Boeken

7x Klassieke jeugdboeken die je moet lezen

Klassieke jeugdboeken - De brief voor de koning

Mijn liefde voor boeken begon met Twilight. Ik kan me niet meer goed heugen welke klassieke boeken ik op de middelbare school ‘moest’ lezen voor de lijst. Nu ik volwassen ben, begin ik me steeds meer en meer te verdiepen in de klassieke jeugdboeken en ik moet eerlijk zijn: ik vind het nog enorm leuk ook.

Klassieke jeugdboeken - oorlogswinter

Oorlogswinter van Jan Terlouw

Een jongen van 15 maakt de laatste bittere oorlogswinter van 1944/45 door. Eerst als toeschouwer, later diep betrokken bij het ondergrondse werk. In het dorpje aan de IJssel komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen, want misplaatst vertrouwen kan het hele dorp in het ongeluk storten. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid. Ook in de moeilijkste omstandigheden staat hij alleen. Hij moet zijn eigen oordeel vormen, zijn eigen beslissingen nemen als een volwassen man.

Niet lang terug las ik het boek Oorlogswinter, dat is geschreven door Jan Terlouw. Ik had de film niet eens gezien en wist echt totaal niet waar het verhaal over zou gaan. Het boek las zo fijn weg en het verhaal liet een diepe indruk achter. Ik baal enorm dat ik hem niet eerder heb gelezen maar heb er, desondanks, extra van genoten. Een van de fijnste klassieke jeugdboeken die ik in lange tijd heb gelezen!

Oorlogswinter is te koop bij onder meer Bol.com.

Klassieke jeugdtitels - Kruistocht in spijkerbroek

Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw – tenminste, als er niets fout gaat…

Kruistocht in spijkerbroek is te koop bij onder meer Bol.com.

Klassieke jeugdboeken - De brief voor de koning

De brief voor de koning van Tonke Dragt

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur. Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven…

Dit boek heb ik niet gelezen maar daar gaat zeker verandering in komen aangezien hij wordt verfilmd in een Netflix serie! Ik ben echt benieuwd hoe ze dit gaan doen, super gaaf.

De brief voor de koning is te koop bij onder meer Bol.com.

Klassieke jeugdboeken - Koning van Katoren

Koning van Katoren van Jan Terlouw

De 17-jarige Stach droomt er van koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen geven Stach zeven opdrachten, als Stach er in slaagt deze te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?

Koning van Katoren is te koop bij onder meer Bol.com.

Klassieke jeugdboeken - Jip en Janneke

Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt

Jip en Janneke zijn de aller- allerbeste vriendjes en altijd samen. In en om huis beleven ze veel avonturen. In dit eerste deel gaan ze schooltje spelen, stampen ze lekker in een grote regenplas en doen ze een wedstrijd wie de meeste pannenkoeken kan eten. Ze vinden een hondje dat geen baas heeft en mogen het houden. Een naam weten ze meteen: Takkie!

Ik kan niet anders zeggen dan dat dit wel een van de meest klassieke jeugdboeken is! Wie is er niet mee opgegroeid? Jip en Janneke! Wat heb ik genoten van die verhalen van Annie M.G. Schmidt en ik denk dat het echt boeken zijn die iedereen moet hebben gelezen, jong en oud.

Jip & Janneke is te koop bij onder meer Bol.com.

Klassieke jeugdboeken - Het bittere kruid

Het bittere kruid van Marga Minco

In 1957 verscheen Marga Minco’s romandebuut Het bittere kruid, een boek dat zowel in Nederland als daarbuiten grote weerklank vond en waarvoor zij de Vijverberg-prijs ontving. Het boek maakt veel indruk, vooral door de sobere stijl. Zonder grote woorden is het in de details zeer ontroerend. Steeds voelbaarder worden voor de jonge hoofdpersoon en haar familie de anti-joodse maatregelen van de Duitsers. Maar Minco toont ook dat het bedreigende van sommige maatregelen niet altijd direct tot de mensen doordrong.

Een van de typische klassieke jeugdboeken dat je ook bijvoorbeeld ziet terugkomen op Lezen voor je lijst, voor middelbare scholieren. Hij is inmiddels ook als audioboek verschenen, wat voor scholieren heel handig kan zijn!

Het bittere kruid is te koop bij onder meer Bol.com.

Klassieke jeugdboeken - Briefgeheim

Briefgeheim van Jan Terlouw

Als Eva genoeg krijgt van het geruzie van haar ouders, loopt ze weg. Een brief, die ze gevonden heeft, brengt haar dan in moeilijkheden, want plotseling is ze echt spoorloos verdwenen. Wanneer ze na enkele dagen weer tevoorschijn komt, hult ze zich in stilzwijgen en bekijkt ze haar vader met nog meer wantrouwen…
Jan Cornelis Terlouw is een Nederlandse fysicus, schrijver en voormalig politicus voor Democraten 66 (D66). Jan Terlouw is gaan schrijven door zijn vrouw. Hij vertelde eerder altijd zelf-verzonnen verhalen aan zijn kinderen. Zijn vrouw Alexandra van Hulst kwam op het idee om ze te gaan publiceren. Zijn eerste boek was Pjotr in 1970. Voor Koning van Katoren ontving hij een Gouden Griffel.

Briefgeheim is te koop bij onder meer Bol.com.

Wat zijn jouw favoriete klassieke jeugdboeken?

One Comment

  • Annette

    Koning van Katoren staat bij mij echt heel hoog op de lijst, maar ook de Voorspelling van Evert Hartman (alhoewel dat wel echt YA YA is en niet zozeer jeugdboek) en ook niemand houdt me tegen, ook van Evert Hartman heeft een diepe indruk achtergelaten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *