Boekrecensies,  Roman

Jouw perfecte jaar – Charlotte Lucas


Er is een nieuw boek in town, en wat voor een! De roman Jouw perfecte jaar van Charlotte Lucas heeft een prachtige hardcover, met roze zijkanten. Hij is zo prachtig en opvallend dat hij niet te missen is in de boekhandel. Yara las het boek en in deze recensie lees je precies wat ze ervan vindt.

Een heel jaar lang alleen maar fijne afspraken in je agenda, zoals ‘picknicken met beste vriendin’, ‘lezing van lievelingsauteur, `taart eten in het Petit Café’. Zou dat geen fantastisch cadeau zijn? Precies zo’n cadeau vindt Jonathan op nieuwjaarsmorgen. Aan zijn fietsstuur hangt een tas met daarin een ingevulde agenda. Alleen weet hij zeker dat die agenda niet voor hem bedoeld is. Het handschrift roept warme herinneringen op waardoor hij zich verantwoordelijk voelt om de maker van de agenda te vinden. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn voor iemand met zo’n gestructureerde geest als de zijne?

Ik begon aan Jouw perfecte jaar zonder ook maar te weten waar het over ging. Ik probeer vaker zo boeken te lezen, omdat je dan verrast wordt. Dat vind ik altijd het leukste! Toen ik het boek ontving, was ik heel erg onder de indruk. Ik wist wel hoe het omslag eruit zag, maar niet dat het een roze binnenkant had. Het maakte me meteen vrolijk en het zorgde ervoor dat ik direct wilde beginnen met lezen. Laten we beginnen met het feit dat Lucas een hele fijne schrijfstijl heeft. Ik had wat opstart issues, maar toen ik er eenmaal goed in zat, kon ik niet meer stoppen met lezen. Het boek leest heel fijn weg en dat komt denk ik omdat het verhaal is geschreven vanuit meerdere perspectieven: Jonathan en Hannah. Het verhaal speelt zich af in Duitsland, in Hamburg.

Terug naar Jonathan en Hannah. Heel fijn dat er om de zoveel bladzijdes wordt afgewisseld tussen personages, dat leest heel prettig weg, vind ik. Jonathan lijkt een perfecte leven te hebben: hij heeft een goede naam opgebouwd door zijn werk als uitgever (in Hamburg) en een goed leven. Eigenlijk klinkt het allemaal heel perfect, toch is het niet zo perfect als je denkt. Zijn vrouw heeft hem verlaten voor zijn vroegere beste vriend en hij is daar na een aantal jaren nog steeds kapot van. Daarnaast hebben we hoofdpersonage Hannah, zij is iemand die het allemaal simpeler heeft. Ze was peuterleidster en startte haar eigen onderneming met haar beste vriendin/collega Lisa. Ze heeft een relatie met Simon, en ik krijg direct een vervelend gevoel bij hem. Niet mijn type personage, hij komt heel negatief over.

‘Jouw perfecte jaar zit diepgeworteld in mijn hart’

Al die tijd heb ik me afgevraagd wat de link was tussen Jonathan en Hannah. Het kan niet anders dan dat het een samenhangend verhaal is (of wordt), en daardoor bleef ik maar lezen en lezen. Ik moest en zou weten hoe het verhaal zou eindigen. Ik zal niet veel verklappen, behalve dan dat je het boek echt moet lezen. Ik heb er iedere bladzijde van genoten: het leest zo makkelijk weg en zit zo fijn in elkaar. Vooral als je er eenmaal goed in zit zul je merken dat het een heel fijn verhaal is, het wordt met de bladzijde beter.

Wat heb ik genoten van dit boek! Ik vond dat het wel wat lastig was om op gang te komen, maar eenmaal op gang ging het verhaal als een trein. Het verhaal heeft me flink aan het denken gezet en toen ik hem eenmaal uit had, bleef ik er maar aan denken. Dat zijn, wat mij betreft, de betere boeken. Jouw perfecte jaar zit diepgeworteld in mijn hart.

Jouw perfecte jaar

Titel: Jouw perfecte jaar
Auteur: Charlotte Lucas
Verschenen: oktober 2017
Pagina’s: 450
Uitgever: Harper Collins
Originele titel: Dein Perfektes Jahr

bol-button

Rating: 4,5/5

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *