Boekrecensies,  Jeugd

De IJzerproef (Magisterium #1) – Holly Black & Cassandra Clare

IJzerproefTitel: De IJzerproef (Magisterium #1)
Auteur: Holly Black & Cassandra Clare
Verschenen: november 2014
Pagina’s: 317
Uitgever: Uitgeverij Moon
Originele titel: The Iron Trial

De 12-jarige Callum Hunt is van jongs af aan opgegroeid met drie regels: 1. Vertrouw nooit een tovenaar. 2. Doe nooit mee aan de IJzerproef. 3. Ga nooit naar het Magisterium. De meeste kinderen zouden er alles voor overhebben om mee te doen aan de IJzerproef. Maar Callum Hunt niet. Al zijn hele leven heeft zijn vader hem gewaarschuwd om uit de buurt van magie te blijven. Maar het Magisterium ziet in Callum een machtige tovenaar. Voor hij het weet wordt hij meegezogen in de sinistere wereld van het Magisterium, dat niet alleen een duistere connectie met zijn verleden blijkt te hebben, maar ook zijn toekomst compleet verandert. De IJzerproef is begonnen en Callum staat voor de grootste uitdaging van zijn leven: hoe kan hij uit handen van het Magisterium blijven?

Mening over de IJzerproef

De 12-jarige Call wordt uitgenodigd door het Magisterium voor de IJzerproef. Zijn vader heeft hem gewaarschuwd voor deze proef. Hij moet volgens hem uit de buurt blijven van magie en nooit meedoen aan de IJzerproef. Hij probeert eronderuit te komen, maar dat mislukt. Call moet verplicht meedoen aan de IJzerproef, dus probeert hij het zo slecht mogelijk te doen. Ondanks zijn poging om het te verpesten, wordt hij toch uitgekozen door het Magisterium om lessen te komen volgen. Lessen die verplicht zijn. Zijn leven verandert zodra hij op de school terecht komt. Hij houdt alles waar zijn vader hem voor heeft gewaarschuwd in zijn achterhoofd. Maar wat als het toch allemaal meevalt? De lessen zijn interessant en leuk en Call blijkt best wel goed in het toveren. Daarnaast maakt hij vrienden, iets wat hij voorheen nooit heeft gehad. Samen met Aaron en Tamara vormt hij een topeenheid. Maar dan komt hij ergens achter wat hij nooit verwacht had. Een geheim dat zijn vader al die tijd voor hem verborgen heeft gehouden…

Dit boek bevat alle ingrediënten die voor mij een verhaal leuk maken. Een school waarop de hoofdpersonen wonen, magie en fantasie. Clare en Black zijn twee bekende Young Adult-schrijvers die de handen in een hebben geslagen voor dit verhaal. Ik vind dat ze een prettige schrijfstijl hebben die makkelijk wegleest. In eerste instantie dacht ik dat ik misschien wat te oud was voor dit boek. De hoofdpersoon is 12, wat toch jonger is dan de gemiddelde hoofdpersonen waar ik boeken over lees. Maar hier heb ik me totaal niet aan gestoord, omdat je dit helemaal niet merkte. Het verhaal zit vol avontuur en neemt verrassende wendingen aan. Wel vond ik dat het boek af en toe iets weg had van Harry Potter. Er zijn zeker momenten waarvan ik denk dat die zijn afgekeken bij Harry Potter. Maar dat maakt het boek niet stom, het heeft toch een eigen verhaal.

Ik vind dit boek erg leuk en ik denk niet dat je je moet laten afschrikken door de genrestempel ‘jeugd’ die het boek heeft. Dit verhaal kan zeker geschikt zijn voor de Young Adult-liefhebbers. Het boek had een enorme cliffhanger waardoor ik mega benieuwd ben geworden naar het tweede deel. Ik kan niet wachten om die te lezen!

Meer recensies lezen van de boeken van Cassandra Clare? Klik dan hier.

Rating: 4/5

bol-button

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *