Je moest eens weten
Feelgood

Je moest eens weten – Gillian King

Je moest eens weten, geschreven door Gillian King, is in maart 2022 verschenen. Iedere keer weer kijk ik uit naar haar boeken. Ook na het lezen van haar boek uit 2021, dat ik bestempelde als ‘het beste boek van Gillian King tot nu toe!’. Kan Je moest eens weten haar vorige boek overtreffen? Ik vertel het je.

Waar gaat Je moest eens weten over?

Billy heeft het flierfluitersyndroom. Haar vriendinnen wonen samen, krijgen kinderen en hebben een indrukwekkende carrière. Maar Billy heeft geen huisje, boompje of beestje. Alleen een nietszeggende baan op een afdeling waar niemand haar ziet staan en directeur Matthew haar nog steeds Jilly noemt. Superirritant natuurlijk, dus waarom ze zich dan toch stiekem tot hem aangetrokken voelt, is haar een raadsel. Maar toch hééft hij iets.
Nadat ze op een werktrip per ongeluk bij elkaar op de hotelkamer zijn beland, krijgt Billy steeds meer gevoelens voor hem. Maar waarom probeert hij haar op afstand te houden? En waarom is zijn verleden zo’n verboden onderwerp? Tot overmaat van ramp duikt er ook nog iemand op die beweert meer over Matthew te weten…

In Je moest eens weten maken we kennis met Billy. Billy heeft een baan waar ze niet extreem blij van wordt. Ze heeft geen relatie en woont samen met haar huisgenoot in Amsterdam. Wanneer ze besluit om op skitrip te gaan met haar collega’s vindt er het een en ander plaats tussen haar en haar baas Matthew – een aantrekkelijke man die op kantoor wordt gezien als star en chagrijnig. Dit is het vertrekpunt van het verhaal. Tegelijkertijd lees je vanuit het perspectief van ene Carmen. Wie is zij? En wat is precies haar rol?

Hoewel het eerste hoofdstuk van Je moest eens weten startte alsof het een ‘simpele’ feelgood was, veranderde het al snel in een boek met een diepere emotionele laag. Iets waar Gillian King zich steeds meer mee bezighoudt. De laatste jaren hebben haar feelgoodboeken veel meer diepgang gekregen en dat is de reden dat ik haar boeken zo prettig vind. Zoals haar uitgever het noemt: dit is geen feelgood, maar realgood en daar ben ik het helemaal mee eens. Niet alleen omdat het écht heel goed is, maar ook omdat het aanvoelt alsof het waargebeurd is.

‘Je moest eens weten begint als laagdrempelig boek maar wordt al snel een verhaal met een diepere laag’

Hoewel het dus echt aanvoelt alsof het een waargebeurd verhaal is en de emoties best hoog oplopen (zakdoekjesgevaar!), is dit zeker een boek waar je met enkele regelmaat om kunt lachen. Billy is een leuk personage en ik denk dat best veel mensen zich in haar kunnen identificeren.

Gillian heeft zich voor Je moest eens weten laten inspireren door een vreselijk ongeluk dat heeft plaatsgevonden in Scheveningen (Den Haag). Achterin het boek lees je daar meer over. Ik was er even stil van toen ik besefte hoe krachtig ze dit heeft omgezet naar haar eigen verhaal. Met zoveel emoties, zo beladen, maar tegelijkertijd zo laagdrempelig en toegankelijk. Heel knap!

Zoals ik al schreef, begon dit boek heel laagdrempelig als een normale feelgood. Toch zit best veel mysterie in. Want waarom is Matthew zo afstandelijk naar Billy? Wat houdt hij verborgen voor haar? En zijn zijn gevoelens voor Billy oprecht? Wanneer, op het eind, de puzzelstukjes op zijn plaats vallen word je overweldigd door een emotioneel einde en wil je alleen maar doorlezen. Je wil graag lezen hoe dit verhaal eindigt.

Natuurlijk eindigt deze recensie met het antwoord op de vraag: was dit boek beter dan Ik vergeet je niet van Gillian King? Ik denk dat de boeken erg aan elkaar gewaagd zijn en juist om die reden is het zo prettig om wéér zo’n knaller van een boek te lezen. Gillian King blijft zich steeds verder ontwikkelen als feelgood auteur en met ieder boek dat ze schrijft, worden meer emoties toegevoegd aan het boek in kwestie en wordt het verhaal realistischer.

Pluspunten:
+ Gebaseerd op een waargebeurde situatie, omgezet in een eigen verhaal. Heel bijzonder om te lezen
+ Emotioneel beladen, maar tegelijkertijd ook luchtig en laagdrempelig
+ Hoog verslavingsgehalte
+ Opbouwende spanning met een killer ontknoping

Minpunten:
– We moeten nu weer wachten op een nieuw boek van Gillian

Meer recensies lezen van de boeken van Gillian King? Klik dan hier.

Je moest eens weten

Titel: Je moest eens weten
Auteur: Gillian King
Verschenen: maart 2022
Pagina’s: 304
Uitgever: HarperCollins
bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *