Je eerste keuze is altijd juist
Column

Je eerste keuze is altijd juist

ab
Herken je dat, je loopt een boekenwinkel in en weet precies wat voor soort boek je zou willen. Hoe hij eruit ziet en waar hij aan moet voldoen, maar je hebt geen titel of inhoud? Dit overkwam mij.

Automatisch liep ik na mijn wekelijkse boodschappen in het centrum, direct door naar de boekenwinkel. Alleen even een kijkje nemen, dat is altijd mijn voornemen. In tegenstelling tot andere boekenfreaks, koop ik bijna nooit een boek als ik een boekenwinkel binnen loop. Misschien is het wel gewoon het hele idee van alle boeken om je heen, waar je heerlijk rustig van kan worden. Maar deze keer was het anders. Vastberaden liep ik naar de boekenwinkel toe. Ik had een boek in mijn hoofd, zelfs de vorm van het boek wist ik. Ook waar het boek over zou moeten gaan zat al in mijn hoofd. En de titel? Geen idee, ik wist niet eens of het boek dat ik zou willen wel bestond.

In de boekenwinkel staan naast een hoop grote kasten, ook een aantal kleinere tafeltjes. Daar begon ik met zoeken. Mijn boek moest namelijk niet te duur zijn. Een maximum van 10 euro had ik mezelf opgesteld. Daarnaast moest het boek klein van vorm zijn. Een beetje zoals de Engelse paperbacks altijd zijn, maar dan in het Nederlands. Ook wilde ik als onderwerp graag de Tweede Wereldoorlog. En dan niet zomaar een standaard boek, maar een verhaal dat mij direct zou raken als ik de achterkant zou lezen. Mijn laatste eis was dan nog dat ik het boek níet moest herkennen. Ik wilde niet een boek kopen dat ik bij een recensie had gelezen of ergens anders al had zien liggen.

En daar begon mijn zoektocht. Een zoektocht naar een boek dat ik niet kende. Het ene boek na het andere boek pakte ik uit de kast of van de tafel vandaan. Ik bekeek de voorkant, las de achterkant en legde het boek direct weer terug. Keer op keer bekeek ik alle boeken. Nadat de verkoper twee keer langs was gekomen om te vragen of ik echt geen hulp nodig had, bleef hij toch maar weg. Uiteindelijk begon ik mijn rondje opnieuw. Deze keer moest ik een keuze maken. Mijn blik viel uiteindelijk op het allereerste boek dat ik had opgepakt. Misschien moest ik deze dan ook maar meenemen.
De verkoper wierp mij een blik toe toen ik het eerste boek weer oppakte en ermee naar de kassa liep. Zo zie je maar weer, je eerste keuze is altijd juist.

Heb jij wel eens zo’n soort situatie meegemaakt?

Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Ellis mei 16, 2015 at 07:09

  hahaha, maar nu de vraag van vandaag: welk boek was het?

 • Reply Madelon mei 16, 2015 at 09:40

  Ik heb zoiets eigenlijk nog nooit meegemaakt, haha. Maar ik ben nu ook wel benieuwd welk boek het is geworden ja… 😉

 • Reply beautifulday4makeup mei 17, 2015 at 16:12

  Wat leuk geschreven zeg. En het boek was?…

 • Reply G mei 17, 2015 at 17:18

  Oeh, nu maak je me wel heel nieuwsgierig naar het uitverkoren boek!

 • Reply Esther mei 19, 2015 at 10:52

  Haha, welk boek was het?

 • Leave a Reply