Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Roman

Janie Q – Emma Brodie

Sanne van de Adorable Bookclub las het boek Janie Q van Emma Brodie. Lees hieronder wat zij ervan vond:

Ik hou van boeken en ik hou van muziek. Wat is er dan beter dan een boek óver muziek? Ik las voor Adorable Books het boek Janie Q, over de muziekscène in de jaren 70/80. Dan weet je al dat er drank, drugs, en rock ’n roll in voor gaat komen, maar met de zin ‘Achter elke grote hit schuilt een groot liefdesverhaal’ op de voorkant van het boek, waren mijn verwachtingen hooggespannen.

Waar gaat Janie Q over?

1969: Iedereen kijkt uit naar het jaarlijkse folkfestival en vooral naar het optreden van de beroemde zanger Jesse Reid. Wanneer hij crasht met zijn motor krijgt onverwacht de lokale band The Breakers (niet Harpoon, zoals op de achterflap staat) het hoofdpodium. Zangeres Jane Quinn betovert het publiek met haar stem.

Wanneer Jesse weer beter is vraagt hij The Breakers als zijn voorprogramma mee op tour. Hij gelooft in Jane, moedigt haar aan haar eigen teksten te schrijven en al snel ontstaat er een bijzondere romance tussen de twee. Ondertussen worstelt Jesse echter met een heroïneverslaving. En ook Jane heeft een geheim. Terwijl ze dag en nacht koortsachtig werkt aan haar weldra legendarische debuutalbum, dreigt hun liefde uit elkaar te vallen.

Het boek wordt aangeraden voor fans van A Star is Born en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Als je die film leuk vond, ga je ook absoluut genieten van dit boek! In het begin moest ik even in het boek komen. Er worden meteen veel personages geïntroduceerd en je hebt nog geen idee waar het heen gaat. Maar naarmate de wereld begint te leven en je mee op reis mag met Janie Q, intrigeert het boek.

Het is wel duidelijk dat Brodie in het boekenvak zit, want haar schrijfstijl is soms ronduit poëtisch te noemen. Ik genoot van de vele goed geconstrueerde zinnen en slim gevonden woordgrapjes. Hoe de auteur bepaalde abstracte concepten onder woorden kan brengen is prachtig, en ik herkende vooral heel veel in haar manier van schrijven over creativiteit.

“Ze weefde zeilen van melodieën en hees ze met teksten.”

Wat me verder opviel aan de schrijfstijl is dat het soms erg uitgezoomd voelde. Er wordt veel verteld en heel duidelijk een wereld geschetst, maar dat zorgt er ook voor dat je als lezer nooit echt ín een scène zit, iets waar ik zelf altijd juist van hou. Daarom kon ik me niet altijd even goed inleven in het personage.

Op het eind komen dingen die in het begin geïntroduceerd zijn op een nieuwe manier samen en zit je knikkend naar het boek te kijken, want natuurlijk zat dat zo. Ik wist dat er íets was, maar had het niet voorspeld. Er zit dus een leuke twist in en een interessante romance, waar (natuurlijk) niet altijd alles van een leien dakje gaat.

O, en voor fans van de film Elizabethtown… Weet je nog: “Don’t miss 60-B”? Fun fact: Die autoweg deed ook een cameo in dit boek.

Al met al vond ik het een mooi geschreven boek dat veel muziekfans gaat vermaken. Zelf ben ik voornamelijk fan van iets spannendere manieren van schrijven, die me echt constant de volgende pagina willen laten omslaan, maar toch hield ook dit boek me geboeid tot de laatste bladzijde.

janie q

Titel: Janie Q
Auteur: Emma Brodie
Verschenen: juni 2021
Pagina’s: 379
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

bol-button

Rating: 3/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *