Boeken

Interview met Young Adult schrijfster Chinouk Thijssen

Chinouk thijssen

Onlangs verscheen het nieuwe boek van schrijfster Chinouk Thijssen: Fataal Spel. Ter ere van de release van haar nieuwe boek hebben wij haar geïnterviewd en haar het hemd van het lijf gevraagd!

Even wat opwarmvragen voordat we beginnen met het echte werk! Dit zijn vaak dezelfde vragen die we stellen aan een auteur, puur omdat we het leuk vinden om erachter te komen wat hun voorkeur heeft.

Hardcover of paperback? Hardcover.
Als je een boek was, wat voor soort boek zou je dan zijn? Een spannend boek, sowieso, maar ook een young adult, dus dan een young adult-thriller.
Hoeveel boeken lees je per maand? Zeker wel zo’n vijf of zes!
Drink je liever koffie of thee? Geen van beide. 🙂 Ik drink het liefst water.
Wat is jouw favoriete plek om te lezen in Rotterdam (en je mag niet thuis antwoorden!)? Aaaaah, moeilijk! Er zijn zoveel leuke plekken. Ik denk er dan aan twee: het bistroterras van de bibliotheek in de stad (met palmbomen en uitzicht op de Markthal) en op een terrasje aan de oude haven, zoals bij Stockholm. Sowieso op een terras dus.

Nu gaan we over op het echte werk! Onlangs is Chinouk haar nieuwe boek verschenen, Fataal spel. Ze is bezig met het schrijven van een trilogie, altijd druk met Booktube en doet nog veel meer werkzaamheden daarnaast.

Het is nu al even geleden dat je hebt besloten om je vooral te richten op Young Adult-boeken. Wat is voor jou het grootste verschil?
“Het schrijven van deze boeken voelt vloeiender en gemakkelijker. De problemen, thema’s en ontwikkelingen die in deze boeken voorbijkomen zijn mij bekender dan de issues in boeken voor volwassenen. Ik vind de dilemma’s in Young Adult ook leuker en het zijn boeken waarvan ik wilde dat ze er in ‘mijn tijd’ al waren, toen er een groot gat zat tussen jeugdboeken en die voor volwassenen. Maar ook al zijn ze voor de doelgroep 15 tot 25 bedoeld, veel volwassenen lezen de boeken ook, en ik lees ook voor het grootste deel YA.”

Waar haal je je inspiratie vandaan als je een boek gaat schrijven?
“Eigenlijk overal vandaan. Ik hoef weinig te doen om inspiratie te krijgen. Moeilijker is om er een samenhangend geheel van te maken dat goed leesbaar is, en ook nog eens interessant en spannend genoeg. Inspiratie kan uit mijn rare dromen komen, maar ook gewoon uit het leven en alles om me heen.”

Hoe ziet jouw schrijfproces er uit?
“Ik ben wat schrijven betreft heel erg van het voorbereiden en plannen. Een paar weken voordat ik begin aan het eerste hoofdstuk maak ik eerst een karakterdossier van de hoofd- en bijpersonages en een outline van de verhaallijn. Ik verzin alvast hoe elk hoofdstuk moet lopen, wat erin moet gebeuren, voor houvast, maar dat is alleen een ruwe schets want tijdens het schrijven zelf verandert altijd meer dan de helft. Het zorgt ervoor dat ik niet zo snel vastloop en weet waar ik naartoe werk. Ik schrijf elke dag zo’n twee uur achter elkaar en dat komt meestal neer op 2.000 woorden. Dus ik schrijf best snel. Als de eerste versie af is laat ik het boek een week liggen en lees ik het eerst zelf door. Na de aanpassingen die ik dan nog maak gaat het naar de proeflezers en daarna begint het herschrijfproces, dat ook een paar weken duurt.”

Je hebt besloten om een trilogie te schrijven. Weet je nu al hoe de serie zal eindigen?
“Ja, dat heb ik van tevoren al bedacht. Toen ik tegen mijn uitgever zei dat ik na Fataal spel een trilogie wilde schrijven gaf hij de tip om de verhaallijnen voor alle drie de delen al te bedenken en de plot uit te werken, en ik ben zo blij met deze tip. Hierdoor kan ik in de eerste twee delen al wat hints droppen en naar de plot toewerken. Eigenlijk zie ik de trilogie als één dik boek, dus de werkwijze is voor mij hetzelfde, alleen vertel ik het verhaal nu in veel meer woorden en zijn er meer cliffhangers.”

Wat vind je leuker, een trilogie of een losstaand boek?
“Ik zie de laatste tijd regelmatig voorbijkomen dat mensen een beetje trilogie-moe zijn, maar ik heb dat helemaal niet. Ik vind het leuk om uit te kijken naar een vervolg en langer in een verhaal te zitten. Ik heb het idee dat je met een serie ook veel meer een band aangaat met de personages. Maar ik ben niet van plan om meer trilogieën te schrijven alleen maar omdat het dan een serie is en je dan lezers misschien langer aan je bindt. Het moet het verhaal echt ten goede komen. Na de trilogie ben ik van plan weer een losstaand boek te schrijven. De hele verhaallijn zit al in mijn hoofd.”

Behalve auteur ben je nog zoveel meer! Wat vind je het allerleukste aan je werk? (En je mag niet zeggen ‘de diversiteit’!)
“Haha, oké, naast de diversiteit dan… Ik vind het vooral heel leuk dat ik op bijna alle mogelijke manieren met boeken bezig kan zijn en anderen kan inspireren en motiveren. Lezers/kijkers ontmoeten en enthousiaste berichten krijgen zijn wel het allerleukst. Ik denk dat het combineren van schrijven en booktuben wel een goede zet is geweest. Tekst en beeld afwisselen werkt en ik ben er voor mijn gevoel ook creatiever door geworden.”

Je bent nu wel de queen van de Nederlandse young adult-thrillers, vind ik. Hij is van mij was een heerlijk boek en ik vermoed dat Fataal spel net zo lekker zal weglezen. Wat voor genre zou je nog meer willen schrijven binnen de Young Adult?
“O, wat supertof dat je dat zegt! Ik zie dat zelf helemaal niet zo, hoor. Ik denk dat ik nog een lange weg heb te gaan. Binnen het YA-genre zou ik niet zo snel iets anders willen schrijven, maar een spannend kinderboek staat wel op mijn planning. Nog niet voor nu, maar ooit. Ook hier heb ik al ideeën voor, maar ik vind dat ik dan eerst wat meer kinderboeken gelezen moet hebben om te kijken hoe zij het doen. Ik ben zelf altijd gek geweest op de boeken van Paul van Loon en R.L. Stine en ik zou wel iets in die lijn willen schrijven.”

Kopfoto: Prisca Visser

One Comment

  • Vivian

    Wat een leuk interview! Goeie vragen ook echt 🙂 ik herken mezelf wel heel erg in wat ze zegt over haar schrijfproces, zo werkt het voor mij ook precies haha. Heel veel plotten en plannen en voorbereiden en uitwerken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *