Rima Orie auteursfoto
Boeken

Interview met Rima Orie, auteur van het boek De zwendelprins

Onlangs ontvingen we een persbericht van een boek dat meteen onze aandacht trok, namelijk De zwendelprins. Toen we eenmaal verder lazen, kwamen we er achter dat dit door een Nederlandse dame is geschreven genaamd Rima Orie, en dit bleek haar debuut te zijn! In dit interview met Rima Orie leer je haar kennen!

Wie is Rima Orie?

Rima Orie (1994) is junior jurist en won de schrijfwedstrijd van Moon YA! Haar debuut, het young adult boek De zwendelprins verschijnt op 18 april en heeft een sprookjesachtige sfeer.

Interview met Rima Orie

Wat super gaaf dat je de schrijfwedstrijd van Moon hebt gewonnen en dat jouw boek nu gewoon vanaf vandaag in de boekhandel ligt. Toen je je verhaal hebt ingezonden voor de wedstrijd, was het een verhaal dat je al langer had klaarliggen of bedacht je het toen je over de wedstrijd hoorde?
“Ja, ik vind het ook nog steeds zó tof! Het idee voor De Zwendelprins bedacht ik ergens midden 2016. Ik schreef toen een eerste outline (dat is een synopsis) – die echt maar uit een paar magere bouwstenen bestond – en een eerste hoofdstuk. Of een halve eerste hoofdstuk. Zoiets zal het zijn geweest. Aan het begin van 2017 had ik de outline wat meer kunnen aanvullen en aanpassen, waardoor ik het eerste hoofdstuk opnieuw schreef plus wat losse scènes. Het verhaal begon pas écht vorm te krijgen toen ik besloot mee te doen met de schrijfwedstrijd van Moon en Sweek. Ik herschreef de outline nogmaals compleet en die versie ligt redelijk dicht in de buurt van de uiteindelijke versie. Aan de eerste 20K woorden die ik had geschreven voor de schrijfwedstrijd is nog wel een en ander veranderd. Dus om een lang verhaal kort samen te vatten: Het lag er al een tijdje! ☺”

Wat heeft je geïnspireerd om De zwendelprins te schrijven?
“De eerste versie kwam tot leven, omdat ik al super lang een sprookjesachtig verhaal wilde schrijven waarbij ik bepaalde clichés wat zou vervormen. Een beetje zoals DreamWorks doet en je ook terugziet in de nieuwe werken van Disney. Het heeft een bepaalde opbouw die telkens terugkomt, maar bij enkele clichés slaan ze met een knipoog naar de kijkers een andere weg in dan de klassiekers. Vandaar ook dat er in plaats van een verdwenen prinses, een verdwenen prins in De Zwendelprins voorkomt. Een andere grote inspiratiebron was mijn achtergrond. Ik ben een Nederlander van Surinaamse-Hindoestaanse afkomst. Dat is een hele mondvol en betekent simpelweg dat mijn voorouders uit India komen, vervolgens naar Suriname zijn gegaan en mijn ouders tot slot naar Nederland kwamen. Toen ik jong was, schoof ik mijn afkomst vaak aan de kant en deed er niet zoveel mee (behalve dan hetgeen ik meekreeg in mijn opvoeding en dat hield ik voor mezelf). Pas de laatste jaren heb ik het wat meer omarmd en daarom wilde ik ook heel graag iets ermee doen in mijn verhalen. De Zwendelprins was daar het perfecte verhaal voor.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rima Orie (@rimaoriebooks) on

Hoe zag dat schrijfproces van De zwendelprins er uit? Ik verneem dat je niet een compleet boek kunt aanleveren, dus toen je gewonnen had: wat moest je toen doen? Wist je al hoe het zou eindigen?
“Oh jeetje, het schrijfproces. Dat was nogal intens, haha. En nee, het klopt inderdaad dat ik niet het complete boek had kunnen aanleveren toen ik gewonnen had. Ten tijde van de prijsuitreiking had ik ongeveer 20K aan woorden en een outline. Uiteindelijk is het boek ongeveer 90K langer geworden. Ik heb de eerste versie eind november afgerond en die maand ook als een bezetene geschreven om het af te krijgen. Vervolgens heb ik december, januari, februari én begin maart gebruikt om, met feedback van mijn uitgever, alles te herschrijven en perfectioneren. Tijdens die herschrijfrondes heb ik onder andere een hoofdstuk compleet geschrapt, nieuwe scènes erin geschreven, de hoofdstukken vlak voor het einde compleet herschreven en een subplot weggehaald. Aardig wat, dus! En ja, ik wist al hoe het zou eindigen. Ondanks dat ik nog dingen uitprobeer tijdens het schrijven van de eerste versie, had ik een vrij gedetailleerde outline waar alles op stond, inclusief het einde.”

Was er nog een bepaalde plek waar je het liefst schreef? En had je ook een tijdstip waarop je aan het werk ging?
“Een favoriete plek had ik niet bewust, maar ik schreef vaak overdag aan mijn bureau of in de avonduurtjes knikkebollend in mijn bed. Ik schreef ook het vaakst in de avond, maar niet bewust. Overdag werkte ik, dus had ik niet veel keus. In het weekend schreef ik wel regelmatig overdag.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rima Orie (@rimaoriebooks) on

Is De zwendelprins een losstaand boek, of heb je nog een vervolg in je hoofd?
“De Zwendelprins is een losstaand boek. Het heeft een mooi, afgerond einde á la Disney en DreamWorks-style. (Heb ik al gezegd dat ik fan ben van Disney en DreamWorks?). Ik schreef het niet met de bedoeling er een vervolg achteraan te schrijven of er een serie van te maken. Maar – ja, nu komt het – een week of twee terug, nadat De Zwendelprins officieel klaar was, kreeg ik uit het niets een idee voor een verhaal binnen dezelfde fictieve wereld. Er komen alleen wel andere hoofdpersonages in voor en het plot heeft niets te maken met De Zwendelprins.”

We zagen dat je jurist bent. Hoe combineer je je werk met het zijn van een auteur?
“Om héél eerlijk te zijn: ik ben zelf nog zoekende. Toen ik de schrijfwedstrijd van Moon YA won, begon ik net met mijn eerste, echte ‘volwassen’ baan. Daarvoor had ik wel bijbaantjes naast mijn studie, maar dat was niet hetzelfde. En het was nogal chaos en zoeken en ‘wow, overdag had ik genoeg energie om de hele avond te schrijven, waar is het naartoe gegaan’-momenten, maar uiteindelijk is het gelukt. Ik was wel enkele weken chronisch vermoeid, maar ik zou het zo weer doen. (Go big or go home, right). Inmiddels gaat het wel beter. Voor nu betekent dit dat ik dus in de avond en weekenden schrijf en me overdag bezig houd met juridische zaken.”

We lazen online dat dit een van je grootste dromen was, een boek schrijven dat werd uitgegeven. Nu je dat hebt bereikt, wat staat er in de toekomst voor jou op het programma?
“Nóg meer boeken uitgeven. Of telt dat niet? Oké, even denken. Het lijkt me ontzettend tof om met De Zwendelprins ergens voor genomineerd te worden, of, nog leuker, een prijs te winnen! Een vertaling naar een andere taal lijkt mee ook zooo gaaf. En als ik nóg groter ga dromen: een verfilming. Ja, ik weet het. Bijna ongrijpbaar. Maar toch. (Heb dan wel weer als harde eis dat Bollywood (India) het verfilmd óf Hollywood met Indiase acteurs, om het maar even nog moeilijker voor mezelf te maken).”

En natuurlijk hebben we nog wat vragen, als een soort ‘quickfire’ als onderdeel van het interview met Rima Orie, om haar beter te leren kennen als auteur.

a. Thee of koffie?
Dit is een makkelijke, want ik lust geen koffie, haha. Ik heb het verschillende keren geprobeerd zodat ik íéts heb om mezelf wakker te houden in de ochtend, maar helaas zonder succes. Thee alll the way.

b. Chocolade of chips?
Chocola. Ik bedoel, het is chocola.

c. Lezen of schrijven?
Ooh, oké, hier heb je me. Dit is echt een lastige. Goed, ik denk dat ik tóch voor lezen ga, omdat ik simpelweg niet had kunnen schrijven zonder zoveel te hebben gelezen. En mijn jeugd had er echt heel zielig uitgezien zonder boeken. Ik heb boeken nodig om mijn leven meer kleur te geven.

d. Jurist of auteur?
Auteur (shh, zeg het niet tegen mijn werkgever).

Super leuk, dankjewel voor het beantwoorden van de vragen Rima! Je kunt haar volgen op Instagram via @rimaoriebooks waar ze hele toffe foto’s van haar lezen als auteur (en boekenliefhebber) deelt. Binnenkort verschijnt de recensie van haar boek op ons blog!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *