Interview

Interview met Lisette Jonkman

Een tijdje geleden mochten wij de cover van Verslingerd van Lisette Jonkman onthullen. Vandaag geeft Lisette antwoord op de meest random vragen. 

Zachte of harde kaft? 
“Het liefst harde, maar ik koop altijd zachte kaften, omdat ik een beetje een pauper ben, haha. Boeken met zachte kaften zijn goedkoper, dus dan kan ik er meer kopen! Hardcovers blijven mooi en ze staan ook nog eens mooier in je boekenkast.”

Harry Potter of Twilight? 
“Harry Potter. Het neemt zichzelf wat minder serieus dan Twilight. De boeken zijn ook grappig en ik hou van Engelse humor. Ik heb de boeken trouwens in het Engels en in het Nederlands gelezen.”

Zware en dikke boeken of lief en kort? 
“Oei, dat vind ik moeilijk! Ik vind het allebei wel leuk namelijk. Afwisselend denk ik. Ik hou van lief en kort: heerlijk voor in je strandstoel met een cocktail, maar een boek als Tirza had ik ook niet willen missen.”

Wat is je guilty pleasure boek?
“Ik lees heel veel kinderboeken en die vind ik altijd wel leuk. Mijn aller ‘guiltyste pleasure’ is misschien dan toch wel Fire Light. Ik las de samenvatting en ik dacht: lame! Maar ik begon te lezen en toen vond ik het zo leuk en toen heb ik stiekem alles gekocht.”

Wat is je guilty pleasure muziek? 
“Ik ben heel erg fan van homo liedjes. De homo top 100 op Q-music kan ik helemaal meezingen. Mijn favoriet? Shut up and sleep with me. Ik luister ook wel Miley Cyrus-achtige muziek van vroeger, toen ze nog leuk was.”

Wat doe je altijd als je nerveus bent? 
“Ik ben een grote zenuwenbom. Ik ben altijd erg friemelig en ik ga met mijn handen praten en ik heb van die zenuwachtige lachjes en stopwoordjes. Ik gooi ook altijd dingen om. Dit heeft er helemaal niks mee te maken, maar ik was daarstraks bij Steps om jurkjes te passen voor mijn boekpresentatie en toen zat ik dus vast in een jurkje. Ik kon nergens meer heen en ik stond in een houding alsof ik van de duikplank afging. Echt dramatisch.”

Als je een boek was, welk boek zou je dan zijn? 
Glazuur! Sophie is gebaseerd op mezelf, dus dat was een inkoppertje. Of Hou je Mond van Sophie Kinsella.”

Als je een geluid was, welk geluid was je dan? 
“Ik denk dat geluid dat pauwen maken. Ik vind dat gewoon een leuk geluid.”

Welk boek zou jij wel 25 keer kunnen lezen? 
“Bridget Jones Diary heb ik al 30 keer gelezen. Misschien zelfs 40 keer, best vaak. Hou je mond heb ik ook al heel vaak gelezen. Dat zijn altijd de boeken die ik weer pak. Ze blijven leuk.”

Wat is het leukste aan schrijver zijn? En het minst leuk? 
“Het leukste is om je eigen tijd in te delen. Dat is meteen ook wel het moeilijkste. Ik ben namelijk niet heel erg streng voor mezelf, terwijl ik dat wel zou moeten zijn. Het minst leuk is dat het zo weinig verdient. Mensen vragen ook altijd: verdient dat nu een beetje, dat schrijven?”

Heb je last gehad van een writersblock tijdens het schrijven van Verslingerd
“Ik heb geen block gehad, maar ik kon geen goed begin bedenken. Ik wilde Verslingerd losstaand te lezen maken, zodat je het boek ook kan begrijpen als je Verkikkerd niet hebt gelezen. Het heeft me geloof ik tien versies gekost voordat ik het juiste begin te pakken had.

Waar schrijf je het liefst? 
“Het liefst schrijf ik ’s nachts, thuis op de bank. Ergens waar ik zacht en niet ergonomisch verantwoord kan zitten. Ik zit altijd in kleermakerszit met mijn laptop op schoot met een bochel. Ik krijg ook echt een schrijversbochel.”

Waarom heb je een vervolg op Verkikkerd geschreven? 
“Omdat het nog niet af was. Ik had expres lijntjes opengelaten. Het was eigenlijk al ingecalculeerd. Van tevoren wist ik al dat ik een vervolg wilde schrijven.

Komt er een nummer drie, een vervolg op Verslingerd? 
“Ik wil hem wel schrijven, maar dat is dan pas een project voor 2015 worden. Er zit eerst een ander verhaal in mijn hoofd dat eruit moet. Die komt ergens in 2015 uit en dat wordt weer een gezellige en vrolijke chicklit.”

Hoe zou je het vinden als er een boek van jou verfilmd zou worden? 
“Dat zou ik echt heel erg leuk vinden. Ik droom er echt minstens één keer per week over. Verkikkerd leent zich er het best voor denk ik.”

Wat kunnen we nog verwachten van je? 
“In het najaar verschijnt er een boek over mezelf, waarin ik tips, ervaringen en blunders deel van het schrijversvak. Ook staan er gekke opdrachten in die je dan zelf kunt uitvoeren. Ideaal voor de mensen die altijd al een boek hebben willen schrijven, maar geen idee hadden hoe ze moeten beginnen. Meestal zijn schrijfboeken heel serieus, maar dat is die van mij niet.”

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *