Interview

Interview met junior-uitgever Myrthe Spiteri van uitgeverij Blossom Books

IMG_1569

Hoera! Het is Young Adult week op Adorable Books. Vandaag een interview met junior-uitgever Myrthe Spiteri van uitgeverij Blossom Books. Waar haalt Blossom Books hun boeken vandaan en hoe ziet een werkdag er op de uitgeverij er eigenlijk uit? Wij vragen ze het hemd van het lijf! 

Foto: Lotte en Myrthe van Blossom Books 

Waar halen jullie je boeken vandaan? Aangezien het allemaal buitenlandse titels zijn.
“Bijna al onze titels (met uitzondering van Het Grote Dilemma op Dinsdag-boek) komen uit het buitenland. Hiervoor gaan we twee keer per jaar naar een boekenbeurs: in maart in Bologna en in oktober naar Frankfurt. Hier spreken we ontzettend veel buitenlandse uitgeverijen en zij laten ons zien wat er voor nieuwe boeken gaan verschijnen dat jaar. Wij moeten dan ter plekke keuzes maken of we ergens een manuscript van willen inzien of niet. Na de beurzen krijg je dit dan per mail toegestuurd. Tegenwoordig is het door e-mail natuurlijk heel makkelijk om in contact te blijven. Vaak krijgen we dus ook tussentijds al allerlei manuscripten aangeboden. De afspraken op de beurzen zijn soms nu alleen maar een formaliteit of om extra informatie te krijgen.”

Wat als er meer uitgevers geïnteresseerd zijn in hetzelfde boek, wat gebeurt er dan?
“Dan krijg je een veiling: diegene die de buitenlandse rechten in handen heeft (vaak een agent, maar kan ook de uitgeverij zelf zijn) laat ons tegen elkaar opbieden. Je weet eigenlijk nooit wie je tegenstanders zijn, het enige wat je doorkrijgt is dat de andere uitgeverij de voorwaarden heeft verhoogd (bijvoorbeeld hogere royalties) of een hoger voorschot geeft. Voor Lobsters waren we ook in zo’n veiling verwikkeld geraakt, en gelukkig hebben wij die gewonnen.”

Jullie boeken zijn vaak razend populair, hoe doen jullie dat?
“Uhm… Tja, moeilijk te zeggen. Wij geven boeken uit met ons hart: we staan er altijd volledig achter en vinden het boek zelf echt te gek. Omdat we zelf zo enthousiast zijn, is het makkelijk om anderen er ook enthousiast voor te maken. We geloven er zelf gewoon keihard in! En misschien hebben we wel gewoon een goede smaak, haha!”

Is er een boek geweest dat niet als boek is uitgegeven bij jullie?
“Ja, ik wilde héél graag Codenaam Verity van Elizabeth E. Wein uitgeven, maar ook bij dit boek zaten we in een veiling die uiteindelijk was gewonnen door Van Goor. Ik was hier toen best wel kapot van, haha. En we hadden heel graag Red Queen uitgegeven, maar die is ook al verkocht aan een andere Nederlandse uitgever!”

Wat is jouw eigen favoriete Young Adult boek?
“Na alle berichtgeving van afgelopen tijd waarschijnlijk niet moeilijk te raden, maar… Ik geef je de zon van Jandy Nelson! Zal denk ik voor altijd een favoriet blijven.”

Welke boeken zouden jullie nog heel graag willen toevoegen aan jullie Blossom Books kast?
“Hmm, hele goede vraag maar het is ook een beetje lastig om dat te verklappen omdat overal spionnen zijn tegenwoordig, hahaha. Ik denk dat ik dit nog even voor mezelf houd. Wat ik wel kan zeggen is dat wij voor altijd de boeken van Jandy Nelson zullen blijven uitgeven! En volgend jaar verschijnt haar derde boek, daar kijken wij echt enorm naar uit!”

Waarom geven jullie geen boeken van Nederlandse schrijvers uit?
“We zijn er wel naar op zoek! We krijgen regelmatig manuscripten binnen, maar helaas zijn ze tot nu toe nog niet goed genoeg. We zijn momenteel wel met een Nederlandse debutante bezig; zij zit momenteel in haar herschrijf fase en we hopen dat haar manuscript goed genoeg zal worden om uit te geven, maar dat kunnen we nog niet met zekerheid zeggen…”

Schermafbeelding 2015-03-25 om 20.24.43

Waarom geven jullie vrijwel alleen maar Young Adult uit?
“Omdat wij een YA-uitgeverij zijn en wij dit het leukste vinden wat er is. We gaan misschien wel ooit uitbreiden met meerdere genres, maar het zullen altijd boeken voor jongeren blijven. Daar ligt ons hart en zijn we tot nu toe nog best goed in… Mocht dat ooit veranderen, kijken we dan wel weer verder, haha.”

Hoe ziet een Blossom Books dag er nou eigenlijk uit?
“Voornamelijk héél erg hectisch. Ik ben met van alles tegelijk bezig: nieuwe boeken selecteren, laten lezen eventueel aankopen, marketingplannen bedenken en uitvoeren, vormgevers opdrachten geven voor zowel covers als marketingmateriaal (advertenties, boekenleggers, posters etc.), nieuwe non-book producten bedenken en uitwerken, met vertalers mailen, contact met boekhandels onderhouden, teksten schrijven voor achterop de boeken, onze site, de aanbiedingscatalogus, het magazine, afspraken plannen met nieuwe potentiële auteurs, contact houden met agenten, het Blossom Books magazine realiseren plus alles wat erbij komt kijken, de social media bij houden, de ambassadeurs nieuwtjes verklappen en om meningen vragen, filmpjes voor YouTube bedenken, boeken versturen naar journalisten, bloggers en andere media, presentaties geven, cijfertjes in de gaten houden ( dat moet ook gebeuren), planningen maken voor het uitgeven van nieuwe boeken, correcties doornemen… En dan ben ik er nog niet helemaal. Het meeste gebeurt vanachter de computer; ik zit vaak gewoon een hele dag te mailen. Lotte is uitgeef-assistent en helpt me waar ze kan en dat doet ze geweldig.”

Wat vind je het leukste aan het werken bij een uitgeverij?
“Pfoe, lastig! Voor mij is het echt mijn droombaan; ik werk met boeken, ik kan mijn creativiteit kwijt, werk redelijk zelfstandig en ik vind het contact met de lezers te gek. Van die hysterische berichtjes en tweets kunnen mijn dag echt helemaal compleet maken!”

Bedankt Myrthe voor het beantwoorden van onze vragen! 

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *