Interview

Interview met Joyce Spijker van Spotlight

 photo Zipsfotografie20120251505041331930kleur.jpg
‘Ik wilde wel graag een boek schrijven, maar durfde niet goed’. Joyce Spijker begon twee jaar geleden met het schrijven van haar boek Spotlight. Nu ligt het boek in de winkels. ‘Ik kan me niet meer voorstellen dat ik niet meer zou schrijven. Er is niets leuker dan dat’, aldus de Limburgse schrijfster. 

Eerder kon je onze recensie al lezen van het boek Spotlight. Tedje van Adorable Books kwam in de gelegenheid om de auteur van het boek, Joyce Spijker, te interviewen.

‘Mijn droom najagen is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt’

Spijker is altijd al gek geweest op boeken en leest alles wat los en vast zit. Het schrijven kwam pas later. ‘Toen ik in 4 vwo zat, kregen we een flyer in de klas over een verhalenwedstrijd. Ik besloot mee te doen en ik werd tweede. De reacties waren positief, dus het jaar daarna deed ik weer mee en ik won. Vervolgens won ik de landelijke verhalenwedstrijd en ik dacht dat ik dit misschien wel kon’, vertelt Spijker. Na het vwo is ze Nederlands gaan studeren, maar schreef ze geen letter meer. ‘Ik wilde wel graag een boek schrijven, maar ik durfde niet goed. En roman is anders dan een verhaal van twee A4’tjes.’ Twee jaar geleden trok Spijker de stoute schoenen aan en besloot ze te onderzoeken of het zou lukken. ‘Ik schreef me in bij een opleiding roman schrijven in Leuven (België) en ik begon. Nu, twee jaar later, ligt mijn boek in de winkel en ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer zou schrijven. Mijn droom najagen is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt. Volg je hart is het grootste chiché dat er bestaat, maar ik kan het iedereen aanbevelen’, vertelt Spijker.

Schrijven naast haar fulltime baan
Toen Spijker Spotlight schreef, werkte ze fulltime als communicatieadviseur en persvoorlichter. ‘Ik gebruikte mijn verlofdagen, avonden en weekenden er zoveel mogelijk voor’, zegt Spijker. In een goede week schreef ze zo’n vijftien uur. ‘In totaal heeft de eerste versie me ongeveer duizend uur gekost. Daarna hebben we nog een half jaar gedaan over het herschrijven. In totaal ben ik zo’n vijftienhonderd uur bezig geweest met het schrijven van mijn boek.

Spijker werd voor haar boek Spotlight geïnspireerd door de problemen waar twee generaties vrouwen in onze maatschappij tegenaan kunnen lopen. ‘Ik vroeg me af wat er met iemand gebeurt als je vanwege je leeftijd opeens aan de kant wordt geschoven’, vertelt Spijker. Dit gebeurt met een van de hoofdpersonages Nora Binnendijck, een actrice die haar beste jaren achter de rug heeft. ‘Zoiets zag ik een tijdje geleden bij Shownieuws waar de presentatrices werden vervangen door jonge vrouwen. Het lijkt me erg frustrerend als je wordt afgewezen om iets waar je totaal niks aan kunt doen.’

Spijker werd ook geïnspireerd door de generatie waar ze zelf inzit: 25-30 jaar en de problemen waar ze tegenaanlopen. ‘Wij hebben en kunnen alles en willen dat het liefst tegelijkertijd. We willen een sociaal leven, een strak lijf, een gezin, een carrière, een stomend liefdesleven, een fijne familie, groot huis, leuke auto en verre vakanties. En in de tussentijd ook nog eens ‘in het moment leven’ en genieten. Dat lijkt voor de buitenwereld prachtig, maar het aantal burnoutgevallen groeit sterk en je kunt je afvragen of die levensstijl van ‘niet kiezen’ wel zo gezond is’, vertelt de schrijfster. Hier is het andere hoofdpersonage Kim de Kleijne uit voortgevloeid. ‘Om mijn verhaal kracht bij te zetten heb ik met jonge en oudere actrices gesproken. Sommigen waren welwillend en de anderen minder, maar ze hebben me goed geholpen met het invullen van de details.

 photo Spijker_Spotlight_VP.jpg
Jong vs. oud
De Limburgse schrijfster heeft gekozen voor een jongere en een oudere hoofdpersoon omdat ik het interessant vond om deze tegen elkaar af te zetten. ‘Ze hebben allebei een droom en drive, maar hebben te maken met compleet andere omstandigheden. Ik vond het interessant om te zien hoe ze daarmee omgaan. Kim en Nora lijken heel verschillend, maar dat zijn ze niet. Mijn ambitie is ook om moeders en dochters te laten zien hoe dingen voor de andere generatie kunnen zijn. Het zou mooi zijn als je daar naar aanleiding van dit boek over gaat praten.

‘Boek twee ligt ongeduldig te wachten’

Inmiddels is Spijker alweer bezig aan haar tweede boek. Vanwege de lancering van Spotlight ligt het schrijven nu even stil en is ze aan het genieten van het feit dat haar boek in de winkels ligt. ‘Over een paar weken hoop ik weer verder te kunnen gaan, zodat eind 2014 het boek in de winkels ligt’, vertelt Spijker. Ze werkt nog steeds als communicatieadviseur en persvoorlichter. ‘Ik heb mijn verlof zoveel mogelijk opgespaard, zodat ik nu iedere week wat op kan nemen en ook de tijd heb op van Spotlight te genieten.’

Boek twee wordt weer een spannende roman. ‘Dit keer zijn er niet twee hoofdpersonen’, vertelt Spijker, ‘maar vier. Een burgemeester die gechanteerd wordt, de vrouw van de burgemeester die vreemdgaat, een studente die noodgedwongen terugmoet naar haar geboortedorp en een crimineel die op het rechte pad wil geraken. Ze komen allemaal met elkaar in aanraking in het dorp waar alles vredig lijkt. De verhaallijnen lopen door elkaar heen en laten steeds stukjes van de puzzel van het verhaal zien.’ Spijker is nu ongeveer op één zesde deel met schrijven, 15.000 woorden. ‘De grootste uitdaging zit ‘m in het in elkaar vlechten van de vier lijnen en in de mannelijke personages. Ik heb geen idee of dat allemaal gaat lukken. Hoe het precies gaat lopen, is ook voor mij een verrassing.’

Spotlight is nu verkrijgbaar en kun je onder andere bij bol.com bestellen voor €15.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.