Interview

Interview met Elsbeth Witt + winactie Zand Erover

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Onlangs interviewden we Elsbeth Witt al over hoe boeken worden vertaald. Onlangs verscheen haar nieuwe boek Zand Erover, want naast vertaler is Elsbeth ook schrijfster! Het boek speelt zich af op Vlieland en wij kregen de gelegenheid om haar vragen te stellen over haar nieuwe boek! En lees vooral verder, want je maakt namelijk kans op haar spiksplinternieuwe boek! 

Even wat vragen om erin te komen!

Zachte of harde kaft?
“Harde kaft. Ik check ook altijd mijn boeken in de bieb, omdat ze daar een harde kaft hebben.”

Als je een boek was, welk boek zou je dan zijn?
“Rupsje Nooitgenoeg? Zonder daar mee te suggereren dat ik door heel veel eten ineens een mooie vlinder word. Eerder een nog dikkere rups. Maar goed. Ik vind dit een lastige vraag.”

Hoeveel boeken lees je per maand?
“Nul tot vijf.”

Ezelsoren of boekenleggers?
“Boekenleggers. En ezelsoren als ik iets opvallends zie.”

Zoet of zout?
“Gezout zoet.”

Koffie of thee?
“Koffie!”

Bioscoop of film op de bank?
“Film op de bank. Eigenlijk series op de bank.”

Het boek speelt zich af op Vlieland. Hoe weet je zoveel van dat eiland?
“Ik wist helemaal niet zo veel van Vlieland. Behalve dat ik er vijf keer op vakantie geweest was en ik echt heel erg van de Waddeneilanden hou. En dat mijn vriend – die uit Harlingen komt – wel eens vertelde dat hij vroeger in de klas zat met Vlielanders die in Harlingen in een gastgezin zaten. Fascinerend vind ik dat. Dat je als tiener weg moet van huis omdat er geen school in de buurt is. Toen ik besloot om een boek te schrijven met Vlieland als decor ben ik er een week naartoe gegaan. Dat was in november 2014. Ik wilde graag weten hoe het daar was in de winter, met amper toeristen. Ik heb daar met een stuk of vijf mensen uitgebreid gesproken. Ik heb mensen gesproken die op Vlieland geboren waren en mensen die er tien jaar geleden naartoe waren verhuisd. Zo kreeg ik een aardig beeld van hoe het daar is en hoe nieuwkomers worden ontvangen. Ook kwam ik erachter dat iedereen het weer heel anders beleeft. Ik ben echt bij mensen thuis op de koffie geweest en iedereen was zo aardig en behulpzaam! Dan sprak ik iemand en die zei: eigenlijk zou je die en die ook moeten spreken, die kan je nog meer vertellen. En dan werd er gelijk een afspraak gemaakt. Zo lief!”

En waarom speelt het boek zich eigenlijk af op Vlieland? Heeft het eiland een speciale betekenis voor je?
“Nee hoor, behalve dat ik gewoon heel erg van de Nederlandse natuur – en met name de Waddeneilanden – hou en dat ik een keer iets anders wilde. Ik heb altijd geschreven over Utrecht in het kader van ‘write what you know’. Maar ik wilde dit keer een andere setting. Een eiland biedt verhaaltechnisch veel mogelijkheden. Het is niet zomaar een dorp, maar echt een afgesloten gemeenschap. Als de laatste boot weg is, komt er niemand meer bij en moet je het doen met de mensen die er zijn.”

Heb je je personages nog op iets of iemand gebaseerd?
“Nee, ik heb ze allemaal zelf bedacht. De bekende Nederlander die in het verhaal voorkomt, is qua uiterlijk en beroep misschien wel een beetje gebaseerd op een echt persoon, maar verder heb ik haar karakter wel zelf verzonnen. Natuurlijk laat ik me wel inspireren door de mensen om me heen en de mensen die ik op Vlieland tegenkwam. Er zitten altijd stukjes van mensen in mijn personages maar het zijn nooit een-op-een kopieën. De personages ontstaan bij mij tijdens het schrijven en gaan dan een eigen leven leiden.”

Bij Zand Erover had ik het idee dat ik de personages heel goed kende. Hoe zorg je ervoor dat je je personages zó neerzet dat dit gebeurt?
“Nou, ten eerste, bedankt voor het compliment. Dat vind ik geweldig om te horen. En ik weet niet hoe ik dat doe. Ik probeer me heel erg in te leven, echt te acteren tijdens het schrijven. Ik zie het altijd helemaal voor me. En ik denk dat ik sterk ben in het schrijven van dialogen.”

Zat dit verhaal al lang in je hoofd? Moest het er echt uit?
“De setting en de hoofdpersoon en de relatie tussen Fien en Floris bedacht ik allemaal toen ik een liedje van Eefje de Visser luisterde. Schotland, heet dat liedje. Ik vind dat zo’n mooie tekst en het laat heel veel aan de verbeelding over. Uiteindelijk gaat het niet meer over Schotland, maar het idee van iemand die weggaat en die gemist gaat worden en het gevoel van de ruige natuur is gebleven.”

Wanneer schrijf je het liefst? En waar?
“Overdag. Ik ben ’s middags op mijn best denk ik, ik moet altijd even op gang komen. En bij dit boek lukte het niet meer zo goed om thuis te schrijven. Ik heb het meeste geschreven in koffietentjes, met het geroezemoes van anderen om me heen. Niet de goedkoopste optie (ik ga niet acht uur ergens zitten met één muntthee) maar wel de meest productieve, in mijn geval.”

Hoe was het om na de Barista-serie weer een losstaand boek te schrijven met een eigen wereld?
“Heel leuk, maar niet heel anders. Ik heb Barista! altijd gezien als één boek dat ik in drie stukken heb gehakt. Ik had namelijk vooraf al bedacht wat er in alle drie de boeken ging gebeuren. Het is wel anders dat het nu echt klaar is. Bij Barista! was het zo dat ik dan superblij was dat bijvoorbeeld Koffie verkeerd er was, maar dat ik wel dacht: oooooh, over een maand moet de volgende af… Dat heb ik nu niet. Nu is het echt klaar.”

Wat vind je leuker om te schrijven: een drieluik of een losstaand boek? En waarom?
“Ik vind het schrijfproces niet heel anders, maar als ik moet kiezen zou ik kiezen voor een losstaand boek. Om bovenstaande redenen vooral. Ik kan het nu echt afsluiten en met iets nieuws beginnen.”

Hoe combineer je het zelf schrijven met boeken vertalen?
“Ik werk als redacteur / journalist / tekstschrijver / vertaler. Dat is een fulltime baan, met als groot voordeel dat ik zzp’er ben, dus dat ik ook kan zeggen: ik neem even geen klussen aan de komende weken, want ik wil aan mijn boek werken. Omdat ik al de hele dag schrijf, lukt het mij niet om acht uur per dag te werken en dan ’s avonds nog aan een roman te schrijven. Ik doe dat dan in het weekend of ik neem er echt even vrij voor.”

Haal je nog tips uit het vertalen van boeken die je gebruikt voor je eigen werk? Met andere woorden: leer je van andere schrijvers?
“Ik denk dat mijn ervaring als vertaler wel helpt bij het schrijven. Je leert gewoon goed hoe een boek in elkaar steekt, hoe het werkt met dialogen en perspectieven en spanningsbogen. Ook leer ik veel van het lezen van andere boeken.”

Wat kunnen we nog van je verwachten? Ben je weer met iets nieuws bezig?
“Ik ben niet met iets nieuws bezig, maar ik hoop echt door te kunnen gaan met het schrijven van romans, want dat is wat ik het liefste doe. Mijn werk slokt me nu even op en ik moet zeggen dat Zand erover ook nog wel heel erg in mijn systeem zit, dus dat is misschien ook een reden dat er nu niets anders in mijn hoofd zit. Ik weet zeker dat ik binnenkort een ingeving krijg voor een nieuwe roman en dat ik daar dan gelijk superenthousiast aan begin.”

Wij mogen 3 exemplaren van Zand Erover van Elsbeth Witt verloten! Wat moet je doen om kans te maken? 

– Laat een reactie achter onder dit artikel. Zorg ervoor dat je een geldig e-mailadres invult, zodat we je kunnen benaderen als je gewonnen hebt. En volg ons op Facebook!
– Natuurlijk zouden we het heel leuk vinden als jullie ons zouden volgen op Twitter en Instagram. Dit is niet verplicht, maar we zouden het wel super tof vinden!

Jullie kunnen meedoen met de winactie tot 13 maart, 23.59 uur. We nemen contact op met de winnaar via de mail! Veel succes!

Previous Post Next Post

57 Comments

 • Reply Marloes maart 5, 2016 at 08:54

  Ik doe heel graag mee! Ik heb genoten van de Barista! boeken en ben ook erg benieuwd naar deze nieuwe roman :). Ik volg jullie overal!

 • Reply Tamara maart 5, 2016 at 09:28

  Ontzettend leuk! Ik heb een keer contact gezocht met Elsbeth voor een recept van de rabarberkwarktaart die in haar barista boeken stond. Ik maak m nog steeds Elsbeth 😉

 • Reply Ans Stier maart 5, 2016 at 10:18

  Leuk interview. Ik loot graag mee voor het boek.

 • Reply Mireille Muls maart 5, 2016 at 10:50

  lijkt me een superheerlijk boek

 • Reply Nynke B maart 5, 2016 at 11:50

  Wat een leuke vragen. Ik doe graag mee hoor. Ik volg jullie via bloglovin en FB.

 • Reply Anneke maart 5, 2016 at 12:03

  Wat leuk om wat meer te weten Elsbeth.
  Ik doe heel erg graag mee met deze win-actie.

 • Reply Mieke maart 5, 2016 at 12:28

  Doe heel graag mee voor dit mooie boek. Volger op FB en Bloglovin.

  Liked & Shared.

 • Reply Janine maart 5, 2016 at 12:50

  Ben benieuwd naar dit boek. Leuk interview!

 • Reply sofie maart 5, 2016 at 14:35

  ik doe graag mee aan deze actie!
  Wil al een tijdje deze schrijfster haar werk leren kennen

 • Reply Nel Crea maart 5, 2016 at 15:37

  Doe graag meevoer dit mooie boek.

 • Reply Esther maart 5, 2016 at 17:18

  Ik doe graag mee! 🙂 Ik volg jullie over.

 • Reply Vivian maart 5, 2016 at 19:25

  Leuk interview zeg! Het boek trekt me niet heel erg, dus dat laat ik even aan me voorbij gaan 🙂

 • Reply Sanne de Waard maart 5, 2016 at 19:48

  Leuk interview.
  Ik lees niet zo vaak boeken van Nederlandse bodem. Ik zou het graag weer eens proberen.

 • Reply Ilse maart 5, 2016 at 19:51

  Leuk! Ik doe mee! Ben erg benieuwd naar het boek!

 • Reply Jacqueline maart 5, 2016 at 19:57

  Leuk interview! Leuk om een betere kijk te krijgen op de schrijfster van een boek. Maakt het een stuk leuker om het boek te gaan lezen. Ik doe mee, ik volg jullie op twitter, facebook, instagram en bloglovin 🙂

 • Reply Lie Van Peteghem maart 5, 2016 at 19:59

  Een interview dat me nog meer doet uitkijken naar het boek. Elsbeth Witt heeft in elk geval al mijn aandacht!

 • Reply Suzanne maart 5, 2016 at 19:59

  Lijkt me een geweldig boek! Ik doe graag 🙂

 • Reply Mariska maart 5, 2016 at 20:02

  Leuk interview!! Dit lijkt me een heerlijk kruip-op-de-bank- met -dekentje-en -thee-relax-boek!! Pffff.. er zijn echt te veel leuke boeken de laatste maanden verschenen!! Deze staat ook zeker op mijn verlanglijstje.. Dus waag ook graag een kansje op een exemplaar!!

 • Reply Marijke maart 5, 2016 at 20:08

  Leuk! Ik doe ook graag mee, ben heel benieuwd naar het boek vooral ook omdat favoriete schrijfsters als Lisette Jonkman en chantal van gastel het ook al getipt hebben!

 • Reply Tess Meenderink maart 5, 2016 at 20:20

  Ik zou dit boek graag willen winnen! Het lijkt me een leuk boek en ik ben benieuwd naar het verhaal!

 • Reply Tessa maart 5, 2016 at 20:26

  Leukk! Jullie hebben mij heel nieuwschierig gemaakt naar het boek

 • Reply Monique maart 5, 2016 at 20:42

  Hartstikke leuk! Wil het boek heel graag lezen!

 • Reply Bets Pijnappels maart 5, 2016 at 20:53

  Geweldig wat leuk, ben zeer nieuwsgierig geworden na dit boek. Doe graag mee om kans te maken.

 • Reply Linda maart 5, 2016 at 21:04

  Wat leuk om via dit interview meer te weten te komen over de schrijfster. Het lijkt me heerlijk om dit boek te lezen dat zich afspeelt op Vlieland, even terugdenken aan een mooi weekend uitwaaien!

 • Reply natasja emmen maart 5, 2016 at 21:22

  Lijkt me een prachtige boek en zou het dan ook dolgraag willen lezen. Doe dus gezellig even mee, fingers crossed

 • Reply Cisz Strasters maart 5, 2016 at 21:56

  Ik doe heel graag mee!!! Ben erg benieuwd naar dit boek ♡♡♡

 • Reply Anita te Gussinklo maart 5, 2016 at 22:07

  Lijkt me een heel leuk boek.
  Ik doe graag mee en volg jullie op Bloglovin,Facebook & Twitter.

 • Reply Monique Monique maart 5, 2016 at 22:57

  Ik doe heel graag mee, lijkt me een heel mooi boek!

 • Reply meike maart 6, 2016 at 00:33

  Super, ik doe graag mee.

 • Reply Gerda maart 6, 2016 at 01:46

  Als fervent lezer ben ook ik heel nieuwsgierig naar dit boek! Dus zou dit boek Zand erover wel heel graag lezen!

 • Reply Anna maart 6, 2016 at 05:08

  Wat een leuk interview! Ik ben benieuwd naar het boek!

 • Reply Heleen van der Velde maart 6, 2016 at 08:39

  Lijkt me een heerlijk boek (dankzij jullie interview ben ik gaan zoeken naar meer info, had er nog niet van gehoord), dus doe graag mee!

 • Reply Marcella maart 6, 2016 at 09:18

  Jaaaaaa! Ik doe mee. Mocht ik winnen hoop ik het boek te kunnen ‘bewaren’ tot mijn vakantie, want het lijkt me zo’n heerlijk vakantieboek…. Maar of dat gaat lukken is nig de vraag haha.
  Ik volg jullie op alle 3!

 • Reply Marloes maart 6, 2016 at 09:18

  Gaaf, ik heb genoten van haar Barista reeks en ik ben heel benieuwd naar dit verhaal!

 • Reply Isolde maart 6, 2016 at 09:42

  Ik zou dit boek heel graag willen lezen. Vlieland is by far mijn favoriete Waddeneiland, need I say more …?

 • Reply Bep H maart 6, 2016 at 10:04

  lijkt mij een erg mooi boek, ik doe graag mee

 • Reply Lies maart 6, 2016 at 11:13

  Geweldig! Het boek lijkt me heerlijk, dus ik doe graag mee 🙂

 • Reply Gerrianne maart 6, 2016 at 13:05

  Leuk interview!
  Ik zou het boek graag willen lezen, dus doe dan ook graag mee aan de winactie 🙂

 • Reply Liesbeth maart 6, 2016 at 15:02

  Doe graag mee aan de verloting van dit “Vlielandse” boek 🙂 Ik volg op facebook, twitter en instagram 🙂

 • Reply Regina Schut maart 6, 2016 at 18:23

  Dan ben je 44, nog nooit op Vlieland geweest en door o.a. dr. Deen op tv lijkt het mij geweldig om daar eens vakantie te mogen vieren. Ik ben gek op lezen en als ik lees waar het boek over gaat wil ik het heel graag lezen. Zodra mijn 3 kinderen op bed liggen neem ik een boek ter hand en begin te lezen, heerlijk ontspannen is dat voor mij. De batterijen opladen voor weer een drukke volgende dag. Zou graag dit boek eerdaags lezen en mij alvast op Vlieland wanen……

 • Reply Edriënne maart 6, 2016 at 21:17

  Ik doe graag mee! Ben namelijk erg benieuwd wie er in dat boek nou zo onverwachts van de veerboot stapt! En ik kijk elke week Dokter Deen mee met m’n moeder, dus ik ben al helemaal Vlieland-fan 🙂 Ik volg jullie op alle accounts, maar dat wist je natuurlijk al.

 • Reply Ine maart 7, 2016 at 07:59

  Ik loot heel graag mee voor dit boek!

 • Reply Leone maart 7, 2016 at 10:22

  doe graag mee, lijkt me een heerlijk boek om me even lekker in te verliezen

 • Reply Lotte maart 7, 2016 at 11:54

  Ik zou heel graag meedoen, het lijkt me namelijk een leuk boek. Ik volg je op facebook, de andere kanalen heb ik niet.

 • Reply Tamara TS maart 7, 2016 at 13:42

  Wat een leuk interview! Rupsje Nooitgenoeg hahahaha 😉 Ik doe heel graag mee. Ik was al volger op FB (Tamara Mara Großmaul), Twitter en Instagram (beide @paramara1982)

 • Reply SophiaG maart 8, 2016 at 14:09

  Ik doe graag mee. Ik volg Adorable Books natuurlijk al via Facebook

 • Reply Jackie Colpaert maart 8, 2016 at 22:19

  ik doe graag mee…winnen dat boek en “Zand erover”

 • Reply Jackie Colpaert maart 8, 2016 at 22:20

  winnen dat boek en dan…”zand erover”

 • Reply Xiu maart 9, 2016 at 08:59

  Klinkt als een goed boek. Ik doe mee! Ik volg jullie al op Facebook 🙂

 • Reply Anneliese de Waal maart 9, 2016 at 12:19

  Ik zou het boek graag willen lezen,
  ben er erg benieuwd naar ! 🙂

 • Reply Susan Z maart 9, 2016 at 19:10

  Ik doe heel graag mee want dit lijkt me een ontzettend leuk boek! 🙂

 • Reply Martine J. maart 9, 2016 at 20:01

  Wat een leuk interview! Ik heb de Barista-trilogie ook gelezen en ben heel benieuwd naar haar nieuwe boek.

 • Reply Stan Lines maart 10, 2016 at 06:27

  Geef het graag aan mijn zus !

 • Reply anica aarts maart 10, 2016 at 13:47

  ik doe super graag mee

 • Reply Danique maart 11, 2016 at 23:01

  Lijkt me een gaaf boek, ik wil graag mee doen

 • Reply Marjan maart 11, 2016 at 23:02

  Dit boek zou ik graag willen lezen. Ik doe mee

 • Reply Eveline maart 27, 2016 at 21:44

  Leuk interview! Ik vond de Barista!-serie erg leuk, ik denk dat ik dit boek ook ga kopen binnenkort. 🙂

 • Leave a Reply