Interview: Lisette Jonkman en Young Adult? - Adorable Books
Interview

Interview: Lisette Jonkman en Young Adult?

Het is Young Adult week op Adorable Books! Vandaag een interview met Lisette Jonkman, de koningin van de Nederlandse chicklit. Maar naast haar blije en fijne boeken zoals Glazuur, Verkikkerd en Verslingerd. Onlangs bracht ze de hup-ga-nou-eens-schrijven-gids Schrijven, Kreng uit en haar nieuwe boek Denk maar niet dat dit een liefdesliedje is verschijnt deze zomer. Ze is nu ook bezig met een heel ander genre: Young Adult! Samen met Martin Gijzemijter schrijft ze de serie Magic Inc. Tedje interviewde Lisette over de nieuwe weg die ze inslaat met Young Adult. 

Hoe is het om samen met iemand anders te schrijven?
“Heel anders! Martin denkt in grote plotwendingen en gebeurtenissen en ik kijk meer naar de kleine details en de personages. Zo vullen we elkaar goed aan. Soms schrijven we samen en dan ontstaan er drukke zinnen met prachtige woorden en als we alleen schrijven is alles wat rustiger. We proberen zoveel mogelijk af te wisselen en lezen het daarna allebei nog een keer na, zodat we de stijl aanhouden die we in gedachten hebben.”

Is Young Adult anders om te schrijven vergeleken met chicklit?
“Ja. Maar wel heel leuk! In mijn eigen boeken schrijf ik altijd in de ik-vorm en tegenwoordige tijd en nu schrijven we ineens in de derde persoon verleden tijd. Wat een verschil! Ik moet altijd even omschakelen als ik weer aan mijn eigen boek ga schrijven.Verder is er in mijn eigen boeken één duidelijke hoofdpersoon aan te wijzen, terwijl Magic Inc draait om een hele groep personages die allemaal enorm belangrijk voor het verhaal zijn. Iets anders wat ik heel gaaf vind aan Magic Inc is dat het draait om de uitvinding van magie – in mijn eigen boeken houd ik het altijd zo ‘normaal’ mogelijk, maar een vleugje magisch realisme is heerlijk om mee te werken. Ik had gedacht dat ik het lastig zou vinden om ineens in een andere vorm te schrijven, maar dat gaat eigenlijk verrassend goed.”

Wat zijn jouw lievelings Young Adult-boeken?
“The Hunger Games heb ik verslonden. Niet normaal! Ook vond ik de Selectie-trilogie heel erg goed. Even in mijn boekenkast kijken hoor. Oh ja. Geek Girl, de Daughter of Smoke & Bone serie, Splintered en Angelfall. En natuurlijk alle boeken van Blossom Books. Zij zijn zulke grote fans van hun eigen fonds dat ik altijd word aangestoken door hun enthousiasme.”

Wat vind je nu zo leuk aan het genre Young Adult?
“Young Adult is actie. Er gebeuren altijd dingen. Ik lees weleens wat ‘volwassenere’ boeken die zich voornamelijk in het hoofd van een persoon afspelen of waarbij er aan het eind van het boek weinig is veranderd ten opzichte van het begin. Dat kan ook heel interessant zijn, maar YA is voor iedereen toegankelijk. En dat vind ik leuk! Er is altijd avontuur. Ik hou helemaal van Young Adult boeken die niet helemaal binnen de lijntjes geschreven zijn.”

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Anneke maart 28, 2015 at 14:41

  Wat een leuk interview. En ik blijf de titel Denk maar niet dat dit een liefdesliedje is mooi vinden. 🙂

 • Reply Marit maart 28, 2015 at 15:54

  Lisette’s boeken zijn zo tof! Ik lees ze echt bijna in één ruk uit. Ben heel benieuwd naar de young adult reeks waar ze aan werkt 🙂 Super leuk dat je haar hebt kunnen interviewen!

 • Reply Nynke-Boudien maart 28, 2015 at 16:30

  Ik vind de boeken van Lisette Jonkman allemaal zo leuk, dus ik ben erg benieuwd naar de Young Adult serie.

 • Reply Annelies maart 28, 2015 at 20:56

  Wat een leuk interview! Ben benieuwd naar de combinatie van deze twee schrijfstijlen.

 • Reply beautifulday4makeup maart 29, 2015 at 17:50

  Wat een leuk interview

 • Reply Marieke maart 30, 2015 at 16:06

  Leuk interview! Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe boeken van Lis! 🙂 Wordt heel anders, maar het belooft veel goeds!

 • Reply Esther april 2, 2015 at 12:18

  Wat een leuk interview!

 • Reply Nikki april 7, 2015 at 18:46

  Leuk stuk! Ik ga binnenkort aan haar boeken beginnen!

 • Leave a Reply