Ikigai
Boekrecensies,  Mindfulness,  Non-Fictie

Ikigai – Héctor García & Francesc Miralles

Hoe het vinden van je ikigai je leven een betekenis kunt geven, en hoe je maar liefst 100 jaar in topvorm kunt leven. Mijn aandacht was getrokken.

Waar gaat Ikigai over?

Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? Ontdek de geheimen van het Japanse eiland Okinawa, waar het grootste aantal gezonde honderdjarigen ter wereld woont

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld.

Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. De auteurs vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven.

Héctor García & Francesc Miralles nemen je mee op reis door Japan heen. Het land waar de oudste mensen ter wereld leven. En niet maar een paar, nee: heel erg veel! Hoe kan dat toch? Wat is hun geheim? Is het de plek waar ze leven? Is het de lucht die ze inademen? Misschien een geheim stuk voedsel wat ze dagelijks nemen? Of is het puur en alleen hun eigen mindset?
In Ikigai komen verschillende onderzoeken naar voren. Je leest hoe deze honderdjarigen leven, waarom zij zelf denken dat ze op deze leeftijd nog zo topfit zijn (en vooral omdat iedereen het daar zo doet).

Juist door het lezen van Ikigai merk je hoe anders onze westerse wereld eigenlijk is. Hoe alles bij ons maar zó ontzettend snel moet gaan. Dat we nooit meer even stilstaan en denken: wat doen we nou eigenlijk? Waarom moeten we altijd zo veel stress voelen? Waarom is het zelfs zo erg dat sommigen mensen onrustig worden als ze het niet ‘druk’ hebben. En misschien wel belangrijker: waarom houden we een baan aan waar we ongelukkig zijn? Juist al deze punten komen bij de mensen die Héctor García & Francesc Miralles interviewen in het boek niet voor. Deze mensen hebben namelijk hun ikigai gevonden, hun roeping. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa, in Japan, het leiden.

En mocht je nu denken: ik zoek al zo lang naar mijn roeping! Niets meer dan logisch, ook de mensen in Okinawa zoeken die soms nog. Maar wat wel zeker is, is dat als zij het vinden, ze er met volle teugen van genieten. En pensioen? Nah, dat kennen ze daar ook helemaal niet. Waarom zou je stoppen met werken als je iets doet waarvoor je een reden van bestaan hebt? (Al doen ze het wel iets rustiger aan hoor). 

Ikigai geeft je vooral inzichten in hoe groot het verschil is tussen de westerse wereld en bijvoorbeeld die van Japan. Hoe anders wij in het leven staan, hoe erg wij misschien zelfs wel vervreemd zijn van hoe wij echt (ooit) waren. Een boek die je bewust maakt, met interessante wetenschappelijke onderzoeken. Geen boek dat jou je ikigai gaat leren vinden, wel een boek dat je nieuwe inzichten zal geven.

Lees hier meer boeken over mindfulness.

Bestel het boek hier bij Bol.com of voeg hem toe aan je verlanglijstje.

ikigai

Titel: Ikigai
Auteur: Héctor García & Francesc Miralles
Verschenen: November 2016
Pagina’s: 192
Uitgever: Boekerij

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *