Ik wil het niet uitlezen... - Adorable Books
Algemeen, Column, Personal

Ik wil het niet uitlezen…

sdg

Het liefste zou ik de hele dag doorlezen. Natuurlijk lees ik met liefde, gewoon omdat ik het leuk vind. Maar omdat ik voor AB schrijf (mét liefde!), merk ik dat ik toch nog iets meer lees dan ik gewoonlijk doe. Vaak lees ik een boek in een paar dagen uit of soms zelfs in één dag. Maar soms merk ik toch dat ik er écht heel lang over doe om een boek uit te lezen. Dit komt soms door mijn schoolwerk, maar vaak door iets anders..

Geweldig
Vaak is het het geval dat ik een boek niet snel uitlees omdat het zó geweldig is. Ja, dit is enorm tegenstrijdig, ik weet het. Maar soms wil je gewoon niet dat een boek eindigt. Zelfs al weet je dat het een serie is en er een tweede (en derde en vierde en misschien wel meer) achteraan zal komen.

Het boek sleept mij op zo’n moment zo erg mee dat ik naar de paginanummers kijk en denk “nee, ik ga hem nú wegleggen anders is hij vanavond al uit”. Gewoon, omdat je weet dat je daarna in een “dip” zal komen omdat het boek uit is.
Ik heb dit gehad bij de boeken van Suzanne Collins. Ze waren zó goed, dat ik na deel 3 een tijd geen boek had aangeraakt. Op dat moment wist ik dat er geen boek was dat kon tippen aan die serie. Na een tijdje was dit gevoel (gelukkig) gezakt en kon ik weer vollop beginnen met lezen.

wetdgsv

Stoppen met vertalen
Je kan misschien wel zeggen dat ik zwaar verslaafd ben aan boeken omdat ik dit heb, maar ik weet zeker dat een aantal van jullie precies hetzelfde hebben, of ooit hebben meegemaakt.
Daarnaast komt het vaak voor dat een Nederlandse uitgever ineens besluit om na het tweede, of soms het eerste, deel te stoppen met vertalen. EHM WHAT!?
Ja, dit is één van de dingen die ik echt vreselijk vind. Als voorbeeld, de serie “de klauwen van het woud”. Het is een trilogie waar ik dol verliefd op ben. (Ja! Je kan verliefd zijn op een serie.) Het duurt nu al zó lang voordat het derde deel uitkomt, dat ik er vrijwel zeker van ben dat The house of books het derde deel nooit zal gaan uitgeven. En dat terwijl de serie ge-wel-dig is én er plannen zijn voor een film. Dus, dit is ook één van de redenen dat ik soms “bang” ben om een boek uit te lezen. Stel dat ik het zó geweldig vind en de uitgever dan stopt met vertalen?

Het is natuurlijk niet zo dat ik daardoor stop met lezen van het boek hoor. Ik lees het boek netjes uit, kom in mijn dipje terecht en trek mezelf er meteen weer uit. Bovendien vind ik vaak dat ik het niet kan maken om te lang te wachten met het uitlezen van een boek als het om een recensie-exemplaar gaat.

Heb jij dit gevoel ook wel eens bij een boek?

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply DJ november 28, 2013 at 09:39

  Ik lees meeste boeken in het Engels, dus de angst dat men stopt met vertalen ken ik niet echt. Even stoppen met lezen omdat het te geweldig is, ken ik daarentegen maar al te goed. Als ik mezelf niet stop, lees ik tot half twee ‘s avonds door, tot het boek uit is.
  Wat ik ook vaak heb, is niet dat ik midden in een boek niet verder durf, maar midden in een serie. Dan is het eerste boek zo vreselijk goed dat het tweede boek in mijn ogen alleen maar een teleurstelling kan zijn. Dat is best wel frustrerend als je eigenlijk wilt weten hoe het verder gaat. 😛

 • Reply Marjolijn november 28, 2013 at 12:08

  Het Nerd-girl probleem komt me maar al te bekend voor. Als ik een goed boek heb gelezen wil ik niet gelijk beginnen in een nieuw boek omdat de roes van het goede verhaal dan zo snel over is. Ik wil nog lekker na genieten van het goede boek en begin pas na een paar dagen met het lezen van een nieuw boek. Tenzij het een serie is, dan wacht ik met het lezen van een nieuw boek als de hele serie uit is.

 • Reply Suzanne november 28, 2013 at 16:45

  Wat komt we geen derde deel?!?! Maar zelf heb ik soms ook echt tegenzin om een boek uittelezen. Ik heb bijvoorbeeld nu de val van vijf binnen 1 dag uitgelezen daar heb ik nu echt spijt van want het duurt een jaar tot het vervolg kom 🙁

 • Reply Sanne november 28, 2013 at 19:48

  Ik heb ook wel eens het probleem dat hoe verder ik naar het einde toe kom hoe meer ik in een boek verdiept raak als ik dan bij de laatste 20 pagina’s ben denk ik: wat nee ik kan het boek niet al bijna uit hebben!!!

 • Reply Emmy november 28, 2013 at 21:15

  Ik vind het soms echt verschrikkelijk om een boek uit te hebben! Mijn oma zegt altijd dat ze dan op ‘rantsoen’ gaat en van zichzelf maar een paar bladzijden mag lezen. Alsof mij dat lukt!

 • Reply Lotte november 28, 2013 at 22:45

  Ah, dat eerste is echt zo herkenbaar! Ik had dat echt heeeel erg bij Allegiant! Vooral omdat ik wist dat heel veel mensen het einde niet leuk vonden, en ik gewoonweg niet wilde dat de trilolgie zou eindigen. Van het tweede probleem heb ik gelukkig geen last, omdat ik mijn boeken graag in het Engels lees. 🙂

 • Reply Annelieke november 30, 2013 at 20:04

  Ik kan me wel herkennen in het eerste. Van het vertalen wat stopt heb ik gelukkig geen last omdat ik meestal in het Engels lees. Ik merk zelf wel dat wanneer er een serie nog niet helemaal is uitgebracht, ik liever wacht tot het laatste deel bijna uit is waardoor ik deel twee heel lang laat liggen.

 • Reply Ilse november 30, 2013 at 23:00

  Ja, ik heb op het moment ook dat ik al tien dagen bezig ben in een bepaald boek. Gezien de dikte zou ik hem allang uit kunnen hebben. Maar ik ben gewoon druk met school, stage en voor de rest schrijf ik liever voor ik ga slapen de afgelopen dagen en ik lees niet meer bij het ontbijt tegenwoordig. Het is zo laat licht dat ik moeite heb met uit bed komen. Dus dan kan ik niet meer lezen tijdens het ontbijt. Best wel balen, maar ja. Het is kiezen of delen!

 • Leave a Reply