Boekrecensies,  Non-Fictie,  Roman

Ik ontsnapte uit Auschwitz – Rudolf Vrba

Ik ontsnapte uit Auschwitz - Rudolf Vrba Titel: Ik ontsnapte uit Auschwitz
Auteur: Rudolf Vrba
Verschenen: 2013
Pagina’s: 447
Uitgever: Kosmos
Originele titel: I Escaped From Auschwitz

In de morgen van 7 april 1944 klinken sirenes door kamp Auschwitz. Het eerste teken dat er twee gevangenen ontsnapt zijn. Op 25 april 1944 doen de vluchtelingen verslag aan de vrije wereld. Het woord ‘Auschwitz’ krijgt een onheilspellende betekenis.

Mening over Ik ontsnapte uit Auschwitz

Rudolf vertelt zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Hij was een Joodse man die opgepakt is en naar het concentratiekamp Auschwitz gebracht wordt. Hier leert hij te overleven en ziet hij alle verschikkingen die in het kamp gebeurd zijn. Er is één ding wat hem levend houdt, zijn wil om te overleven, te ontsnappen en dit verhaal te vertellen aan de buitenwereld.
Je leest dit boek als een dagboek. Rudolf vertelt je het verhaal van Auschwitz. Hij laat je alle verschikkingen zien en hoe hij hogerop wist te komen. Hoe hij alle baantjes kreeg en hoe hij aan extra eten kwam. Ook laat hij duidelijk zien dat in Auschwitz zelf geen gaskamers waren, iets wat vrijwel iedereen wel denkt. Later kwam het kamp Birkenau erbij en daar waren de gaskamers pas.
Rudolf wordt uiteindelijk overgeplaatst naar het kamp Birkenau en ook hier laat hij alle verschikkingen zien. Naast dat het boek eigenlijk vol negatieve dingen zit, laat hij ook goed zien dat er nog veel hoop was in het kamp. Mensen deden er alles aan om nog te overleven en dat laat hij heel goed zien in zijn verhaal.

Niet alles draait om het kamp, een groot deel van zijn boek gaat ook over het punt na zijn ontsnapping, wat weer erg interessant om te lezen is.
Keer op keer vergat ik eigenlijk een beetje dat dit een waargebeurd verhaal was. Het boek leest zo goed door en telkens werd ik zo in het verhaal gezogen dat ik even niet meer door had dat dit verhaal daadwerkelijk echt gebeurd was.
Wat ook erg interessant en leuk is, zijn de feitjes die achterin staan. Eigenlijk zijn het voornamelijk meer speculaties, en juist daar houd ik van!

Dit boek is zeker een aanrader als je van verhalen houdt over de Tweede Wereldoorlog. Dat het een waargebeurd verhaal is, maakt eigenlijk niks uit. Aan de manier van schrijven merk je daar vrij weinig van. Rudolf vertelt het vol passie en ontzettend interessant. Ik, als WO2 liefhebber, vind deze verhalen écht geweldig en zal het dan ook zeker aanraden.

Rating: 4.5/5

bol-button

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.