Boekrecensies,  Roman

Ik mis mezelf (Still Alice) – Lisa Genova

Ik mis mezelfTitel: Ik mis mezelf
Auteur: Lisa Genova
Verschenen: januari 2012
Pagina’s: 288
Uitgever: The House of Books 
Oorspronkelijke titel: 
Still Alice

Alice is bijna vijftig, leidt een druk leven en haalt veel voldoening uit haar wetenschappelijke carrière. Totdat de gaten in haar geheugen niet langer afgedaan kunnen worden als symptomen van de overgang. Uiteindelijk moet ze de diagnose vroege alzheimer onder ogen zien.
Ze moet het aan haar man vertellen, en aan haar kinderen, die wellicht hetzelfde te wachten staat. Ze verliest haar carrière, terwijl ze haar gevoel van eigenwaarde en identiteit juist altijd aan haar werk en haar gezin ontleende. Maar wie is de Alice die er dan overblijft?

Mening over Ik mis mezelf 

Haar zorgvuldig voorbereide plan om haar man en kinderen niet tot last te worden en op tijd afscheid te nemen, verdwijnt uit haar geheugen. En Alice blijft. Zonder haar herinneringen aan het verleden, zonder hoop voor de toekomst, leeft ze in een heden dat soms eventjes mooi maar meestal verwarrend en zelfs angstaanjagend is. Ik mis mezelf  beschrijft op aangrijpende wijze hoe Alice  wereld uit elkaar valt, en hoe ze in het puin het belang van dingen terugvindt dat ze eerder was kwijtgeraakt.

Ik mis mezelf is een van de mooiste en aangrijpendste boeken die ik de laatste tijd heb gelezen. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Alice, die op jonge leeftijd te horen krijgt dat ze alzheimer heeft. Ze is eerst wat vergeetachtig, maar het blijkt meer te zijn dan dat. Het is heel interessant, maar tegelijkertijd ook ontzettend rot en treurig om te lezen dat ze de grip op haar leven verliest. Ze weet de weg in haar eigen huis niet meer, ze kan groepsgesprekken niet meer volgen en ze kan al helemaal haar werk niet meer uitoefenen. De pijnlijke momenten komen steeds vaker voor en haar leven is niet meer zoals het geweest is. Ik wist wel dat Alzheimer een ontzettend nare ziekte is, maar met dit boek komt het wel ineens heel dichtbij. Genova trekt je volledig in het verhaal en je wordt met beide benen op de grond gezet bij het lezen van dit boek: er is geen ontkomen aan.Van maand tot maand wordt het dagelijks leven van Alice beschreven, waardoor je van dichtbij ziet wat er verloren gaat, maar ook wat er van haar geheugen behouden blijft.

Het boek is  verfilmd met Julianne Moore in de hoofdrol, Still Alice. Na het lezen van dit boek kan ik niet wachten om de film te gaan bekijken, want ik ben wel ontzettend nieuwsgierig hoe ze dit boek hebben verfilmd.

Rating: 5/5

bol-button

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *