Adorable Bookclub, Boeken, Roman

Ik ben er – Clélie Avit

Titel: Ik ben er
Auteur: Clélie Avit
Verschenen: oktober 2015
Pagina’s: 264
Uitgever: Xander Uitgevers
Originele titel: Je suis là

Sinds zeven maanden voelt Elsa niets meer: geen kou, geen honger, geen pijn en vooral geen angst. Ze is in coma. Thibault wordt gekweld door verdriet en woede, sinds de dag dat zijn broertje een auto-ongeluk veroorzaakte waarbij twee jonge meisjes omkwamen. Als hij – geteisterd door slaaptekort – de verkeerde ziekenhuiskamer binnenloopt, ziet hij Elsa roerloos in haar bed en besluit tegen haar te praten. Ze praat niet terug, maar hij weet zeker dat ze hem hoort. Terwijl de doktoren, vrienden en familie hun hoop voor Elsa’s herstel verliezen, groeit in Thibault juist de overtuiging dat ze voor elkaar bestemd zijn.

Mening Laura:
De hoofdstukken worden vanuit de hoofdpersonages beschreven, de ene keer vanuit Thibault en de andere keer vanuit Elsa. Ik vond dit niet storend, omdat er duidelijk aangegeven werd vanuit wie er werd geschreven. Thibault is een man van 34 jaar die duidelijk moeite heeft met wat er met zijn broer is gebeurd. Elsa is een vrouw van 30 jaar die in coma ligt door een ongeluk. De manier waarop Elsa haar coma beschrijft is bijzonder, ik vind het mooi beschreven omdat ze haar gevoelens duidelijk maakt en uitlegt. Het verhaal van de twee mensen is verslavend. Je wil steeds weten wat er gebeurt en hoe het verder gaat. De verhaallijn geeft een mooie ontwikkeling aan, waarin je alle gevoelens meekrijgt van de personen. De manier waarop Thibault beseft dat hij van Elsa houdt, de manier waarop Elsa haar bezoek ervaart en de manier waarop het beschreven wordt is zeker een liefdevol en mooi iets. Ik vind het boek een aanrader, het is een liefdevol verhaal waarin letterlijk lief en leed wordt gedeeld. Het einde is spannend en laat je achter met een aantal vragen maar het boek is het lezen zeker waard!

Mening Esther:
Toen ik de achterkant van dit boek las, werd ik erg benieuwd naar dit boek. Normaal ben ik niet zo van de chicklits, maar het verhaal sprak mij erg aan. Ik had het boek dan ook binnen no-time uit. Dit boek las ontzettend vlot. Voornamelijk omdat de hoofdstukken kort zijn en het in een fijne schrijfstijl geschreven is. Tijdens het lezen merkte ik, dat ik het moeilijk vond om het boek weg te leggen. De schrijfster geeft een duidelijk beeld hoe het voor familie of vrienden is als er een bekende in coma ligt. Je leest hun verdriet en je leeft met hen mee. Ik hoopte steeds dat het goed zou komen op het eind. Ook wanneer ik even niet aan het lezen was, hield ik mezelf bezig met dit boek. Ik vroeg mij af hoe het zou zijn als er een bekende van mij in coma zou liggen.

Het ene hoofdstuk lees je het verhaal van Thibault en in het andere hoofdstuk lees je het verhaal van Elsa. Ik vond dat de personages goed zijn uitgewerkt en je ze daardoor goed leert kennen. Wel vond ik Thibault af en toe ongeloofwaardig. Ik vroeg mezelf steeds af hoe realistisch het is dat je op iemand verliefd wordt die je nog nooit gesproken hebt. Ondanks dit punt heb ik erg genoten van dit boek. Ik vond dat dit boek meer beschreef dan alleen een liefdesverhaal. Ik raad dit boek aan als je van romantiek maar ook van drama in een boek houdt.

Mening Maaike:
Ik had al een aantal recensies van ‘Ik ben er’ gelezen, waarin het boek onder andere werd vergeleken met ‘Voor jou’ van Jojo Moyes. Dat vind ik één van de beste boeken ooit, dus ik was meteen nieuwsgierig. Het boek is heel dun, dus ik kon het wel even lezen tussen mijn tentamens door. Aan de ene kant is dat fijn, maar het had ook wel wat dikker gemogen! Ik ben er is namelijk werkelijk prachtig, bijna een beetje magisch. Het is heel mooi om te zien hoe de liefde tussen Thibault en Elsa kan groeien terwijl Elsa in coma ligt. Doordat je vanuit beide perspectieven leest, kun je je in beide goed inleven. Het is bijvoorbeeld ontzettend frustrerend dat niemand erachter komt dat Elsa gewoon kan horen. Je weet dat ze steeds meer zintuigen terugkrijgt, maar blijft je het hele boek afvragen of ze dat ook kan laten zien vóór het te laat is. Het is ontzettend fijn geschreven, soms zelfs vrij hilarisch ondanks het toch wel zware thema, dus je vliegt erdoorheen. Op sommige momenten wat cliché of voorspelbaar – dat houd je nu eenmaal vaak bij liefdesverhalen –, maar het is vooral gewoon een heel mooi boek.

Rating: 3.8/5

bol-button

Deze recensie is geschreven door Laura, Esther en Maaike, leden van de Adorable Bookclub.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Vivian november 18, 2015 at 14:25

  Leuke recensie! Ik heb deze onlangs gekocht doordat ik er zoveel positieve berichten over hoorde en ik moet nog beginnen, maar ben erg benieuwd.

 • Reply Ellis november 18, 2015 at 14:29

  Ik vond dit ook een heel mooi verhaal!

 • Reply Kelly november 18, 2015 at 20:51

  Het verhaal lijkt mij heel erg mooi en ontroerend!

 • Reply Esther november 23, 2015 at 13:54

  Leuk dat hij nu op de site staat. 🙂

 • Leave a Reply