Boekrecensies,  Roman

Huis van glas – Len Vlahos + win!


Ik had nog nooit van Len Vlahos gehoord. Alleen al de naam van deze schrijver doet mij interesse wekken, omdat de naam zo apart is! Niet alleen daardoor wilde ik Huis van glas lezen. Ook de omslag spreekt direct enorm aan. Oh enne, jij kan dit boek winnen!

Jared Stone is ongeneeslijk ziek. Een groeiende tumor eet langzaam een weg door zijn hersenen en vernielt alle herinneringen aan het leven dat hij zo lief heeft. In een impulsieve, misplaatste poging om de financiële toekomst van zijn familie veilig te stellen besluit hij zijn leven op eBay te veilen.
Zijn ‘leven’ wordt gekocht door een egocentrische tv-producent op zoek naar een nieuw kijkcijferkanon. De ondergang van Jared en het trauma van zijn familie wordt een realityshow die miljoenen mensen wekelijks aan de buis gekluisterd houdt.

Laat ik maar met de deur in huis vallen. Len Vlahos heeft met dit verhaal echt iets ijzersterks neergezet. Hij vertelt het verhaal van iemand met een hersentumor, een ontzettend heftig onderwerp. Maar ook vertelt hij het verhaal van de media die hierop in speelt en misschien wel belangrijker, het verhaal van de familie. Daarnaast weet Vlahos deze onderwerpen zo te bespreken, dat er een vleugje humor doorheen zit. Hierdoor is het boek iets minder serieus en is het onderwerp veel makkelijker te bespreken. Toch weet hij dit nog steeds op een respectvolle manier te doen.
In Huis van glas komen een heleboel karakters voor. In het begin was ik even bang dat dit storend zou worden, maar dit is zeker niet het geval. Elk karakter wordt op zijn eigen manier uitgewerkt en ze wisselen elkaar erg snel af. De verrassendste vond ik nog wel Glio en misschien ook wel de leukste uit het boek. ALs je het boek leest, of hebt gelezen, weet je direct wat ik bedoel.

‘Huis van glas raakt je met een goed gevoel voor humor en een beetje verdriet’

Dit boek is echt enorm ongebruikelijk en ook in zekere zin “niet normaal”. Toch kan het allemaal in dit verhaal. Alle eindjes worden keurig aan elkaar geknoopt en je slaat het boek aan het einde dicht met een voldaan gevoel. Huis van glas raakt je met een goed gevoel voor humor en zeker ook een beetje verdriet. Ik kan niet benadrukken hoe knap ik het vind hoe Len Vlahos dit onderwerp zo heeft neergezet. Ook is het erg interessant om te lezen hoe de media in dit boek erbij wordt betrokken en misschien ook wel hoe pijnlijk waar dit eigenlijk allemaal is. Wat wij wel niet allemaal doen voor entertainment, ook al kost dat iemand anders iets, is tragisch. Dit boek heeft het allemaal.
Wat mij betreft is dit echt een topbegin voor de uitgeverij Karakter. Het jaar beginnen met zo’n boek is echt een knaller. Huis van glas is zeker een van de betere boeken die ik afgelopen jaren heb gelezen. Ik heb het boek amper neer kunnen leggen en had hem binnen no time uit.
Huis van glas is zeker een aanrader, voor iedereen. Iedereen die een beetje verdriet met een beetje humor gemixt goed kan waarderen in een ontzettend goed geschreven boek.

Win een exemplaar!

Wat moet je doen om te winnen? Laat gewoon een reactie hieronder achter. De winnaar krijgt na 9 februari bericht via de email.

Titel: Huis van glas
Auteur: Len Vlahos
Verschenen: 17 januari 2017
Pagina’s: 350
Uitgever: Karakter

bol-button

Rating: 4,5/5

58 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.