How to: een bullet journal bijhouden | Adorable Books
Overig

How to: een bullet journal bijhouden

bullet journal

Ben je al bekend met de term bullet journal? Ik ben al langer bekend met dit fenomeen, maar ik had nooit het idee dat dit iets voor mij is. Toch knaagt het de laatste tijd aan me. Het lijkt me super leuk, en vooral handig, om bij te houden. Je kunt er van alles in bijhouden. Dus ben ik me gaan verdiepen in de bullet journal.

Ik ben van plan om dit bij te gaan houden, en natuurlijk wil je graag vertellen wat het is en hoe je er mee aan de gang kunt. Nu moet ik wel zeggen dat ik (nog) geen expert ben, en dat iedereen zijn eigen manier heeft. Maar dit is een how to die ik hanteer voor het gebruik van een bullet journal!

Wat is een bullet journal?

Dat is de eerste vraag die in me op kwam toen ik mezelf ging verdiepen in dit fenomeen. Wat houdt het precies in? Het is een notitieboekje dat je ombouwt tot een boekje waar je niet meer zonder kunt. Je kunt er een agenda van maken, to do lijstjes maken (ben ik een liefhebber van!), maaltijden bijhouden, bijhouden welke boeken je hebt gelezen of nog moet lezen. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat heb je nodig voor een bullet journal?

Je hebt helemaal niet veel nodig! Je hebt een notitieboekje nodig. Een merk dat heel populair is, is Leuchtturm 1917. Zij bieden verschillende soorten aan in echt heel veel kleurtjes. Je hebt boekjes met blanco papier, met lijntjespapier, met ruitjespapier en met stippenpapier. Je kunt zo zelf kiezen wat je wil gebruiken. Ik zie dat de boekjes met stippenpapier heel populair zijn, dit is ook degene die ik heb gevraagd voor Kerst. En je hebt natuurlijk een pen nodig!

Hoe houd je het overzicht in je bullet journal?

Dat is een goede! Als ik denk aan mijn eigen notitieboekjes en de manier hoe ik het bijhoud, dan zit er helemaal geen logische volgorde in. Je kunt het bij een bullet journal gelukkig heel makkelijk maken. Om het overzicht goed te bewaren kun je de volgende punten toevoegen aan je bullet journal:

 • Index: super handig! Je begin op de eerste bladzijde met een index, waardoor je precies weet waar alles zit en hoe de volgorde is ingedeeld. Geen gedoe meer met zoeken. Als je met een nieuw onderdeel begint, dan kun je dat heel easy hierbij schrijven. Je kunt een paar pagina’s hiervoor gebruiken, bijvoorbeeld 4 pagina’s voor je index.
 • Keys: dit is iets wat ik bij veel mensen zie terugkomen. Keys zijn eigenlijk symbolen die je gebruikt om efficient om te gaan met je bullet journal. Dit is handig voor to do lijsten bijvoorbeeld. Zo kun je met een simpele X al aangeven of iets is gelukt, of kun je hokjes maken die je in kunt kleuren als je iets af hebt. Ook kun je in je agenda aangeven of iets prioriteit heeft, wanneer je deadline voor je studie is of wanneer iemand jarig is.
 • Een maandoverzicht: in een maandoverzicht kun je heel handig dingen bijhouden. Een verjaardag, een afspraak met iemand of een deadline. Ik doe dit ook in mijn huidige agenda, dus dit is heel efficient om te doen. Ik zie dat sommigen het onderverdelen in ochtend, middag en avond. Zo heb je meer ruimte om dingen op te schrijven.
 • Een weekoverzicht: ook een weekoverzicht kan handig zijn. Zo zie je precies wat je in die week op de planning hebt staan. Misschien is het wat tegenstrijdig met je maandoverzicht, maar mocht je ermee beginnen kun je natuurlijk afwegen of het iets voor jou is.
 • Een overzicht per dag: het meest efficient is natuurlijk een overzicht per dag. Je kunt er voor kiezen om per dag te maken of een paar dagen per bladzijdes te hanteren. Ik ben vaak op vrijdag vrij, dus dan kan ik kiezen om maandag en dinsdag samen te stoppen, woensdag en donderdag, en vrijdag, zaterdag en zondag. Ik moet me hier nog even goed in verdiepen om te kijken wat werkt.
 • Lijstjes: ik ben een lijstjes mens. Jij ook? Dan is een bullet journal super handig. Ik maak echt overal lijstjes voor. Boodschappen, checklist voor een opdracht van school, een inpaklijst als ik weg ga, inkomsten en uitgavenlijst, en natuurlijk ook gewoon het klassieke to do lijstje voor wanneer ik lekker druk ben en even mijn hoofd wil legen met alles wat er in voor komt.

Ik heb een bullet journal boekje gekocht, wat nu?

Nu begint het echte werk! Tijd om aan de gang te gaan. Wat ik erg fijn vond tijdens mijn zoektocht naar het gebruik van zo’n super leuk boekje, is het bekijk van video’s en ook zoeken op Instagram onder de hashtag #bulletjournal. Zo veel mensen delen mooie foto’s! Echt super inspirerend om te zien hoe iedereen het aanpakt. Daarnaast zijn er ook allemaal Facebookgroepen waarin mensen hun creaties delen en waar je allerlei vragen kunt stellen. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van de groep Bullet Journal Junkies (internationaal) en  Bullet Journal Nederland. Niet alleen leuk om te zien, maar ook ontzettend leerzaam. Toch leer ik veel van video’s op YouTube. Hieronder wat handige video’s ter inspiratie:

Ik zie door de bomen het bos niet meer op Instagram. Welke bullet journal accounts zijn leuk?

Natuurlijk deel ik graag de accounts die ik zelf heel leuk vind. Ik zoek vaak gewoon op het internet rond naar leuke accounts, gebruik de hashtag #bulletjournal en vind zo veel leuke accounts. Hier wat inspirerende foto’s van leuke accounts. Je kunt op de foto of op de gebruikersnaam klikken om op het desbetreffende account te komen.

A photo posted by emma ????? (@peachystudy) on

A photo posted by Christina (@christina77star) on

Nu is het tijd om aan de gang te gaan met de bullet journal. Ik moet nog even wachten, want ik heb hem voor kerst gevraagd. In de tussentijd deel ik op mijn Pinterest bord veel leuke dingen die me inspireren, waardoor ik lekker aan de slag kan gaan in mijn boekje. Laat het me vooral weten als je ook een bullet journal hebt of er mee aan de gang gaat, dat vind ik super leuk om te lezen!

Ben jij al bekend met de bullet journal?

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Emmy december 16, 2016 at 09:04

  Jammer dat je zelf nog niet aan de slag bent! Ik had graag voorbeelden gezien van hoe jij het aan gaat pakken. 🙂

  • Reply Yara december 16, 2016 at 12:24

   Soon! Ik heb het boekje dus gevraagd voor Kerst maar kon me niet inhouden, ik heb hem gisteren zelf gekocht hahahaha. Dus heel snel 🙂

 • Reply Ayla december 16, 2016 at 09:37

  Leuk Yara! Ik heb sinds een paar maanden een bullet journal en vind het erg leuk. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik hem soms helemaal links laat liggen. Deze week heb ik bijvoorbeeld heel weinig ingepland staan en dan ligt ie meteen te verstoffen. Ook mijn gratitude overzicht en habit tracker. Oeps! Ik heb meerdere indelingen gehad voor mijn weekoverzicht, elke keer dat ik merk dat ik hem anders zou willen gebruiken of als ik hele bladzijdes leeg laat dan verander ik hem weer en pas ik het aan. En dan aan het begin van een nieuwe maand lekker tekenen en kleuren 🙂 Love it!

 • Reply Lara december 16, 2016 at 11:05

  Ik houd al anderhalf jaar een bullet jour al bij. Gebruik het niet altijd even vaakkijken maar het is wel ontzettend handig! Ik ben benieuwd hoe die van joi er straks uitziet.
  (Ik heb anderhalf jaar geleden mijn bullet journal laten zien in een blogpost. Zie hieronder. Toen was ik net begonnen dus nu is hij iets veranderd haha)

 • Reply Esther december 18, 2016 at 19:51

  Mij lijkt het heel tof. Maar ik heb het idee dat je heel erg creatief moet zijn, dat ben ik totaal niet. 🙁

 • Leave a Reply