Hoe wordt een dwarsligger gemaakt?
Interview

Hoe wordt een dwarsligger eigenlijk gemaakt?

dwarsligger 2

Het team van Uitgeverij Dwarsligger

Grote kans dat jij ze ook al eens in de winkel hebt zien liggen. De dwarsliggers. De kleine boekjes, handig om mee te nemen en ze passen ook nog eens makkelijk in je tas. Maar hoe krijgen ze zo’n groot, dik boek nou eigenlijk in zo’n mini boekje gepropt? Juist, dat vroegen wij ons dus ook af. Uitgeverij Dwarsligger legt hier het hele proces aan jullie uit.

Hoe is het idee ontstaan om dwarsliggers® te maken?
‘Veel mensen lezen als ze onderweg zijn, in bed liggen of op vakantie zijn. Grote en zware boeken kunnen dan onhandig zijn. Dat vond Hugo van Woerden, voormalig directeur van uitgeverij/drukkerij Jongbloed, ook. Hij is eens goed naar het boek gaan kijken. Jongbloed is gespecialiseerd in het drukken van bijbels en daar wordt heel dun papier voor gebruikt. En op dat papier kunnen natuurlijk ook andere teksten worden gedrukt. Zo is het idee van de dwarsligger® ontstaan. Omdat je het boekje dus overdwars leest ten opzichte van een normaal boek, was de naam snel verzonnen.’

Waarom hebben jullie gekozen voor dit formaat?
‘Het boek bestaat al eeuwen en is eigenlijk nooit vernieuwd. Natuurlijk bestaan er nu ook e-books, maar er zijn mensen die het liefst van papier lezen en iets in de kast willen hebben staan. En omdat mensen graag onderweg of op reis lezen, is het formaat van de dwarsligger® ideaal. Nadat het idee was geboren, is er nog veel onderzoek gedaan naar hoe groot de dwarsligger® moest worden, hoe dik en welk lettertype het meest geschikt was. Toen is gekozen voor het formaat van 8 x 12 cm en het heldere lettertype Quadraat Sans. Wat betreft de dikte hebben we wel geëxperimenteerd. Ook een voordeel van het formaat en het dunne papier is dat je series in één handzaam klein boek kunt stoppen. Zo hebben we alle drie de delen van De Hongerspelen in één dwarsligger® kunnen uitgeven en ook de drie delen van De Selectie-serie van Kiera Cass. Zo kun je heerlijk door blijven lezen zonder dikke, zware boeken mee te hoeven sjouwen.’

dwarsligger 1

Grote boeken worden kleine boeken

Hoe kan zo’n dik boek in zo’n klein boekje passen?
‘Ja, dat is de magie van de dwarsligger®! Bijbelpapier is heel erg dun, veel dunner dan papier dat voor boeken wordt gebruikt, en daarom kun je heel veel tekst kwijt op een kleinere stapel papier. Een dwarsliggerpagina heeft ook minder wit rondom de tekst, waardoor je meer woorden op een pagina kwijt kunt. Ook is de letter iets kleiner, maar dat scheelt niet veel. Wij staan ook vaak versteld als we de dwarsligger® naast het boek leggen – wat een verschil in gewicht en formaat! In het begin geloofden mensen ook niet dat het hele boek in de dwarsligger® zat. ‘Ja, ja,’ zeiden ze dan, ‘het is vast een samenvatting.’ We stonden een keer op de Libelle Zomerweek en toen heeft een mevrouw die ons niet geloofde het boek pagina voor pagina vergeleken met de dwarsligger® . Ze zat in een hoekje heel ijverig te werken, en wij lieten haar natuurlijk rustig haar gang gaan, en daarna moest ze toch echt toegeven dat het hele boek in de dwarsligger® zat. Ze was zo overtuigd dat ze ook meteen twee dwarsliggers® kocht.’

dwarsligger

Rotatiedruk

Hoe gaat het drukproces?
‘Dit wordt een beetje een technisch verhaal, dus hopelijk helpen de plaatjes om het iets duidelijker te maken. Dwarsliggers® worden gedrukt op dundrukpapier (30 of 40 grams). Het papier wordt gedrukt in rotatie-offset met sneldrogende zwarte inkt. Je hebt dan heel grote vellen papier, die samengesteld en gevouwen worden tot katernen (boekdelen). Een dwarsliggerkatern bestaat uit 72 pagina’s. Een dwarsligger® van bijvoorbeeld 576 pagina’s heeft dus 8 katernen (8 x 72 = 576).

Daarna worden de verschillende katernen door middel van een vergaarmachine op de goede volgorde op elkaar gelegd. Dan heb je een zogenaamd boekblok. Er worden twee dwarsliggers® boven elkaar gedrukt op één katern, dus uit één boekblok kun je twee dwarsliggers® halen. Dan gaan de boekblokken naar de naaierij, waar de katernen met garen machinaal aan elkaar worden genaaid.

Ondertussen worden ook de banden (de omslagen) gedrukt. De banden en de genaaide boekblokken komen uiteindelijk samen in de binderij. Op de bindlijn worden de genaaide boekblokken handmatig ‘ingegooid’. De machine plakt aan de voor- en achterkant van de boekblokken het zwarte schutblad. De rug van het boekblok wordt ook nog gelijmd om de rug elastisch en soepel te houden, waardoor het boek mooi open blijft liggen. Over de lijm wordt dan weer zwart gaas geplakt. De boekblokken zijn alleen nog te groot en gaan dus nog even door de zaag en vervolgens nog door de snijstraat.

Het boekblog wordt genaaid

Het boekblog wordt genaaid

De omslagen zijn gedrukt en worden gesneden

De omslagen zijn gedrukt en worden gesneden

Als laatste worden de omslagen aangebracht. De boekblokken gaan via de lopende band naar de bindlijn, waar het boekblok slechts aan één zijde aan de band worden geplakt. De rug en het voorplat worden machinaal om het boekblok gevouwen. Aan het eind van de bindlijn worden de boekjes gecontroleerd en verpakt in dozen. De dwarsligger® is klaar! En omdat we heel veel verschillende soorten boeken in dwarsligger® uitgeven, is er voor iedereen wel wat te lezen in dit handige en prettig leesbare formaat!’

De schutbladen zitten er op, dus nu kan het omslag eromheen

De schutbladen zitten er op, dus nu kan het omslag eromheen

En klaar is de dwarsligger!

En klaar is de dwarsligger!

En zo komt dat grote dikke boek, dus in die hele kleine dwarsligger!

-WINACTIE GESLOTEN-

Benieuwd naar de dwarsligger? Goed nieuws! Wij mogen drie exemplaren van ‘We moeten je iets vertellen’ weggeven. Wat moet je doen? Alleen even een berichtje hieronder achterlaten met een geldig emailadres en vermelden dat je meedoet.
558390d0e38fd2.58383015

Previous Post Next Post

114 Comments

 • Reply Marjon Heldens augustus 6, 2015 at 08:12

  Op vakantie neem ik altijd graag een dwarsliggertje mee. Past er altijd nog wel bij.

 • Reply Marion Poeste Thomas augustus 6, 2015 at 08:33

  Echt super leuk 😉 ik maak graag kans op deze dwarsligger. Heel leuk verteld hoe het in z’n werk gaat !

 • Reply Wendy Koedoot augustus 6, 2015 at 08:37

  Graag wil ik eens een dwarsligger lezen.Deze van Marion Pauw ken ik nog niet .

 • Reply Sibbelina augustus 6, 2015 at 08:46

  Wat Leuk om te lezen hoe dwarsliggers worden gemaakt. Ik vind ze ideaal op vakantie maar ook in de wachtkamer bij tandarts of ziekenhuis.

 • Reply Femke augustus 6, 2015 at 10:29

  Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik nooit geloofd had dat het hele boek in zo’n klein formaat kon passen. Meestal dacht ik wel dat het hele boek erin moest staan en maar alsnog liep ik deze boekjes voorbij.
  And I’m in for the giveaway!

 • Reply hetboekenik augustus 6, 2015 at 10:59

  Zo’n boekjes lijken mij erg handig om in de handtas mee te nemen. Zelf heb ik er echter nog geen ervaring mee, dus ik waag met veel plezier mijn kans

 • Reply Lindsai augustus 6, 2015 at 14:54

  Ik doe heel graag mee om de dwarsligger te leren kennen

 • Reply Evi augustus 6, 2015 at 16:27

  Ik heb nooit echt doorgehad hoe zijn boekje werkte. Ik dacht altijd dat een volledig boek nooit zo klein kon gemaakt worden. Ik vind dit artikel heel leuk om gelezen te hebben. Zo snap ik tenminste hoe het eigenlijk in elkaar zit en kan ik ook wel geloven dat het een volledig boek is.

 • Reply Ans Arts augustus 6, 2015 at 20:11

  Erg leuk om te lezen en te zien hoe een dwarsligger gemaakt wordt.
  Eerlijk gezegd heb ik er nog nooit een gelezen, zou het super vinden er eens een uit te proberen, dus doe heel graag mee om er een te winnen.
  Misschien ben ik dan gelijk verkocht…:-)

 • Reply Linda de Bode augustus 6, 2015 at 20:24

  Wat grappig om te lezen.

  Ik deel graag mee voor deze dwarsligger, die net als ik vast lekker dwars leest (niet ligt)

 • Reply Roosmarijn langeveld augustus 6, 2015 at 20:45

  Interessant om te lezen! Heb nog nooit een dwarsligger gehad dus maak graag kans

 • Reply Mirthe augustus 7, 2015 at 19:09

  Leuke blog post! Ik heb het me ook wel regelmatig afgevraagd of wel het hele boek erin zit maar nu weet ik het dus 🙂
  Dus ik doe graag mee om het zelf een keer zo’n dwarsligger te lezen 🙂
  Xx

 • Reply Annelies augustus 7, 2015 at 19:09

  Ik heb nog nooit een dwarsligger gelezen omdat het zo’n dun papier is en ik bang ben dat het gaat scheuren. Maar wil het graag testen, dus ik doe graag mee met jullie winactie.

 • Reply Karen augustus 7, 2015 at 19:33

  Ik zou graag deze dwarsligger hebben om hem te revieuwen op mijn blog.

 • Reply Lieke catsburg augustus 7, 2015 at 19:46

  Leuk artikel om te lezen! Dwarsliggers zijn de uitkomst om te lezen tijdens het reizen en op vakantie!

 • Reply Dewi augustus 7, 2015 at 19:58

  Zeker doe ik mee super leuk artikel erg interessant en leuk om te weten ! ?

 • Reply Simone augustus 7, 2015 at 20:07

  wauw, wat mooi en interessant om te zien. Grappig dat die mevrouw echt alles bladzijde voor bladzijde gecheckt heeft, haha. Ik doe heel graag mee! Superhandig formaat!

 • Reply Wietske boonstra augustus 7, 2015 at 20:13

  Ik doe ook graag mee aan deze actie. Dit zal, als ik win, mijn eerste dwarsligger worden. Ik ben benieuwd;)

 • Reply Laure augustus 7, 2015 at 20:50

  Ik heb nog nooit een dwarsligger gelezen, maar ze zien er wel handig uit om mee te nemen op reis!

 • Reply Patricia Mooring augustus 7, 2015 at 21:07

  Ik ben er dol op….ik doe graag mee met de loting…! ?

 • Reply Mieke augustus 7, 2015 at 21:50

  Leuk om te lezen hoe een dwarsligger wordt gemaakt en hoe jullie aan de naam zijn gekomen.

  Bij dwarsligger denk ik normaliter aan een biels bij de NS of aan iemand die tegenwerkt, maar deze dwarsligger werkt uitermate goed mee 😉

  Doe dus heel graag mee….nog nooit een dwarsligger gelezen dus heel benieuwd 😉

 • Reply Shureska augustus 8, 2015 at 08:07

  Zou er graag eentje winnen. Ik heb er nooit één gekocht omdat ik ze altijd zo raar vond. Maar wel altijd nieuwsgierig ernaar.

  “Zou het lekkerder lezen?”
  “Zijn de letters niet te klein?”
  “Raak ik het niet eerder kwijt in mijn tas, in vergelijking met een groter formaat?”

  Door er eentje te winnen, zou ik hier achter kunnen komen.

 • Reply Cecily augustus 8, 2015 at 09:11

  Tof. Ik doe graag mee, want ik heb er nog nooit één gelezen. Ben benieuwd hoe het me bevalt.

 • Reply Ans Stier augustus 8, 2015 at 14:01

  Interessant om te lezen hoe de Dwarsligger gemaakt wordt! Graag doe ik ook mee aan de winactie. Groetjes Ans

 • Reply Ellen Vanderpoorten augustus 8, 2015 at 14:34

  Wat tof om te weten! Zelf heb ik nog nooit een dwarsligger gelezen. Ik doe graag mee met de winactie xoxo

 • 1 2 3 4 5

  Leave a Reply