Hoe wordt een dwarsligger gemaakt?
Interview

Hoe wordt een dwarsligger eigenlijk gemaakt?

dwarsligger 2

Het team van Uitgeverij Dwarsligger

Grote kans dat jij ze ook al eens in de winkel hebt zien liggen. De dwarsliggers. De kleine boekjes, handig om mee te nemen en ze passen ook nog eens makkelijk in je tas. Maar hoe krijgen ze zo’n groot, dik boek nou eigenlijk in zo’n mini boekje gepropt? Juist, dat vroegen wij ons dus ook af. Uitgeverij Dwarsligger legt hier het hele proces aan jullie uit.

Hoe is het idee ontstaan om dwarsliggers® te maken?
‘Veel mensen lezen als ze onderweg zijn, in bed liggen of op vakantie zijn. Grote en zware boeken kunnen dan onhandig zijn. Dat vond Hugo van Woerden, voormalig directeur van uitgeverij/drukkerij Jongbloed, ook. Hij is eens goed naar het boek gaan kijken. Jongbloed is gespecialiseerd in het drukken van bijbels en daar wordt heel dun papier voor gebruikt. En op dat papier kunnen natuurlijk ook andere teksten worden gedrukt. Zo is het idee van de dwarsligger® ontstaan. Omdat je het boekje dus overdwars leest ten opzichte van een normaal boek, was de naam snel verzonnen.’

Waarom hebben jullie gekozen voor dit formaat?
‘Het boek bestaat al eeuwen en is eigenlijk nooit vernieuwd. Natuurlijk bestaan er nu ook e-books, maar er zijn mensen die het liefst van papier lezen en iets in de kast willen hebben staan. En omdat mensen graag onderweg of op reis lezen, is het formaat van de dwarsligger® ideaal. Nadat het idee was geboren, is er nog veel onderzoek gedaan naar hoe groot de dwarsligger® moest worden, hoe dik en welk lettertype het meest geschikt was. Toen is gekozen voor het formaat van 8 x 12 cm en het heldere lettertype Quadraat Sans. Wat betreft de dikte hebben we wel geëxperimenteerd. Ook een voordeel van het formaat en het dunne papier is dat je series in één handzaam klein boek kunt stoppen. Zo hebben we alle drie de delen van De Hongerspelen in één dwarsligger® kunnen uitgeven en ook de drie delen van De Selectie-serie van Kiera Cass. Zo kun je heerlijk door blijven lezen zonder dikke, zware boeken mee te hoeven sjouwen.’

dwarsligger 1

Grote boeken worden kleine boeken

Hoe kan zo’n dik boek in zo’n klein boekje passen?
‘Ja, dat is de magie van de dwarsligger®! Bijbelpapier is heel erg dun, veel dunner dan papier dat voor boeken wordt gebruikt, en daarom kun je heel veel tekst kwijt op een kleinere stapel papier. Een dwarsliggerpagina heeft ook minder wit rondom de tekst, waardoor je meer woorden op een pagina kwijt kunt. Ook is de letter iets kleiner, maar dat scheelt niet veel. Wij staan ook vaak versteld als we de dwarsligger® naast het boek leggen – wat een verschil in gewicht en formaat! In het begin geloofden mensen ook niet dat het hele boek in de dwarsligger® zat. ‘Ja, ja,’ zeiden ze dan, ‘het is vast een samenvatting.’ We stonden een keer op de Libelle Zomerweek en toen heeft een mevrouw die ons niet geloofde het boek pagina voor pagina vergeleken met de dwarsligger® . Ze zat in een hoekje heel ijverig te werken, en wij lieten haar natuurlijk rustig haar gang gaan, en daarna moest ze toch echt toegeven dat het hele boek in de dwarsligger® zat. Ze was zo overtuigd dat ze ook meteen twee dwarsliggers® kocht.’

dwarsligger

Rotatiedruk

Hoe gaat het drukproces?
‘Dit wordt een beetje een technisch verhaal, dus hopelijk helpen de plaatjes om het iets duidelijker te maken. Dwarsliggers® worden gedrukt op dundrukpapier (30 of 40 grams). Het papier wordt gedrukt in rotatie-offset met sneldrogende zwarte inkt. Je hebt dan heel grote vellen papier, die samengesteld en gevouwen worden tot katernen (boekdelen). Een dwarsliggerkatern bestaat uit 72 pagina’s. Een dwarsligger® van bijvoorbeeld 576 pagina’s heeft dus 8 katernen (8 x 72 = 576).

Daarna worden de verschillende katernen door middel van een vergaarmachine op de goede volgorde op elkaar gelegd. Dan heb je een zogenaamd boekblok. Er worden twee dwarsliggers® boven elkaar gedrukt op één katern, dus uit één boekblok kun je twee dwarsliggers® halen. Dan gaan de boekblokken naar de naaierij, waar de katernen met garen machinaal aan elkaar worden genaaid.

Ondertussen worden ook de banden (de omslagen) gedrukt. De banden en de genaaide boekblokken komen uiteindelijk samen in de binderij. Op de bindlijn worden de genaaide boekblokken handmatig ‘ingegooid’. De machine plakt aan de voor- en achterkant van de boekblokken het zwarte schutblad. De rug van het boekblok wordt ook nog gelijmd om de rug elastisch en soepel te houden, waardoor het boek mooi open blijft liggen. Over de lijm wordt dan weer zwart gaas geplakt. De boekblokken zijn alleen nog te groot en gaan dus nog even door de zaag en vervolgens nog door de snijstraat.

Het boekblog wordt genaaid

Het boekblog wordt genaaid

De omslagen zijn gedrukt en worden gesneden

De omslagen zijn gedrukt en worden gesneden

Als laatste worden de omslagen aangebracht. De boekblokken gaan via de lopende band naar de bindlijn, waar het boekblok slechts aan één zijde aan de band worden geplakt. De rug en het voorplat worden machinaal om het boekblok gevouwen. Aan het eind van de bindlijn worden de boekjes gecontroleerd en verpakt in dozen. De dwarsligger® is klaar! En omdat we heel veel verschillende soorten boeken in dwarsligger® uitgeven, is er voor iedereen wel wat te lezen in dit handige en prettig leesbare formaat!’

De schutbladen zitten er op, dus nu kan het omslag eromheen

De schutbladen zitten er op, dus nu kan het omslag eromheen

En klaar is de dwarsligger!

En klaar is de dwarsligger!

En zo komt dat grote dikke boek, dus in die hele kleine dwarsligger!

-WINACTIE GESLOTEN-

Benieuwd naar de dwarsligger? Goed nieuws! Wij mogen drie exemplaren van ‘We moeten je iets vertellen’ weggeven. Wat moet je doen? Alleen even een berichtje hieronder achterlaten met een geldig emailadres en vermelden dat je meedoet.
558390d0e38fd2.58383015

Previous Post Next Post

114 Comments

 • Reply Monique Luijten augustus 5, 2015 at 19:57

  Er kunnen lekker veel dwarsliggers mee in de koffer. Lekker handzaam. Daarom wil ik graag meedoen met deze actie.

 • Reply Kathy augustus 5, 2015 at 20:11

  Leuk om te zien, hoe ze gemaakt worden, het leest heel fijn. Ik ga mee, als vrijwillegster met de Zonnebloem en dat is het fijn, als je voor het slapen gaan, nog even kan lezen

 • Reply Kathy augustus 5, 2015 at 20:13

  Leuk om te zien hoe ze gemaakt worden. Leest heerlijk in de trein. Je hebt hier door altijd een boek bij je.

 • Reply Charlotte Janus augustus 5, 2015 at 20:16

  Doe graag mee

 • Reply Daniella augustus 5, 2015 at 20:16

  Geweldig! Ik ben dol op lezen en zo kan ik overal genieten van een goed boek wat in een klein tasje kan worden meegenomen.

 • Reply Hanneke augustus 5, 2015 at 20:17

  Heerlijk om mee te nemen, we hebben al een behoorlijk aantal dwarsliggers dwars liggen op onze boekenplank, dan komen de titels het mooiste uit. Het verbaast mij alleen dat als de titel leesbaar is, het boek ondersteboven ligt. Met welke reden is dit gedaan? Natuurlijk wil ik ook weer een nieuw exemplaar winnen voor de volgende vakantie. Mmmmm. Effe dwarsliggen, dan ook nog goed te lezen.

 • Reply Danny augustus 5, 2015 at 20:31

  Wat interessant om te lezen hoe de dwarsligger wordt gemaakt. Ik vind het super handige boekjes, want ze zijn lekker handzaam. Ik doe graag mee voor dit leuke exemplaar.

 • Reply Sabine augustus 5, 2015 at 20:39

  Ik lees altijd en overal, en heb al regelmatig een dwarsligger geleend bij de bibliotheek. Mijn boekenkast staat tjokvol, daar staat alleen geen enkele dwarsligger tussen. Hoog tijd dus! 🙂

 • Reply Theresia augustus 5, 2015 at 20:41

  Wat een leuk verhaal. Ik ben groot fan van Marion Pauw maar dit boek heb ik nog niet. Ik zou graag deze dwarsligger willen winnen.

 • Reply Benigna van der Cruijsen augustus 5, 2015 at 21:13

  Heerlijk die Dwarsliggers! Wat een geweldige uitvinding! Ben er altijd blij mee 🙂

 • Reply Dephnie augustus 5, 2015 at 21:22

  Ik vind Dwarsliggers ook echt een super uitvinding! Leest erg fijn en makkelijk mee te nemen. Deze Dwarsligger van Marion Pauw ben ik erg benieuwd naar, als ik ‘m win gaat ie mooi mee in mn tas op vakantie!

 • Reply Tanneke Burggraaff augustus 5, 2015 at 21:36

  Wat een ontzettend leuk en interessant artikel. Dwarsliggers…mmm….geweldig handig. Zeker als je boekenkast al vol begint te raken. Maar ik moet je iets vertellen…..voor de dwarsligger van Marion Pauw “We moeten je iets vertellen” heb ik nog wel een plekje. Ik doe dus heel graag mee.

 • Reply Minca Huiberts augustus 5, 2015 at 21:56

  Ik heb nog nooit gebruik gemaakt van een dwarsligger. Na het lezen van dit artikel ben ik wel heel erg benieuwd geworden hoe het is om er een te lezen. Ik denk zo dat ‘We moeten je iets vertellen’ wel een goed boek is om mee te beginnen!

 • Reply trijntje kleijbeuker augustus 5, 2015 at 21:59

  Ik werk in de bibliotheek waar ook veel dwarsliggers worden uitgeleend (zelf ben ik nog geen fan van de dwarsliggers) ben wel een fan van Marion Pauw, mocht ik hem winnen -wie weet- ben ik binnenkort ook fan van de dwarsliggers

 • Reply Karen augustus 5, 2015 at 22:00

  Ik doe graag mee, wil graag weten hoe het lezen gaat met zo een dwarslezer, en zeker met zo een goed boek als We moeten je iets vertellen.

 • Reply Kim augustus 5, 2015 at 22:07

  Het lijkt me zo leuk om eens een dwarsligger uit te proberen 🙂
  Zo’n lief klein boekje zou allemaal grote broers en zussen in de kast hebben staan, maar ik weet al een mooi plekje voor hem.
  Dus natuurlijk waag ik graag een gokje.

 • Reply Thea augustus 5, 2015 at 22:26

  Geweldig om te lezen hoe dat nu in zijn werk gaat, super! Ik doe ook graag mee aan je actie.

 • Reply chantalvl augustus 5, 2015 at 22:34

  moet dat dan toch maar een uitgaan proberen

 • Reply Josje augustus 5, 2015 at 22:56

  Ik zou heel graag zo een dwarsligger willen.winnen!Ze hebben een heerlijk formaatje zo dat ik ze zo in mijn tas kan meenemen!

 • Reply annemarie mikx augustus 5, 2015 at 22:59

  Heerlijk in de vakantie , die dwarsliggers

 • Reply Tessa augustus 5, 2015 at 22:59

  Ik doe mee !

 • Reply Arianne augustus 5, 2015 at 23:56

  Ik wil graag mee doen. Door mijn handicap kon ik helaas geen boeken meer lezen, tot ik de dwarsliggers ontdekte en nu kan ik weer lekker lezen in de trein of voor het slapen gaan. Ik hoop dat er nog heel veel boeken in dit formaat worden uit gegeven.

 • Reply Arianne augustus 6, 2015 at 00:27

  Heerlijk mee te nemen naar het zwembad en op vakantie ik doe zeker mee!

 • Reply Monique T augustus 6, 2015 at 00:35

  Leuk om te zien/lezen hoe een dwarsligger wordt gemaakt.
  Ik doe graag mee en hopelijk win ik dan mijn eerste dwarsligger!

 • Reply Martina augustus 6, 2015 at 04:56

  Ze noemen mij ook wel de dwarsligger.

 • 1 2 3 4 5

  Leave a Reply