Hoe werkt Goodreads?
Boeken

Hoe werkt Goodreads? Handige tips om je Goodreads te onderhouden!

Gebruik jij Goodreads al? Wanneer je een lezer bent dan zul je vast en zeker wel de handige tool Goodreads kennen, een online tool die zowel via hun website te gebruiken is als via de app. Hoe werkt Goodreads eigenlijk? Ik gebruik Goodreads al jaren, maar toch zijn er wat handige functies waar niet veel mensen vanaf weten. En deze functies deel ik graag met je!

Laatste update: februari 2024

Hoe werkt Goodreads?

Goodreads is een hele eenvoudige tool waar je simpelweg kunt bijhouden welke boeken je graag wil lezen, aan het lezen bent en hebt gelezen. Ook kun je vrienden toevoegen en auteurs volgen. Je kunt leesupdates plaatsen van de boeken die je leest en reviews schrijven. Doordat je gebruik kunt maken van de app kun je overal waar je bent gebruikmaken van Goodreads. Dat betekent dat je dus ook eenvoudig een boek kunt toevoegen aan je leeslijst, als je bijvoorbeeld in de boekhandel staat.

Handige tips voor Goodreads

Gebruik je al Goodreads of wil je er mee starten? Dit artikel heeft een paar handige tips om je Goodreads gebruik nóg fijner te laten zijn.

1. Maak een permanent shelf voor je DNF lijst

Wist je dat je een permanent shelf kunt maken naast de standaard lijsten? Je hebt de Want to read, Currently Reading en Read lijsten. Je kunt allerlei losse lijsten maken maar ook – heel handig – permanent shelves toevoegen! Op die manier kun je ook een lijst bijhouden van de boeken die je niet hebt uitgelezen (DNF staat voor Did Not Finish). Ik vind het fijn om bij te houden welke boeken ik niet heb uitgelezen.

Hoe voeg je een permanent shelf toe aan je Goodreads?

Hoe maak je nou zo’n permanent shelf op je Goodreads account? Het is vrij eenvoudig, hieronder lees je hoe je dat moet aan de hand van twee screenshots.

Hoe werkt Goodreads

1. Log in op Goodreads en ga naar ‘My Books’. Klik op de knop ‘Edit’ die naast ‘Bookshelves’ staat.

2. Voeg een naam in bij ‘Add a shelf’ en klik vervolgens op het vinkje bij Exclusive. Dat betekent dat hij bovenaan in je Bookshelves te staan. Zorg ervoor dat je ‘recs’ uitzet.

2. Verwijder eenvoudig duplicates in je Goodreads account

Soms dan zit ik in mijn lijst van gelezen boeken te kijken en dan zie ik ineens dat er verkeerde edities van het boek dat ik heb gelezen tussen staan. Irritant! Wist je dat je dit heel eenvoudig kunt verwijderen op Goodreads? Je gaat naar My Books, vervolgens naar Tools aan de linkerkant en dan klik je op Find Duplicates. Daar kun je zelf checken wat de juiste editie van de boeken is.

3. Doe inspiratie op op basis van boeken die je al hebt gelezen

Wat ik heel fijn vind aan Goodreads is dat je kunt zien welke boeken je kunt lezen op basis van eerder gelezen boeken. Vond je een specifiek boek heel goed? Je kunt heel eenvoudig zien welke boeken je dan ook kunt lezen. Ga naar Browse en vervolgens naar Explore. Sowieso kun je in het tabblad Browse heel veel inspiratie opdoen, kijk er vooral eens rond!

Vond je dit een leuk artikel? Dan is dit ook wat voor jou!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *