Boekrecensies,  Young adult

Het zwarte hart – Stephanie Garber

het-zwarte-hart
Het zwarte hart is als eerste ter wereld in Nederland uitgekomen. Stephanie Garber is Amerikaans, dus het is vrij bijzonder dat hij hier eerder uitkomt dan in Amerika. Daarnaast zijn de filmrechten al verkocht, hoog tijd dus om het boek er eens bij te pakken.

De zussen Scarlett en Donatella ontvluchten uit angst voor hun wrede vader het kleine, afgelegen eiland waar ze wonen. Ze worden daarbij geholpen door de knappe maar onuitstaanbare Julian. Ze komen terecht op Dromeneiland, waar de jaarlijkste voorstelling van Caraval wordt gehouden. Het publiek speelt mee in een dodelijk spel en moet achterhalen wat fantasie is en wat echt. Vlak na aankomst op het eiland verdwijnt Donatella, en Scarlett kan maar aan een ding denken: haar zus terugvinden voor de boosaardige Meester van Caraval haar vindt en er doden vallen…

Het boek wordt zo hard gepromoot en iedereen is al zo enthousiast over de cover (terwijl ik de Amerikaanse cover stiekem mooier vind), dat ik het boek wel moest lezen. Met veel enthousiasme stortte ik mij dan ook in dit verhaal.
Zo enthousiast als ik er aan begon, zo snel stopte ik ook direct. Het begin van het verhaal trok me helemaal niet. Het leek net alsof het een soort sprookje was, maar dan met een verhaal dat me niet zo interesseerde. Daarnaast snapte ik ook nog totaal niet waar het verhaal heen zou gaan. Alles kwam heel plotseling en hak op de tak het boek in stromen. Gelukkig besloot ik uiteindelijk om toch het verhaal verder te lezen en dat is een goede zet geweest. Na een aantal pagina’s begon ik het verhaal al iets leuker te vinden. Het leek net alsof de schrijfster het middenstuk helemaal klaar had liggen, maar eigenlijk nog het beginstuk erbij moest schrijven en het daardoor heel vaag overkwam. Toen ik op de helft van het verhaal was, zat ik er helemaal in en heb ik hem vrij snel uit kunnen lezen.

‘ Waar de hoofdpersonen dus niet zo origineel zijn, is het verhaal dat daarentegen juist wel’

Scarlett is eigenlijk een typische Young Adult hoofdpersoon. Ze is kwetsbaar, maar ook strijdlustig. Vanaf het eerste moment merk je al dat zij de held van dit verhaal zal worden. Natuurlijk komt er ook een ontzettend knappe jongen in voor, Julian. Ook dit is niet verrassend in een Young Adult. Waar de hoofdpersonen dus niet zo origineel zijn, is het verhaal dat daarentegen juist wel. Ik vond het erg bijzonder hoe Stephanie Garber de wereld van Caraval beschrijft en hoe zij dit zo heeft bedacht. De schrijfstijl is erg beeldend, constant zag ik de wereld voor mij en vooral de personen. Het boek vormt direct een film in je hoofd en het is dan ook niet zo gek dat de filmrechten al verkocht zijn.
Ondanks dat ik het begin helemaal niks vond, ben ik aan het einde van het verhaal toch stiekem wel verkocht. Het boek was even inkomen, maar trekt je uiteindelijk helemaal mee. Bijzonder geschreven, een origineel verhaal en ik ben enorm benieuwd hoe deel twee gaat zijn.

hetzwartehart

Titel: Het zwarte hart
Auteur: Stephanie Garber
Verschenen: 17 oktober 2016
Pagina’s: 368
Uitgever: Luitingh Sijthoff

bol-button

Rating: 3.5/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *