Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Thriller

Het zwarte dossier – Max van Olden

Emily van de Adorable Bookclub las de spannende thriller Het zwarte dossier van Max van Olden. Benieuwd naar haar mening? Lees dan nu de recensie!

Waar gaat Het zwarte dossier over?

Riemke staat er alleen voor met haar zoontje Nils. Nadat haar relatie op de klippen was gelopen bleef ze achter met schulden. Bij een advocatenkantoor op de Zuidas krijgt ze de mogelijkheid haar carrière nieuw leven in te blazen, maar ze stapelt fout op fout en haar toekomst bij het kantoor is onzeker. Toch krijgt ze een laatste kans met het zwarte dossier: een loodzware zaak tegen een onderwereldfiguur die al een straf uitzit. De pers kijkt met argusogen toe en de tijd dringt. Als Riemke aan de klus begint kan ze nog niet vermoeden dat behalve haar carrière ook haar leven op het spel staat.

Max van Olden begint het boek met een proloog die meteen laat blijken dat je als lezer begonnen bent aan een spannende thriller. De daaropvolgende hoofdstukken geven echter wat tegenstrijdigheid: ze lezen soepel door, maar de schrijfstijl in derde persoon doet soms wat simpel overkomen. Het wennen aan de schrijfstijl gaat echter snel en daarmee ook de nieuwsgierigheid naar de afloop van het verhaal.

De hoofdpersoon, Riemke, bevindt zich in een lastige positie. Doordat ze niet zeker is van een toekomst op het advocatenkantoor waar zij werkt, krijgt ze een lastige klus: het zwarte dossier. Haar cliënt lijkt via een dichtbundel, gemaakt door een vastzittende crimineel, bedreigd te worden met de dood. En daar blijft het niet bij: ook Riemke en haar zoontje Niels lijken te worden betrokken in een angstaanjagend plan. Al vrij snel moet Riemke met haar zoontje en haar cliënt op de vlucht staan voor iemand die weleens gevaarlijker zou kunnen zijn dan zij had kunnen vermoeden. Hoewel deze gang van zaken een beetje ongeloofwaardig overkomt en de spanning tijdens de eerste helft van het boek uitblijft, wordt de thriller richting het einde echt een thriller.

‘Richting het einde is Het zwarte dossier echt spannend!’

Ik vond het als lezer jammer dat de bijfiguren in het boek nauwelijks een rol kregen in het boek. Zo weet je dat Riemke gescheiden is, maar lijkt dit een onnodig detail dat gebruikt is om Riemke’s schulden te verklaren. Riemke’s baas en haar huidige vriend krijgen in het tweede deel van het boek een grotere rol, wat zorgt voor meer afwisseling en spanning vanuit meerdere oogpunten.

In het zwarte dossier blijf je tot het einde toe benieuwd naar de afloop van dit aparte doch spannende verhaal. Of Riemke en haar cliënt hun gelijk kunnen halen en in levenden lijve kunnen terugkeren zal blijken in het plot…

het zwarte dossier

Titel: Het zwarte dossier
Auteur: Max van Olden
Verschenen: juni 2020
Pagina’s: 284
Uitgever: Ambo Anthos

bol-button

Rating: 3/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *