Het zoutpad
Boeken

Het zoutpad – Raynor Winn

Het boek Het zoutpad, geschreven door Raynor Winn, las ik onlangs. Een bijzonder verhaal dat je echt in zijn greep houdt en ik vertel je waarom!

Waar gaat Het zoutpad over?

Na het verlies van hun huis en het nieuws dat haar man ernstig ziek is, besluit Raynor Winn de lange, verweerde, oeroude South West Coast Path te gaan lopen. De tocht verandert het leven van het stel.
Raynor Winn en haar man Moth raken binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en Moth blijkt een ernstige ziekte te hebben. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen. Het is een tocht van duizend kilometer door het oeroude, verweerde landschap langs de zuidkust van Engeland. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht verder in een bijzondere ontdekkingsreis. Het zoutpad is een inspirerend verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt. Raynor Winn debuteerde overweldigend met Het zoutpad, dat inter nationaal uitgroeide tot een bestseller. Ze woont en werkt in Cornwall.

Raynor en haar man Moth hebben een boerderij opgeknapt en omgetoverd tot een B&B. De boerderij is hun alles: hun huis, hun bron van inkomsten en hun moment van rust in de natuur. Doordat ze hebben geinvesteerd in een bedrijf van een vriend, dat failliet gaat, komen ze flink in de problemen en moeten ze jarenlang vechten om hun huis te behouden. Helaas raken ze alles kwijt en komen ze er ook nog eens achter dat Moth de ziekte CBD heeft – dit tast zijn hersenen en zijn hele lichaam aan. Hun hele leven staat op z’n kop en ze besluiten te wandelen. Het 1014 lange South West Coast Path. Van het laatste beetje geld kopen ze hun kampeergear en daar gaan ze. Ze leven van 30 euro per week en ze eten helemaal niet gezond.

Het zoutpad neemt je mee in de prachtige natuur van Groot-Brittannie’

Het zoutpad is een bijzonder verhaal: het is waargebeurd maar toch voelt het alsof het fictief is. Het boek bevat veel informatieve elementen. Zo wordt meer verteld over daklozen in Engeland en hoe dit wordt ervaren. Want – Raynor en Moth zijn nu ook dakloos. Het verhaal klinkt ideaal, wandelen langs zo’n lang pad. Maar niets is minder waar: de goedkope spullen die Raynor en haar man hebben gekocht eisen zijn tol. Rugpijn, slechte nachten, kou… En niet te vergeten de klachten van Moth die steeds erger worden.

In het verhaal word je meegenomen in de prachtige natuur van Groot-Brittannië, je wordt meegesleurd door het hartverscheurende verhaal van twee geliefden die hun woning, hun inkomsten – ALLES – kwijtraken. Ze hebben alleen elkaar. Hun bijzondere reis brengt hen alleen maar dichter tot elkaar.

Ik genoot iedere bladzijde van Het zoutpad! Wat een geweldig boek. Ik had allerlei vragen: Hoe ziet hun leven er uit na de wandeling? Wat zal op hun pad komen? Ik kan nu al niet wachten tot De wilde stilte, het vervolg op dit boek.

Ben je benieuwd geworden naar het boek? Bestel hem dan hier via Bol.com.

Het zoutpad

Titel: Het zoutpad
Auteur: Raynor Winn
Verschenen: 2019
Pagina’s: 320
Uitgever: Uitgeverij Balans

bol-button

Rating: 5/5

3 Comments

 • Sabine Verburg

  Ja ik vond het ook een bijzonder boek
  Binnenkort ga ik het vervolg lezen . Het zoutpad had ik ook als een van de 5 winterboekentips in mijn Seasides blogpost voorgesteld . Misschien ken je mijn blog nog niet ? Ik stel ieder seizoen 5 boeken voor over de zee, kust , liefde en bijzondere mensen .
  Je kunt de blog vinden op www. Seasides.blog
  Idee om een keer een gastblog te schrijven ? Met een zee-groet Sabine

 • T

  Die liefde tussen dat paar maakt het nog enigszins draaglijk maar het is een onrustig bestaan en slechte omstandigheden die het heel zwaar kunnen maken plus dat die ander nog ziek is. Mensen die echt zwerven ja die hebben geen water en geen toilet en dat zou je niet willen en niet vrijwillig. Misschien is het voor hun een mystieke ervaring geweest wat een bepaalde herinnering losmaakt. Stel je voor als er geweld bij zou zijn geweest en dat maakt het nog moeilijker zoals hijacking kaping geweld geestelijke mishandeling. Ze gingen nog positief met elkaar om en dat maakt het toch enigszins vol te houden alhoewel moeilijk. Ik denk niet dat ieder dit kan maar hun band moet zeker heel bijzonder zijn geweest.

 • T.Huisman

  Als iemand niemand heeft lijkt het mij dat je kunt verdwijnen en die band moet zeker innig zijn en duurzaam om het zo vol te houden. Helemaal geen steun en adhesie van omgeving lijkt mij om moedeloos van te worden. Men beschrijft die omgeving op die manier alsof men er is omdat zij die omgeving beschrijven met geluiden en wat zij zien. Ik zou een dergelijke lifeevent niet graag mee willen maken van dakloosheid

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.