Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Young adult

Het vierde rijk – Maria Nygren

Het vierde rijkTitel: Het vierde rijk
Auteur: Maria Nygren
Verschenen: februari 2015
Pagina’s: 360
Uitgever: Clavis Uitgeverij

Hoe zou jij het aanpakken als jij populair wil worden? Welke strategieën zou jij toepassen? Welke politieke leider zou jou voorbeeld worden? Kun je iets goeds bereiken met de strategieën van een massamoordenaar? Als de vijftienjarige Blenda midden in het semester op een nieuwe school komt, ziet ze meteen dat iedereen in de ban is van één persoon: Hedvig. Zelfs de rector gehoorzaamt het mooie blonde meisje blindelings. Blenda is nooit populair geweest en droomt ervan om net als Hedvig in de spotlights te staan. En ze is niet de enige. Lena-Stina haalt goede cijfers, maar heeft geen plezier in het leven. En Penny verandert steeds in een kopie van anderen, ze is allang vergeten wie ze zelf is. Voor een project bestuderen de drie meisjes hoe Hitler aan de macht kwam. Ze bedenken een geniaal plan waarmee ze Hedvig van haar troon kunnen stoten. Maar al snel stijgt de macht een van hen naar het hoofd…

Mening over Het vierde rijk

Blenda is na het project over Hitler geobsedeerd door zijn manier van handelen en zijn strategieën. Dat komt in het boek al vrij snel en duidelijk naar voren. Ik moest hier erg aan wennen, omdat ze bijna alleen maar positief zijn over Hitler. Als persoon heb ik daar een hele andere mening over. Blenda is al vrij snel verslaafd aan het hebben van macht en het toepassen van machtsmisbruik. Lena-Stina en Penny zijn duidelijk haar volgers die er vrij snel genoeg van hebben, maar niet meer weg durven uit de buurt van Blenda. Nieuw voor mij was dat Blenda duidelijk een gemeen hoofdpersoon is. Haar bedoelingen worden steeds erger en dat is ook te merken. Als vijftienjarige denkt ze erg ver in haar manier van handelen. Lena-Stina en Penny zijn meisjes die buitengesloten worden waardoor ze naar Blenda toe trekken. Eerlijk is eerlijk, het boek eindigt niet zoals ik had voorspeld!

Het vierde rijk is zeker een aanrader als je van strategische boeken houdt’

Het verhaal is beschreven vanuit verschillende personen, zo komen alle vier de meisjes telkens aan de beurt. Het einde is niet zoals je zou verwachten, maar het is wel een realistisch einde, dat kon ik wel waarderen. De schrijfstijl van Maria Nygren is wennen, je weet namelijk niet meteen vanuit welk persoon het hoofdstuk wordt beschreven en in het begin moet je even doorbijten om door het verhaal heen te komen. Het is een spannend boek, waarin je in strijd bent met de hoofdpersonen en hen manier van denken of juist jezelf kan vinden in hen manier van denken. Ik raad het boek aan als je van boeken houdt die over strategieën en oorlog gaan of als je van boeken houdt waarin de hoofdpersoon akelig realistisch handelt en geobsedeerd is door macht.

Rating: 3,5/5

bol-button

Deze recensie is geschreven door Laura, lid van de Adorable Bookclub.

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *