Het verraad van montverre
Boekrecensies,  Roman

Het verraad van Montverre – Bridget Collins

Het verraad van Montverre is de tweede roman van Bridget Collins. Na haar bestseller De Boekbinder was ik razend nieuwsgierig naar haar tweede roman.

Waar gaat Het verraad van Montverre over?

Op Montverre, een exclusieve school in de bergen, worden de intelligentste studenten voorbereid op het grand jeu, een mysterieuze filosofische wedstrijd. Léo nam ooit deel, maar hij verloor zijn passie voor het spel na een tragische gebeurtenis. Nu keert hij, in ongenade gevallen na een mislukte carrière, terug naar Montverre.

De school is veranderd, een vrouw vervult nu de rang van magister ludi bij het grand jeu. Hij voelt een vreemde connectie met haar: Léo en Claire hebben hun leven allebei op leugens gebouwd. Terwijl het hoogtepunt van het jaar dichterbij komt, beginnen de muren geheimen te fluisteren..

Léo heeft jaren geleden op de school Montverre gezeten. Op deze school werd hij voorbereid op het grand jeu, een soort wedstrijd / spel. Door bepaalde gebeurtenissen (waar je veel later pas achterkomt) heeft hij besloten om zo snel mogelijk van de school af te gaan. Léo gaat de politiek in, maar faalt uiteindelijk. Als straf moet hij terug naar Montverre, de school die hij toen zo snel mogelijk heeft verlaten. Ondertussen is de school niet meer zoals hij het gewend is, waar normaal gesproken alleen mannen op de school waren, is er nu een vrouw aanwezig. En niet zomaar een vrouw, nee zij is magister ludi (een soort directeur van de school). Steeds vaker komen de twee elkaar tegen, en niet omdat ze elkaar zo aardig vinden. Het enige waarvoor Léo op Montverre is gekomen is om het grote grand jeu te bestuderen. En terwijl hij daarmee bezig is, komt hij langzaam maar zeker achter geheimen waarvan hij nooit had verwacht dat het waar zou zijn.

‘Het verraad van Montverre is zeker een bijzonder boek. Ik denk dat ik nog nooit zoiets heb gelezen.’

Het verraad van Montverre is zeker een bijzonder boek. Ik denk dat ik nog nooit zoiets heb gelezen. De schrijfstijl van Bridget Collins is prachtig. Ze schrijft heel erg beeldend en legt de meeste gebeurtenissen nét niet uit. Je hebt veel eigen fantasie nodig, en dat vind ik heerlijk om te lezen bij een boek. Zo wilde ik maar wat graag weten wat het grand jeu nou eigenlijk was. Nergens wordt het uitgelegd en die frustratie nam eigenlijk steeds meer toe. Wat is het, waarom spelen ze het zo? En HOE spelen ze het? Wat is het doel? Allemaal vragen die je eigenlijk zelf in moet vullen. Collins laat deze vragen onbeantwoord, waardoor het lezen van haar boek ook juist erg bijzonder is. Ze vertelt veel, maar bepaalde dingen laat ze weg. Hierdoor blijft het mysterieus, blijf je erover nadenken en vooral: je wil erover praten. Daarom denk ik ook dat dit een boek is dat zeer geschikt is voor een leesclub. Zo verwacht ik dat iedereen een andere mening heeft over het grand jeu. En laten we maar niet beginnen over wat Léo allemaal ontdekt op Montverre.

Doordat ik het grand jeu in het begin erg lastig vond om te begrijpen, ging ik ook vrij traag door het boek heen. Ondanks de fijne schrijfstijl en het mooie verhaal hield iets mij soms tegen omdat ik de antwoorden maar niet kon vinden. Aan het einde van het boek had ik echter weer spijt dat ik niet gewoon meteen doorgepakt had, in plaats van een lange tijd te hebben gedaan over dit boek.
Houd je van verhalen die mysterieus zijn, nét geen fantasie, erg beeldend zijn opgeschreven en vol met vragen zitten, dan is dit boek zeker weten iets voor jou. En zit je in een boekenclub? Bespreek dit boek!

Bestel het boek hier bij Bol.com (ook te lezen via Kobo plus!).

het verraad van monteerde

Titel: Het verraad van Montverre
Auteur: Bridget Collins
Verschenen: November 2020
Pagina’s: 448
Uitgever: The house of Books

bol-button

Rating: 4,5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.