Het nieuwe ademen
Boekrecensies,  Mindfulness,  Non-Fictie

Het nieuwe ademen – James Nestor

Het nieuwe ademen is geschreven door James Nestor en neemt je mee in de wondere wereld van ademhalen. Hoe belangrijk is het dat je dit op de juiste manier doet. En adem jij door je mond of door je neus?

Waar gaat Het nieuwe ademen over?

Wat je eet, hoeveel je traint en hoe jong je bent is lang niet zo belangrijk als dat wat we allemaal, elke dag, onbewust doen: ademen. Er is niets essentiëler voor onze gezondheid en ons welzijn dan in- en uitademen, zo’n 25.000 keer per dag.
Onderzoek toont aan dat zelfs kleine aanpassingen aan de manier waarop we ademhalen onze atletische prestaties kunnen verbeteren, onze interne organen kunnen verjongen en zelfs astma en auto-immuunziektes kunnen verhelpen. Het nieuwe ademen zet alles wat je dacht te weten over je meest fundamentele biologische functie op zijn kop, op basis van medisch onderzoek en recente studies op het gebied van psychologie, biochemie en menselijke fysiologie. Ademen zal nooit meer hetzelfde zijn.

25.000. Dat is hoe vaak wij in- en uitademen op één dag. Waarschijnlijk is ademen iets waar je over het algemeen niet bewust mee bezig bent. Je lichaam doet het automatisch. De manier waarop wij ademhalen zegt echter veel over onze gezondheid. En wist je dat als je wat aanpassingen doet, of oefeningen, je je interne organen zomaar kunt verjongen?
Ik lees al jaren meer over het woord ademen. Jaren geleden begon ik met mediteren, op advies van de dokter. Er ging een wereld voor mij open. Dat op een andere manier ademen zó veel effect kon hebben op je lichaam. Hierdoor ben ik mij meer gaan verdiepen in het onderwerp. James Nestor brengt ademen echter naar een compleet nieuw niveau. Door zelf onderzoek te doen, tientallen mensen te hebben gesproken en het vooral allemaal zelf uitgeprobeerd te hebben toont hij aan hoe belangrijk ademen is. En misschien wel interessanter: wat een geweldig (gratis) medicijn het is.

Hij interviewt topatleten, doodzieke mensen die amper adem kunnen halen, tandartsen, operazangers, freedivers, bevolkingsgroepen uit het Amazonegebied en tientallen deskundigen op het gebied van ademen of de mond. James Nestor kampt zelf met diverse aandoeningen zoals snurken, chronische verkoudheid en nog veel meer. Om te ontdekken of hij zichzelf kan genezen, doet hij diverse experimenten met zichzelf. Zo plakt hij een week lang zijn mond dicht, om te kijken of het effect heeft op zijn gezondheid (spoiler: zijn stressniveau gaat zo snel omhoog dat het niet gezond is). Maar ook andersom; wat gebeurt er met je lichaam als je alleen nog maar via je neus ademt? (Spoiler: je lichaam krijgt veel rust, is veel gezonder én ziektes kunnen worden verholpen op deze manier).

Vrijwel elk hoofdstuk zat ik met verbazing te lezen. Ik wist dat ademhaling en de manier waarop je dit doet veel effect kan hebben op je lichaam. Maar dat het zó veel effect kon hebben, wist ik niet. Ook is het ontzettend interessant om te zien hoe bepaalde groepen ademhaling op een specifieke manier gebruiken en dat je het dus ook heel goed kunt trainen. Waar ademhaling (en vaak meditatie) soms als zweverig wordt gezien, pakt James Nestor dat heel anders aan. Een ontzettend sterk boek, dat ik iedereen zou aanraden.

Pluspunten: 
+ Interessant en vlot opgeschreven
+ Elk hoofdstuk heeft een nieuw onderwerp
+ Veel eigen research
+ Uitleg in simpele taal; geen wetenschappelijke kennis nodig
+ Verbazingwekkende resultaten

Minpunten: 
– Geen!

Bestel het boek Het nieuwe ademen hier op Bol.com.

Het nieuwe ademen

Titel: Het nieuwe ademen
Auteur: James Nestor
Verschenen: januari 2021
Pagina’s: 320
Uitgeverij: Harpercollins

bol-button

 

Danique V (1993) woont in Haarlem en is werkzaam als content creator bij de Bibliotheek. Naast feelgood, fantasy en thrillers leest ze ook veel non-fictie rondom spiritualiteit.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.