Adorable Bookclub,  Roman

Het (niet zo) coole leven van Carrie Pilby – Caren Lissner

het niet zo coole leven van Carrie Pilby

Fleur, van de Adorable Bookclub, heeft onlangs het boek Het (niet zo) coole leven van Carrie Pilby gelezen, geschreven door Caren Lissner. In deze recensie lees je wat zij van het boek vindt, en of het een aanrader is. Benieuwd? Lees gauw verder!

Carrie is pas negentien, maar al een jaar afgestudeerd van Harvard University. Ze is een wonderkind; megaslim en op kennisvlak verder ontwikkeld dan de meesten. Maar op sociaal vlak totaal niet. Ze woont in haar eentje in New York en komt haar appartement nauwelijks uit, behalve voor haar wekelijkse sessies met Dr. Petrov. Bij hem kan ze eerlijk zeggen hoe ze over andere mensen denkt en haar verhalen over haar vader (die ze eigenlijk nooit ziet) en haar affaire met een professor van Harvard (waar ze nog steeds aan moet denken) delen. Dr. Petrov laat haar een lijst met uitdagingen opstellen, waaronder: op een date gaan, bij een organisatie gaan, Oudjaarsavond vieren en tegen iemand zeggen dat je om hem/haar geeft. Carrie gaat de uitdagingen aan en probeert door de lijst haar leven in een ander daglicht te zien en van het leven te genieten. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk!

Caren Lissner, ik snap je. Ik snap dat je wilt tonen hoe lastig het leven voor een uitzonderlijk slim iemand kan zijn. Ik snap ook dat geniën de wereld vaak op hun eigen manier zien en daardoor onbegrepen worden door de mensen om zich heen. Maar had je Carrie nou echt zo onaangenaam moeten maken?

Ik zeg heel eerlijk: Carrie irriteerde me. Door haar gevoel van superioriteit tegenover andere mensen werd ze een unlikeable personage. Een personage waar ik me niet mee kon identificeren en die vaak denigrerende meningen en gedachten had over andere mensen, die het volgens haar “niet waard waren om mee te praten vanwege hun lagere IQ”. In dit geval, een lager IQ dan zijzelf, aangezien zij een wonderkind is en de wereld dus vanuit een ander perspectief bekijkt.

Het is wel mooi om te zien hoe Carrie, door haar uitdagingen van Dr. Petrov, het leven steeds beter leert waarderen en steeds beter leert omgaan met anderen. Er is een punt waarop Carrie begrijpt dat haar gedrag ook anders kan en vanaf dat moment werd ze iets aangenamer, maar helaas gebeurde dit pas op driekwart van het boek. De cover laat denken dat je een luchtige chicklit gaat lezen, maar niets is minder waar. De schrijfstijl van het boek kan als lastig en zwaar beschouwd worden. Zwaar als in: Carrie vraagt zichzelf continu uiterst filosofische vragen, die jou als lezer wellicht ook aan het denken kunnen zetten, maar die wel erg vermoeiend zijn.

Al met al is het een boek dat ik met enige tegenzin uitgelezen heb. Langzaamaan ondergaat Carrie enige vorm van positieve transformatie, maar dit gebeurde naar mijn mening pas vrij laat in het verhaal. Het is helaas een boek dat ik niet aan zou raden, maar hopelijk ervaren andere lezers dit niet zo!

Het (niet zo) coole leven van Carrie Pilby

Titel: Het (niet zo) coole leven van Carrie Pilby
Auteur: Caren Lissner
Verschenen: 7 maart 2017
Pagina’s: 368
Uitgever: HarperCollins Holland

bol-button

Rating: 2/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.