Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Roman

Het monster van Essex – Sarah Perry

Monster van Essex
Julia, van de Adorable Bookclub, las het boek Het monster van Essex. Dit boek is geschreven door Sarah Perry en heeft een prachtig omslag. Benieuwd of hij het lezen waard is? Je leest het hier!

Londen 1893: de nog jonge weduwe Cora Seaborne begint een nieuw leven. Met haar onhandelbare (want autistische) puberzoon Francis en diens even stoere als charmante gouvernante neemt ze haar intrek in het stadje Colchester. Tijdens haar enerverende ontdekkingstochten door de ruige natuur van Essex, op zoek naar een mythisch zeemonster dat het nabijgelegen Aldwinter zou terroriseren, ontmoet ze de steile en stugge dorpsdominee William Ransome, die aanvankelijk niets moet hebben van deze onconventionele dame uit de Londense society met haar bizarre voorliefde voor monsters en fossielen. De oerkrachten van aantrekking en afstoting die daarbij loskomen, dreigen hun beider leven volledig te ontwrichten.
Tegen de achtergrond van de stormachtige ontwikkelingen in de medische wetenschap en de gepassioneerde strijd tegen de levensgevaarlijke huisvesting van de Londense armen, heeft Sarah Perry een roman geschreven met een hele stoet onvergetelijke personages en spannende plotwendingen die over elkaar heen blijven buitelen, in een frisse en prikkelende stijl die wemelt van de pakkende beelden: topliteratuur vol schrijnende en soms ook lyrische momenten, die toch speels en onderhoudend blijft.

Toen ik het boek voor het eerst zag, hoopte ik al dat het verhaal goed zou zijn. De details op de kaft zorgen ervoor dat je het boek wilt blijven bestuderen. Ik was al een tijdje op zoek naar een boek dat mij uit mijn flinke leesdip zou halen. Toen ik ook nog las dat het verhaal zich af speelt in het Victoriaanse tijdperk, was ik al helemaal verkocht. Zou het dit keer lukken om uit de leesdip te komen?

Het verhaal volgt Cora, die weduwe is geworden en achter gebleven is met haar autistische zoon Francis en de zeer beschermende vriendin Martha. Ze wordt gezien als een buitenbeentje door haar interesse in fossielen en wetenschap. Dit was ongehoord voor een vrouw in het Victoriaanse tijdperk. Daarnaast is ze als weduwe eerder opgelucht dan rouwig dat haar man is overleden. Dit maakt haar een opvallende verschijning voor William en de verliefde dokter die haar man verzorgde. Langzaam maar zeker leer je Cora beter kennen en begrijpen waarom ze geworden is zoals ze is. Kort na de dood van haar man gaat ze naar Colchester in Essex, daar hoort zij voor het eerst over het monster van Essex. Dit intrigeert haar en ze is erop gebrand om erachter te komen wat het monster is. Zodra ze bij de dominee William en zijn vrouw Stella gaat wonen om meer onderzoek te doen naar het monster, ontstaat er een onwaarschijnlijke hechte vriendschap tussen William en Cora. Blijft het alleen bij vriendschap of is er meer?

‘Het monster van Essex is een echte aanrader!’

Waar het in het begin nog lastig was om erachter te komen wat nou de rode draad was van het verhaal, werd het later steeds duidelijker. Zodra het verhaal begon af te wisselen met de brieven, zorgde dit voor orde en een soort samenvatting van de gebeurtenissen. Verder kan de schrijfstijl van Sarah omschreven worden als erg prettig. Het verhaal is geschreven op een manier die de tijd van het verhaal goed naar voren laat komen, maar niet te moeilijk om het te kunnen volgen. Het boek houdt je in zijn greep van het begin tot het einde, wat het een perfect boek maakt om uit een leesdip te komen. Omdat de personages zo interessant zijn, humor hebben en het verhaal vol plotwisselingen zit, kan ik heel goed begrijpen waarom Het monster van Essex een award heeft gewonnen voor het beste boek van het jaar! Echt een aanrader!

Monster van Essex

Titel: Het monster van Essex
Auteur: Sarah Perry
Verschenen: juli 2017
Pagina’s: 334
Uitgever: Prometheus
Originele titel: Essex Serpent
bol-button

Rating: 5/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.