Het meisjesmanifest – Carlie van Tongeren
Het nieuwste boek van Carlie van Tongeren ligt inmiddels al sinds 2019 in de boekhandel. Ik las Het meisjesmanifest onlangs en wil je in deze recensie graag vertellen of het boek het lezen waard is!
Waar gaat Het meisjesmanifest over?
Tess heeft een fantastische zomer met Lars, maar als ze terugkomt op school is ze opeens het onderwerp van het “Slettenlied’, en heeft iedereen een mening over haar. Tess is boos en verontwaardigd en besluit het er niet bij te laten zitten: ze mag toch zeker zelf weten wat ze doet?
Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar absoluut niet van in de spotlights staan. Ze zweert bij adviesartikelen uit tijdschriften, ook al voelt ze zich daardoor niet altijd beter over zichzelf. Als haar vriendin Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, probeert ze zo goed als ze kan te helpen – maar dat lukt niet door op de achtergrond te blijven.
Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en dan ook nog eens het gedoe met Tess is ze er helemaal klaar mee. Maar sommige dingen kun je niet voor altijd wegstoppen, en Sara beseft dat zijzelf de enige is die haar problemen kan oplossen. En wat moet ze eigenlijk met die leuke jongen van de rugbyvereniging?
Yes, eindelijk weer een nieuw boek van Carlie van Tongeren! Ik ben fan van haar vlotte schrijfstijl en kan je meteen al verzekeren dat dit boek als een trein leest. Het meisjesmanifest draait om drie vriendinnen, Tess, Kati en Sara, die ieder te maken krijgen met slutshaming. Ieder hoofdstuk wordt door een van de hoofdpersonages verteld, waardoor je de hoofdpersonen goed leert kennen. Je krijgt een kijkje in hun leven, in hun hoofd en hun gedachtes rondom de slutshaming-situatie. Zo heeft ieder personage een eigen probleem waar ze mee moet omgaan en dat wordt volledig uitgelicht.
Zoals ik al eerder zei heeft Carlie van Tongeren een enorm fijne schrijfstijl. Vlot en luchtig: je vliegt door dit verhaal heen. De schrijfstijl zorgt ervoor dat je het boek bijna niet kunt neerleggen als je eenmaal bezig bent en het zorgt ervoor dat het thema slutshaming ineens op een heel andere manier wordt verteld. Bijzonder knap. Als lezer heeft Carlie me weer compleet ingepakt: het enige dat ik kan denken is dat dit boek gelezen moet worden door iedere middelbare school scholier. Om de impact van dit heftige onderwerp onder ogen te zien. Ook besefte ik me hoe graag ik zelf zo’n boek had willen lezen toen ik jonger was: op mijn middelbare school kwam namelijk heel veel slutshaming voor.
‘Het meisjesmanifest leest als een trein door de vlotte schrijfstijl van Carlie van Tongeren!’
Wat bijzonder aan dit verhaal is, is dat het een hele positieve kant kent: de hoofdpersonen groeien enorm! Je gaat van ze houden, je wenst ze het allerbeste toe en ik kan je maar een ding zeggen: lees dit boek. Slutshaming is een enorm actueel onderwerp waar veel mensen, helaas, mee te maken hebben en ik weet zeker dat dit boek een grote bijdrage kan leveren aan de maatschappij!
Lees hier alle recensies van de boeken van Carlie van Tongeren.
Titel: Het meisjesmanifest
Auteur: Carlie van Tongeren
Verschenen: juni 2019
Pagina’s: 256
Uitgever: Blossom Books
One Comment
Lisa
Ik vond deze ook erg leuk om te lezen.