Het meisje met de vlechtjes
Boekrecensies,  Roman,  Young adult

Het meisje met de vlechtjes – Wilma Geldof

Ken je het jongste verzetsmeisje van Nederland? Toen ik dit verhaal hoorde, was ik al meteen geïnteresseerd.Twee jaar stond het boek Het meisje met de vlechtjes op mijn to-read lijst. Nu heb ik hem dan eindelijk gelezen!

Waar gaat Het meisje met de vlechtjes over?

Freddie is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Haar moeder vangt dan al enkele jaren gevluchte joden uit Hitler-Duitsland op. In 1942 wordt Freddie en haar oudere zus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. De meisjes verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool, en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. Gevaar voor verraad dreigt. Wie kan ze nog vertrouwen? En waarom sluit haar vriendje Peter zich niet aan bij hen aan?

Freddie Oversteegen is vijftien jaar oud als de oorlog uitbreekt. Via iemand die haar moeder kent wordt ze samen met haar zus Truus (17) gevraagd voor het gewapend verzet. Iets waar ze niet over twijfelt. Het is oorlog, dan doe je dit toch gewoon? Samen met haar zus komt ze terecht in situaties die je je bijna niet kunt voorstellen. Nazi’s verleiden en liquideren, treinsporen opblazen, identiteitsbewijzen stelen en vervalsen… Niet bepaald een leventje voor een vijftienjarig meisje.

‘Zeker een verhaal dat iedereen zou moeten kennen’

Wilma Geldof neemt je in het verhaal mee door de jaren van de oorlog heen. Zelf heeft ze veel contact gehad met Freddie Oversteegen om haar boek te schrijven. Freddie overleed zelf helaas net voordat het boek is uitgekomen. Je merkt dan ook direct aan het verhaal dat ze veel onderzoek heeft gedaan naar het leven van Freddie. Zelfs de dochter van Freddie gaf aan, nadat ze het boek had gelezen, dat ze echt haar moeder hierin herkende. De schrijfstijl van Wilma is erg fijn om te lezen. Hoewel het lastig is om je voor te stellen dat zo’n jong meisje dit allemaal heeft meegemaakt, en het nog bizarder is dat het ook echt waar is, kun je door haar schrijfstijl er zeker iets bij voorstellen. Het is eigenlijk heel gek dat maar weinig mensen weten wie Freddie Oversteegen was, terwijl Hannie Schaft (die later ook bij Freddie in het verzet kwam) wel heel erg bekend is. En dat terwijl de zussen waarschijnlijk meer hebben gedaan dan Hannie zelf! 
Wilma Geldof zet werkelijk een prachtig verhaal neer. Een verhaal dat ze gelukkig heeft geschreven voordat Freddie kwam te overlijden. Het is zeker een verhaal dat iedereen zou moeten kennen.

het meisje met de vlechtjes

Titel: Het meisje met de vlechtjes
Auteur: Wilma Geldof
Verschenen: November 2018
Pagina’s: 336
Uitgever: LS Amsterdam

bol-button

Rating: 4,5/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.