het leven van de ander
Adorable Bookclub,  Roman

Het leven van de ander – Katie Dale

Maaike van de Adorable Bookclub las Het leven van de ander van Katie Dale. Ze was heel erg benieuwd naar het boek en vandaag lees je wat ze ervan vond!

Waar gaat Het leven van de ander over?

De zeventienjarige Rosie krijgt in een heel korte tijd veel te verwerken: niet alleen gaat haar moeder dood aan de ziekte van Huntington, maar wanneer ze besluit te testen of zij het gen van de ziekte heeft geërfd, wordt haar ook  nog eens verteld dat Trudie haar biologische moeder helemaal niet was. In het ziekenhuis is ze verwisseld met een ander meisje, dat het niet heeft overleefd. Rosie weet het meteen: ze wil haar biologische moeder zoeken. Al vrij snel komt ze erachter dat die in Amerika woont, dus reist ze daarheen met haar vriend Andy. Maar wat ze daar tegenkomt, zet haar leven nóg meer op zijn kop.

Ik was erg benieuwd naar Het leven van de ander. Hoewel de ziekte van Huntington natuurlijk niets positiefs is, vind ik zulke heftige boeken altijd wel heel sterk en ontroerend. Ik begon dan ook vol goede moed, maar al vrij snel bleek dat het boek mijn verwachtingen niet waar ging maken. Het is verschrikkelijk dramatisch allemaal. Zo dramatisch dat er soms achter vijf achtereenvolgende zinnen een uitroepteken staat en dat er extreem vergezochte vergelijkingen gebruikt worden. Zo dramatisch dat Rosie binnen 50 bladzijden al drie keer de deur uit gestormd was – inclusief vertroebeld zicht door tranen, alles in een waas, et cetera et cetera. Ze heeft bovendien echt veel te veel zelfmedelijden. En echt, je mag best zelfmedelijden hebben als je moeder net is overleden, maar Rosie maakt zich druk om heel andere dingen.

Om eerlijk te zijn, vond ik het niet zo geloofwaardig allemaal. Vooral niet toen ze zo snel al op het spoor van haar moeder kwam – en toen ze ergens aanklopte, mocht ze zonder vragen gewoon binnen komen.  De hoofdpersonen zijn net 18 geworden, maar ze gedragen zich als overdreven Amerikaanse 15-jarigen. Werkelijk elk cliché dat je maar kunt bedenken, zit erin. Oh, en als je 18 bent kun je iemand niet je ‘grote, enige liefde’ noemen. Meestal niet, in ieder geval. In deze 430 bladzijden zit meer drama dan in 6 seizoenen Gossip Girl (en dat zegt wat).

Het leven van de ander is in ieder geval niet saai!”

Soms zijn de heftigste dingen juist over te brengen door ze simpel te houden. Door bij de basic emoties te blijven, in plaats van nog veel meer toevalligheden en drama op te zoeken. Nee, hoewel ik heel benieuwd was, is dit niet het boek voor mij. De positieve dingen die erin zaten – een aantal emoties die wél goed werden verwoord – vallen helemaal in het niet bij de rest. Ze zijn zelfs zodanig naar de achtergrond geraakt dat ik ze nu niet eens meer zou kunnen benoemen. Maar ach… Het is in ieder geval niet saai.

het leven van de anderTitel: Het leven van de ander
Auteur: Katie Dale
Verschenen: November 2015
Pagina’s: 448
Uitgever: Karakter Uitgevers
Oorspronkelijke titel: Someone Else’s Life

bol-button

Rating: 2/5

Dit artikel is geschreven door Maaike van de Adorable Bookclub.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.