Boekrecensies, Roman

Het grote misschien – John Green

Titel: Het grote misschien
Auteur: John Green
Verschenen: 2005
Pagina’s: 250
Uitgever: Lemniscaat
Originele titel: Looking for Alaska

Miles Halter, gefascineerd door Beroemde Laatste Woorden, gaat naar Culver Creek, Alabama, om zich voor te bereiden op de universiteit. Daar vormt hij al snel een onafscheidelijk drietal met zijn kamergenoot de Kolonel en diens beste vriendin Alaska.
Vanaf het moment dat Alaska zijn leven binnenwandelt – spannende, intelligente, supersexy, totaal verknipte Alaska – is Miles verloren. Hij weet dat hij de grens van hun kostbare vriendschap niet moet overschrijden, maar hij kan niet anders – want het leven begint pas echt te zinderen als de liefde zijn intrede doet. Onbeantwoorde, onmogelijke liefde. Of toch niet?

Mening:
John Green, wie kent hem tegenwoordig niet. Naast zijn bekende boek the fault in our stars, is ook dit boek zeker een pareltje die niet mag ontbreken in je boekenkast. Wat een prachtige schrijfstijl en wat een geweldig boek is dit. Al vanaf bladzijde één merk je al een klein beetje waar dit boek heen gaat. ‘Ervoor’. Daar begint het boek mee. Het boek telt langzaam de dagen af tot je bij een dag ervoor aan komt. Tot op dat moment heb je nog steeds geen idee wat er nou eigenlijk precies gaat gebeuren. Erg spannend is het boek niet, het boek neemt je vooral mee in een prachtige schrijfstijl met zinnen die je echt goed aan het denken zet.

Miles heeft een lichte obsessie voor ‘laatste woorden’ en laat dit dan ook aan iedereen zien. Wat er leuk om te lezen was dat iedereen in het boek eigenlijk erg slim is en vooral goed wilde presteren. Ze moesten laten zien dat zij dit konden, om later naar een goede universiteit te mogen. Daarnaast zijn het weer wilde personages, vol met roken, drank en grappen.
Het boek kabbelt een beetje voort tot het moment van een dag ervoor. Daarna krijg je pas het gevoel dat het boek écht begint. Vervelend is dit zeker niet, nogmaals de zinnen in het boek zijn prachtig en constant was ik geboeid door de diepgang die in het verhaal zat. Het boek is gewoon geweldig geschreven, ik ben ontzettend enthousiast en raad het boek eigenlijk aan iedereen aan. Elk vrij momentje pakte ik het boek erbij. Terwijl ik aan het wachten was tot mijn thee klaar was, stond ik ernaast met het boek in mijn handen door te lezen. Ik heb stiekem een beetje gehuild soms (ja echt) en toen het boek uit was, wist ik niet hoe snel ik er eigenlijk wéér in wilde beginnen. Een boek herlezen, is iets wat ik vrijwel nooit doe. Erg bijzonder dus en daarom zeker deze 5 waard!

Rating: 5/5

bol-button

Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply Yolande oktober 22, 2015 at 08:51

  Ik vond het ook een enorm goed boek! Helaas stond op de achterflap van mijn exemplaar al wat er ging gebeuren , waardoor het ‘ervoor’ gedeelte voor mij erg lang duurde, maar ik heb er alsnog enorm van genoten. John Green is zo’n goede schrijver!

 • Reply Annabel oktober 22, 2015 at 09:05

  Ik vond hem ok, maar lang niet zo goed als TFIOS! Die las ik het eerste, en daarna heeft geen van zijn boeken deze kunnen overtreffen. Dus ik ben helaas een beetje klaar met John Green voor nu! Hopelijk komt hij nog een keer met een nieuw boek, waarin de karakters niet precies hetzelfde zijn als in alle andere boeken…

 • Reply Madelon oktober 22, 2015 at 09:33

  Mooi recensie. Nu ben ik blij dat ik dit boek hier al heb liggen, hihi.

 • Reply Naomi oktober 22, 2015 at 10:13

  Naast Paper Towns is dit mijn favoriete John green boek!

  x

 • Reply Marielle oktober 22, 2015 at 14:32

  Ik vond hem ook heel erg mooi inderdaad. En had het niet helemaal aan zien komen.

 • Reply Esther oktober 22, 2015 at 17:42

  Ik heb paper towns en the fault in our stars van John Green gelezen. Beide pareltjes. Ik wil daarom dit boek ook echt een keer lezen.

 • Reply Noa oktober 24, 2015 at 11:42

  Volgens mij heb ik deze nog niet gehad! Toch maar eens kijken…

 • Reply Jet oktober 24, 2015 at 13:52

  Hij staat op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas, dus misschien begin ik er over een kleine twee maanden ook in….

 • Reply Fleur juli 8, 2017 at 20:17

  Ik wil hem ook zo graag lezen! Ik heb Paper towns en de weeffout in onze sterren al gelezen. GE-WEL-DIG!

  Fleur x

 • Leave a Reply