Het eiland van de verdwenen bomen
Roman

Het eiland van de verdwenen bomen – Elif Shafak

Het eiland van de verdwenen bomen van Elif Shafak heeft lange tijd op mijn leeslijst gestaan. Een half jaar stond dit boek te wachten in mijn boekenkast. Ik las hem uit binnen een dag. In mijn recensie vertel ik je er meer over. Lees snel verder!

Waar gaat Het eiland van de verdwenen bomen over?

Cyprus, 1974. Kostas en Defne ontmoeten elkaar heimelijk in de plaatselijke taverne, onder de vijgenboom die door een holte in het dak omhoog groeit. Dat is de enige plek waar zij, een Turkse, en hij, een Griek, elkaar ongezien kunnen treffen. Dan breekt de oorlog uit. Kostas wordt naar een oom in Londen gestuurd, Defne blijft achter.
Tientallen jaren later probeert hun dochter Ada, na de dood van haar moeder, de geheimen van haar familie te ontwarren. Het enige aanknopingspunt dat Ada heeft, is een vijgenboom die in de achtertuin groeit.

In Het eiland van de verdwenen bomen draait het om meerdere personages: Kostas en Defne, twee mensen die oorspronkelijk van Cyprus komen. Hun dochter Ada en de vijgenboom uit de tuin spelen ook een belangrijke rol in het verhaal. In het verhaal leer je Ada goed kennen. Ze heeft een moeilijke tijd: haar moeder is recentelijk overleden en ze is er kapot van.  De afstand tussen haar en haar vader is groter dan ooit. Haar vader, Kostas, probeert grip te krijgen op Ada maar het lukt allemaal niet zoals gepland. Hij spendeert veel tijd in de tuin bij de vijgenboom, die hij heeft meegenomen uit Cyprus.

Het eiland van de verdwenen bomen zuigt je compleet op’

Ada heeft geen contact met haar verdere familie en op school is ze een buitenbeentje. Ze voelt zich vaak eenzaam, zeker wanneer op school een voorval plaatsvindt waardoor ze nog meer wordt uitgelachen. Ze durft niet eerlijk te zijn tegen haar vader.

In het verhaal word je meegenomen naar verschillende belangrijke momenten in het leven van Kostas en Defne. Je wisselt tussen de verhalen van Kostas en Defne, vervolgens lees je vanuit het perspectief van Ada en zelfs de geïmporteerde vijg (afkomstig van Cyprus) vertelt je meer over alle hoofdpersonages. Het is ontzettend bijzonder om te lezen vanuit het perspectief van de vijg. De vijg laat je de liefde tussen Kostas en Defne zien, zo mooi.

Dit boek laat je meer zien over de belangrijke geschiedenis van Cyprus en de geschiedenis. Thema’s als liefde, geloof en afkomst komen veelvoudig aan bod. Je wordt opgezogen door het bijzondere, unieke en verdrietige verhaal van Het eiland van de verdwenen bomen en kunt het boek onmogelijk neerleggen.

Pluspunten:
+ Dit boek geeft je een inkijkje in de heftige burgeroorlog in Cyprus en de tweestrijd die is ontstaan
+ Elif Shafak heeft een bijzondere schrijfstijl en geeft de vijgenboom een belangrijke rol als verteller
+ Hoewel liefde een belangrijk thema is, bevat het boek veel meer thema’s die je keihard kunnen raken
+ Het verhaal bevat veel waargebeurde elementen, het voelt levensecht aan.
+ Je leert veel over bomen, een grappig extra detail.

Minpunten: 

– Geen

Het eiland van de verdwenen bomen

Titel: Het eiland van de verdwenen bomen
Auteur: Elif Shafak
Verschenen: oktober 2021
Pagina’s: 364
Uitgever: Nieuw Amsterdam

bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *