Boekrecensies,  Chicklit

Helemaal het einde – Lisette Jonkman

Yes! Na héél lang wachten is ‘ie eindelijk daar: het nieuwe boek van Lisette Jonkman. Helemaal het einde gaat over zangeres Roxy, die een droomleven in Amerika heeft als rockster. Tot ze instort en terug moet naar haar ouders op het platteland in Nederland.

De 28-jarige Roxy leeft al tien jaar als een nomade als leadzangeres van een wereldberoemde rockband. Wanneer haar beste vriendin plotseling overlijdt, stort Roxy volledig in en gaat ze terug naar het landelijke dorp waar ze is opgegroeid. Ineens staat ze weer tussen de koeien op het boerenbedrijf van haar ouders en moet ze haar plek heroveren, want iedereen is verder gegaan zonder haar. Roxy wil zo snel mogelijk terug naar haar seks, drugs & rock-’n-roll-leven, maar een lang bewaard geheim speelt op en ze heeft geen rekening gehouden met Arno, haar beste vriend van vroeger…

Het nieuwe boek van Lisette Jonkman, daar keek ik al een hele tijd naar uit. Toen ik Glazuur las in 2012 wist ik het meteen: Lisette Jonkman is dé Nederlandse koningin van de chicklit. En met haar chicklits die volgden bewees Lisette zich steeds opnieuw: van Verkikkerd en Verslingerd heb ik van begin tot het einde gesmuld.

Helemaal het einde heeft 464 pagina’s, best een dikke pil dus voor een chicklit! Of ik dat erg vind? Nee, integendeel! Helemaal het einde pakte me al vanaf pagina 1 en liet me daarna niet meer los. Ik kon echt niet stoppen met lezen! Lisette heeft het weer geflikt om me van begin tot einde helemaal in te pakken, zodat ik het boek in een mum van tijd uit had. De gebeurtenissen volgen zich in een rap tempo op en de verschillende perspectieven (van zowel Roxy als het dagboek van Arno) zorgen voor lekker veel afwisseling. Heerlijk ook om het grote contrast te zien van Roxy’s ruige leven in Amerika en het leven dat iedereen leidt op het platteland in Nederland. Tussen de koeien. Het boek brengt een geheim met zich mee en Lisette weet dit geheim heel knap op te bouwen. Je. Wil. Weten. Hoe. Het. Afloopt.

Wel wil ik even kwijt dat ik de oorspronkelijke titel: Denk maar niet dat dit een liefdesliedje is, beter bij het boek vond passen dan Helemaal het einde. Jammer dat ze op het laatste moment van titel hebben gewisseld! Verder lees je ook Arno’s dagboeken van vroeger, maar soms had ik hier een gek gevoel bij. Je leest namelijk fragmenten van toen Arno jong was, en een kind van die leeftijd kan niet zo goed schrijven als hier het geval is. Wellicht was het beter geweest als ze flashbacks had gebruikt in plaats van dagboekfragmenten! En dat waren dan ook meteen mijn enige twee puntjes van kritiek. Nou, als dat alles is…

‘Lisette Jonkman bewijst zich weer met Helemaal het einde: ze is en blijft de koningin van de Nederlandse chicklit!’

Helemaal het einde bevat een flinke dosis humor, maar haalt ook een heleboel serieuze dingen aan: rouw, drugsgebruik en familieproblemen. Over het verhaal zelf ga ik niet al te veel verklappen, daar moet je het boek gewoon lekker zelf voor lezen. En ik kan je verzekeren: het leest heerlijk weg en je hebt dit boek in een ruk uitgelezen. De namen in het boek zijn weer als vanouds ‘helemaal Lisette’. Geen Kikker en Paladin dit keer, maar wel Betje, Tammo en Franz. Helemaal het einde is een absolute aanrader als je houdt van Lisette (en wie doet dat nou niet) en chicklits met een diepere laag. Dit boek wil je lezen!

Bestel Helemaal het einde op Bol.com! 

lisette jonkman

Titel: Helemaal het einde
Auteur: Lisette Jonkman
Verschenen: juni 2017
Pagina’s: 464
Uitgever: LS Amsterdam

bol-button

Rating: 5/5

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *