Boeken

Harry Potter bestaat 20 jaar: deze feitjes wist je niet over de boeken!

Hoewel wij zelf allemaal twenty-somethings zijn, lijkt het nog gisteren dat het eerste boek van Harry Potter verscheen. Soms vergeten we dat de boekenreeks al ouder is dan we dachten. Wisten jullie dat Harry Potter dit jaar 20 jaar wordt? Op 26 juni om precies te zijn. Om dit te vieren delen we de allerleukste Harry Potter feitjes met je, die je nog niet wist.

De feitjes die we hieronder benoemen zijn afkomstig uit een infographic die we natuurlijk maar al te graag met je delen. Je ziet hier inhoudelijk alle informatie over de boeken, zoals hoe vaak bepaalde spreuken zijn genoemd, hoe vaak de personages zijn genoemd en welke magische wezens het meest voor zijn gekomen. Dat klinkt als een hoop analysewerk, en dat klopt ook. Dit is uitgevoerd door ShopAlike met behulp van de Could Kindle Reader. Super handig!

1. De spreuk Expecto Patronum is maar liefst 140 keer gebruikt in boek nummer 7. ZO VEEL! Echt ongelooflijk, dit is natuurlijk wel een hele belangrijke spreuk die veelal gebruikt is door de hele boekenreeks heen.

2. De naam Harry Potter is 19.018 keer genoemd in de hele boekenreeks. Ontzettend bizar, wij konden onze ogen niet geloven. Wie op nummer twee staat? Je raadt het al: Harry’s beste vriend Ron Wemel met 6.495 keer. Hermelien Griffel volgt op nummer drie met 5.457 keer.

4. De dementors kwamen door de hele boekenreeks veel voor, maar in boek 3 was dit toch wel extreem. 148 keer maar liefst. In de rest van de serie was het aanzienlijk minder: in boek 1 en 2 werden de dementors helemaal niet benoemd. In boek 7 is het opvallend dat de aardmannetjes 159 keer worden genoemd.

5. We hebben natuurlijk ook alle magische objecten die benoemd zijn in de serie. Maar hoeveel keer komen deze aan bod? De onzichtbaarheidsmantel staat unaniem op plek 1 met maar liefst 413 vermeldingen, gevolgd door gruzielementen met 227 keer en de gouden snaai op plek 3 met 176 keer. Leuk om te zien!

6. Men zegt altijd dat goed het altijd wint van kwaad, maar de vraag is: is dat wel zo? Alle boeken zijn geanalyseerd en daaruit bleek dat deze keer het kwaad heeft gewonnen. Echt waar. Met bijna 60% kwamen er meer boze woorden voor in de Harry Potter boeken dan goede woorden (40%).

Dit artikel is ontstaan naar aanleiding van een samenwerking.
Bron: ShopAlike 

3 Comments

  • Eveline - YA Boeken

    Wooow 20 jaar alweer. Ik las het dit weekend toevallig. Brings back so many memories! Ik zou de boeken wel nog heel graag in het engels willen lezen. Dat heb ik nooit gedaan. 🙂 Aankomende herfst ga ik dat zeker doen!

  • Lej Buss

    Ik ga toch niet echt akkoord met die laatste; ‘de uitverkorenen’, ‘lot’ en ‘voorspelling’ zijn toch geen woorden van het kwaad? Althans in mijn opinie niet. Die zijn gewoon neutraal, kan zowel goed als slecht gebruikt worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *