Adorable Bookclub,  Boeken,  Boekrecensies,  Roman

Hallo liefde – Petra Vollinga

De afgelopen maand las Emily van de Adorable Bookclub het boek ‘Hallo liefde’ van Petra Vollinga. Benieuwd wat zij ervan vond? Vandaag deelt ze haar recensie met jullie! 

Zes totaal verschillende mensen: een overbelaste werkende moeder van een tweeling die a een vechtscheiding nooit meer aan de man wil; een gay casting director met een ingedutte relatie; een bedroefde weduwnaar die na het verlies van zijn vrouw moeite heeft om opnieuw zijn draai te vinden; een mooi pubermeisje met grootse dromen die héél anders zijn dan haar dagelijkse schoolleven; een ogenschijnlijke hippe geneeskundestudent die in zijn hart verlangt naar eenvoud; en een jonge kassière in een buurtsuper die het leven het overzichtelijkst vindt met alleen haar kat als huisgenoot, want die heeft tenminste geen verborgen agenda. Ze wonen allemaal in de binnenstad, maar lijken aanvankelijk niets met elkaar te maken te hebben. Tot hun levens op onvermoede manieren met elkaar vervlochten blijken te zijn, en de liefde om de hoek komt kijken.

In ’Hallo liefde’ wordt er ieder hoofdstuk vanuit een van de zes personages verteld: Charles, Liza, Maurice, Agnes, Mats en Lotte. Zij wonen allemaal in dezelfde stad en leven letterlijk langs elkaar heen, tot je als lezer doorkrijgt dat zij toch meer met elkaar te maken hebben dan in eerste instantie het geval leek.

Charles is een gepensioneerde man die zijn vrouw is verloren en haar zodanig mist dat hij nog elke dag thee voor haar zet om dit samen op te drinken. Hij zou het liefst ook een einde aan zijn leven maken omdat hij de lol er niet meer van inziet en dan bij zijn vrouw kan zijn. Hoewel dit een treurig idee is, komt Charles over als een sympathieke man die zo zijn manieren heeft gevonden om toch nog iets van de dagen te maken.

Lotte, een jonge vrouw, woont boven Charles en werkt bij de buurtsupermarkt. Zij heeft Charles zien veranderen sinds zijn vrouw is overleden; hij komt vaak boodschappen doen in de winkel. Lotte woont samen met haar kat en zou dit het liefst zo houden. Een sociaal leven vindt zij maar lastig, laat staan een relatie. Dit is dan ook de reden dat zij niet aan een studie is begonnen. Het werk in de winkel is voor Lotte overzichtelijk, waar zij alle producten op kleur heeft gesorteerd en de vaste klanten kent.

Mats, geneeskundestudent, wonende in een studentenhuis in de buurt, komt regelmatig in de winkel. Hij is dol op zijn hond, die hij ziet wanneer hij zijn moeder thuis bezoekt. Zogenaamd om de was te doen, maar eigenlijk om van het gezelschap en de kookkunsten van zijn moeder te genieten. Stiekem is het losbandige studentenleven helemaal niet aan Mats besteed: hij lijkt hier zelf ook steeds meer achter te komen.

Agnes is een jonge vrouw en moeder van een vierjarige tweeling. Ze is gescheiden en baalt enorm van de nieuwe jonge vlam van haar ex-man. Zelf heeft zij al jaren geen tijd gemaakt voor een eventuele nieuwe liefde. Agnes is zichzelf na de scheiding enigszins kwijtgeraakt. Na een preek van haar beste vriendin besluit zij om weer eens iets voor zichzelf te ondernemen in plaats van alleen maar met haar zoontjes bezig te zijn.

‘Als je graag van een feel good boek geniet is dit zeker een aanrader!’

Liza, de oppas van de tweeling van Agnes, is een jonge meid die op de middelbare school zit maar het liefst haar droom zou volgen: kunst maken. Liza’s droom is om naar de kunstacademie te gaan, niet om een voldoende voor wiskunde te halen. Maar aangezien Liza enig kind is en de focus van haar ouders op haar cijfers ligt, zal zij toch aan leren moeten geloven. Ze komt erachter dat bijles voor haar misschien een middel is om dit voor elkaar te krijgen.

Maurice, een homoseksuele man van middelbare leeftijd is de sprankeling in zijn relatie een beetje kwijt. Hij vindt zelf dat hij is ingedut en last krijgt van een bierbuikje. Zijn partner, die het prima vindt om avonden op de bank door te brengen, ziet er in eerste instantie niet veel in om extreme dingen te ondernemen. Toch besluiten ze samen op een gaycruise te gaan om te zien of er nog iets van een feestbeest in hen schuilt…

De personages in ‘Hallo liefde’ zijn stuk voor stuk leuk en humoristisch omschreven. De hoofdstukken zijn kort en over de personages verdeeld, waardoor het boek heel gemakkelijk wegleest. De verhaallijnen van de personages kruisen elkaar steeds meer, waardoor je als lezer nieuwsgierig wordt hoe het hen uiteindelijk zal vergaan. Alle verhalen hebben een romantisch tintje, echter wel realistisch. Zo ligt de een in een scheiding en voelt de ander zich ontzettend alleen: gevoelens waarmee we allemaal moeten dealen. Ondanks dat gaan de personages hier sterk mee om en vinden zij elkaar op een bepaalde manier. Enkele clichés worden gebruikt maar zelf vond ik het juist fijn dat het verhaal afloopt zoals ik had gehoopt. Gedurende het boek verwacht je het einde al enigszins. Dit neemt het plezier van het boek zeker niet weg. Als je graag van een feel good boek geniet is dit zeker een aanrader!

hallo liefde

Titel: Hallo liefde
Auteur: Petra Vollinga
Verschenen: juli 2018
Pagina’s: 276
Uitgever: Meulenhoff Boekerij

bol-button

Rating: 4,5/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *