Boeken,  Boekrecensies

Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer

Eindelijk nam ik de tijd om Grand Hotel Europa te lezen, door velen bekroond als een meeslepend, briljant meesterwerk van Ilja Leonard Pfeijffer. Hoog tijd om het boek te lezen en te recenseren. Je leest onze recensie van Grand Hotel Europa hieronder.

Waar gaat Grand Hotel Europa over?

De schrijver neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio. Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik toen ik aan het boek begon dacht: Als het zo doorgaat, ga ik dit boek niet uitlezen. Het eerste deel van het boek staat namelijk vol met ellenlange gekunstelde zinnen en moeilijke woorden die ik écht moest opzoeken. Ik raadpleegde mijn moeder – die lyrisch is over dit zogenoemde meesterwerk – en zij vertelde me dat dit na verloop van tijd écht minder wordt.

Grand Hotel Europa gaat over de verloedering van Europa door het massatoerisme (hij schrijft hier hele uiteenzettingen over, die op een gegeven moment meer op klaagzangen lijken), maar ook over de asielzoeker Abdul die uit Afrika is gevlucht en zijn levensverhaal, alle verhalen van de hotelgasten van Grand Hotel Europa en over het liefdesverhaal van Ilja en Clio. En ondertussen schuift hij er ook nog tussendoor dat ‘ie een boek aan het schrijven is, een documentaire aan het maken is én op zoek is – op een Dan Brownachtige manier- naar een schilderij van Caravaggio. En ondertussen word je ook nog getrakteerd op allerlei historische feiten over bijvoorbeeld Venetië, de stad waar hij woont. Al vind ik dat soms langdradig worden. Best leuk om meer te weten te komen over schilders en de historie van een stad, maar vier pagina’s lang hoeft dan ook weer niet.

‘Grand Hotel Europa is een meesterwerk’

Kortom: Ilja Leonard Pfeijffer speelt nogal met wat thema’s in het boek. Alles wordt zo gedetailleerd beschreven dat je een heel goed beeld krijgt bij alles, en dat vind ik knap. Soms zijn de pagina’s pittig en moet je je erdoorheen worstelen, maar het resultaat mag er zijn. Hij heeft alle registers opengetrokken om er een meesterwerk van te maken. Ik snap de lofzang wel over dit boek. Het zit goed in elkaar. Het is mooi geschreven. Het raakt een heleboel thema’s. Als je van literatuur houdt, is dit een boek dat je gelezen moet hebben.

grand hotel europa

Titel: Grand Hotel Europa
Auteur: Ilja Leonard Pfeijffer
Verschenen: 2018
Pagina’s: 550
Uitgever: De Arbeidspers

bol-button

Rating: 4/5

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *