Boeken

Gouden Kooi – Camilla Läckberg

Camilla Läckberg is een van de bestverkopende Zweedse thrillerauteurs met haar spannende boeken over inspecteur Patrik Hedström en zijn vrouw Erica. Nu slaat ze een andere richting in met Gouden Kooi, het eerste deel in een tweeluik van psychologische thrillers.

Waar gaat Gouden Kooi over?

Voor de buitenwereld lijkt het of Faye alles heeft: een perfecte man, een geliefde dochter en een luxeappartement in de meest chique wijk van Stockholm. Maar duistere herinneringen uit haar jeugd in Fjällbacka achtervolgen haar en ze voelt zich steeds meer gevangen in een gouden kooi. Ooit was ze een sterke vrouw met ambities, maar voor Jack heeft ze alles opgegeven. Als hij haar verlaat, stort haar hele wereld in. Ineens heeft ze helemaal niets meer. Eerst is ze radeloos, maar dan besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven en beraamt ze een meedogenloos wraakplan.

Camilla Läckberg doet het erg goed in Zweden, maar ik had nog nooit een boek van haar gelezen. De cover en het omslag trokken me direct om het boek te gaan lezen. Ik hou wel van een goede thriller op zijn tijd! Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik had dit boek in een dag uitgelezen. Ik wilde weten hoe het afliep en de schrijfstijl van Läckberg zorgt ervoor dat je het boek niet wil wegleggen.

Het boek Gouden kooi, aangekondigd als het eerste deel van een tweeluik psychologische thrillers, speelt in de jetsetwereld van machtige mannen en hun trophy wives in Stockholm. Faye is zo’n trophy wife en is eigenlijk het brein achter het succesvolle bedrijf waarmee haar man en zijn partner multimiljonair mee zijn geworden. Maar Faye heeft zich teruggetrokken uit het bedrijf om voor hun dochtertje Julienne te zorgen, zoals Jack het graag zag.

Faye wil haar relatie redden, maar dat is tevergeefs, dat blijkt al direct in de proloog. Hierin kun je ook lezen dat een politieagent Faye meedeelt dat haar dochtertje Julienne waarschijnlijk door haar ex-man is vermoord. Faye betrapt hem ook nog eens een keer op een heterdaadje en dan is er maar één ding dat ze wil: wraak. Ze richt het bedrijf Revenge op, het bedrijf waarmee ze Jack ten gronde wil richten.

‘Gouden Kooi heeft een verrassend plot’

Gouden Kooi wordt eigenlijk opgedeeld in drie delen: in het eerste deel maken we kennis met Faye en Jack en hoe er een einde kwam aan hun relatie (dat er een eind aankomt weet je vanaf het begin van het boek al). In het tweede deel neemt Faye wraak en in het derde deel volgt de ontknoping. Het eerste deel van het verhaal gaat vrij traag en je vraagt je continu af waar ze naartoe wil met het boek. De echte spanningsboog komt eigenlijk pas aan het eind van het verhaal en dan kun je het boek écht niet meer wegleggen. Sommige dingen in het boek zijn iet wat ongeloofwaardig, maar hey, het blijft een boek.

Gruwelscenario’s zul je in dit boek niet tegenkomen, maar een psychologische thriller is het boek wel degelijk. Maar dat blijkt eigenlijk pas als je het boek hebt dichtgeslagen. Läckberg focust zich duidelijk op ‘girl power’ en zet mannen voornamelijk in een slecht daglicht.

gouden kooi

Titel: Gouden Kooi
Auteur: Camilla Läckberg
Verschenen: april 2019
Pagina’s: 368
Uitgever: The House of Books

bol-button

Rating: 4/5

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *