Goodreads versus Storygraph: wat is beter?
Wil je meer weten over de verschillen tussen Goodreads en Storygraph? In dit artikel vergelijken we de twee platformen met elkaar. Zowel Goodreads als Storygraph zijn handige online tools waarbij je boeken kunt bijhouden. Van gelezen boeken tot boeken die je nog wil lezen, of juist het schrijven van recensies. Er is van alles mogelijk op deze twee platforms. Ze lijken erg op elkaar maar er zijn toch wezenlijke verschillen. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn en welk platform beter is.
Laatste update: september 2024
Wat is beter: Goodreads of Storygraph?
In dit artikel lees je alles over Goodreads en Storygraph. Per platform lees je meer informatie over het platform, de voordelen én de nadelen. Het artikel eindigt met een eindoordeel.
Wat is Goodreads?
Goodreads is in 2007 opgericht en is in 2013 verkocht aan Amazon. Gebruikers gebruiken het platform voornamelijk om gelezen boeken bij te houden, recensies te schrijven en connecties te maken met andere lezers. Ook wordt het platform veel gebruikt om inspiratie op te doen.
Bij Goodreads staat het sociale aspect centraal. Je ziet namelijk direct, wanneer je inlogt, de updates van de mensen die je volgt of van je vrienden.
Wat zijn de voor en nadelen van Goodreads?
Wat zijn de voordelen van Goodreads?
- Goodreads zorgt voor een handig overzicht
- Je kunt inspiratie opdoen bij andere lezers
- Goodreads houdt bij waar je bent gebleven
- Goodreads helpt je om nieuwe boeken te vinden
- Goodreads is in handen van Amazon
Amazon is de eigenaar van Goodreads. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Goodreads heeft integaties met de e-reader van Amazon, de Kindle e-reader. Je kunt automatisch je voortgang bijhouden op Goodreads met je e-reader. Handig!
Wat zijn de nadelen van Goodreads?
- Amazon is de eigenaar van Goodreads. Dat betekent dat een big data organisatie eigenaar is van het platform. Wanneer je dit belangrijk vindt, dan kan het een nadeel zijn.
- De interface van Goodreads is erg verjaard. Ze hebben jaren geen doorontwikkeling doorgemaakt en het platform is inmiddels gedateerd. Regelmatig ligt Goodreads er uit.
Wat is Storygraph?
Storygraph staat ook bekend als The Storygraph. Het is een platform waarbij je eenvoudig kunt bijhouden wat de status is van je gelezen boeken. Eigenlijk is het de grote concurrent van Goodreads. Het bedrijf is ontstaan in 2019 en is in handen van een vrouw en het is een klein bedrijf, waar weinig mensen werken.
Storygraph richt zich met name op de individu en niet zo zeer op het sociale aspect. Statistieken staan centraal bij Storygraph.
Wat zijn de voor en nadelen van Storygraph?
Wat zijn de voordelen van Storygraph?
-
- De website heeft een gedetailleerde mogelijkheid om statistieken bij te houden en trends, gerelateerd aan je leesgedrag.
- Reviews staan niet centraal, al kun je wel reviews schrijven.
- Je kunt boeken beoordelen op een hele, halve én kwart ster. Dat kan niet bij Goodreads.
- Het platform is een stuk vernieuwder en geavanceerder dan Goodreads, je kunt meer bijhouden.
- Storygraph heeft een buddy read feature, handig als je met mensen samen boeken leest.
- Je kunt een leesreeks bijhouden.
Wat zijn de nadelen van Storygraph?
- Niet alle boeken staan in StoryGraph, maar je kunt makkelijk zelf boeken toevoegen en informatie toevoegen.
- Het platform is redelijk klein en heeft een klein team, dat betekent dat ontwikkelingen soms wat op zich laten wachten en dat er wat crashes plaats kunnen vinden.
Goodreads versus Storygraph: wat is beter?
Het ligt er aan waar je precies naar op zoek bent, dat op de eerste plaats. Allebei de platformen zijn heel fijn om te gebuikn. Zoek je een platform waarbij een sociaal aspect centraal staat en waarbij je reviews van anderen kunt lezen? Of juist een platform dat geintegreerd is met Kindle? Dan is Goodreads heel handig.
Wil je liever een platform gebruiken met meer leesstatistieken? Waarbij je perfect je leesgedrag kunt monitoren? Dan is StoryGraph beter.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om allebei de platforms te gebruiken. Dat doe ik zelf persoonlijk ook.
Vond je dit een leuk artikel om te lezen? Dan is dit ook wat voor jou!