Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Roman

Alle goede dingen – Clare Fisher

Fleur van de Adorable Bookclub las het boek Alle goede dingen van Clare Fisher. Een heftig boek, dat je niet zomaar even tussendoor leest. Lees nu haar recensie!

Het leven van de twintigjarige Beth is niet gemakkelijk geweest. Al van jongs af aan heeft ze in pleeggezinnen gezeten, werd ze op school niet begrepen en heeft ze (onbewust) veel verkeerde keuzes gemaakt. Eén grote, verkeerde keuze heeft er zelfs voor gezorgd dat ze nu in de gevangenis zit, iets wat ze maar moeilijk kan accepteren. Met haar gevangenistherapeut Erika besluit ze een lijst te maken met alle goede en mooie dingen in haar leven, om zo te zien dat ze niet alleen slechte dingen meegemaakt heeft, maar ook genoeg leuke momenten met anderen heeft kunnen delen. Van een fijne eerste peetvader die haar begreep tot haar baantje bij de bioscoop en verliefd worden op een oudere man. Stapje voor stapje begrijpt Beth dat haar leven niet slechts duister is geweest. Maar door al die goede dingen op te sommen, begrijpt ze ook steeds meer dat haar leven heel, héél anders had kunnen lopen…

Wat een heftig boek! Vanaf het begin weet je al dat Beth in de gevangenis zit, maar de reden waarom blijft nog onbeschreven. Je ontmoet Beth als een persoon die worstelt met zichzelf en de wereld waarin ze leeft. Ze is een dromer die slechte dingen het liefst niet ziet of wegdenkt, maar wel al te goed begrijpt dat leven met schulden, leugens en volwassen verantwoordelijkheden heel zwaar is. Door haar lijst van goede dingen word je meegenomen in haar leven voordat ze in de gevangenis belandde en leer je beetje bij beetje hoe de harde buitenwereld Beth gevormd heeft tot wie ze nu is.

Van een moeder met psychische problemen tot onbedoeld zwanger en van deurwaarders tot één heel slecht moment: dit verhaal is heftig. Je begrijpt zelfs bijna waarom Beth gedaan heeft wat ze heeft gedaan, want haar leven was nou eenmaal geen rozengeur en maneschijn. Toch heeft ze altijd geprobeerd het mooie ervan in te zien, al was dat vaak op basis van haar eigen fantasiewereld waarin ze zich verstopte.

‘Je krijgt een soort sympathie voor Beth, ook al heeft ze een heel heftig verleden’

Door samen met Beth haar verleden op te halen krijg je een soort sympathie voor haar, iets wat Clare Fisher heel mooi voor elkaar gekregen heeft. Sympathie voor een gevangene kan raar zijn, maar de auteur heeft Beth zo levendig en echt gemaakt dat ik oprecht geloof dat Beth geen kwaad in de zin heeft.

Wanneer je uiteindelijk te weten komt waarom Beth in de gevangenis is gekomen, moet je wel even slikken. Het is niet zomaar iets, maar iets waar ze nog weken, dagen, uren spijt van heeft en dat is te merken. Het verhaal is zo geschreven alsof Beth de lijst voor jou als lezer schrijft, waardoor je meteen persoonlijk meegetrokken wordt in haar gedachtes. Die verschillen nogal eens van de waarheid, maar Clare Fisher heeft het zo verwoord dat je Beth leugens als lezer meteen doorziet (heel knap!).

Al met al een stevig verhaal dat je niet zomaar even luchtig tussendoor kan lezen. Vol drama, pijn, maar ook bijzonder mooie dingen. Een boek dat ik zou omschrijven als een nieuwe psychische klassieker dat je zelf laat nadenken over alle goede gingen aan jóúw leven.

Alle goede dingen

Titel: Alle goede dingen
Auteur: Clare Fisher
Verschenen: augustus 2017
Pagina’s: 318
Uitgever: Harper Collins

bol-button

Rating: 4/5

BewarenBewaren

BewarenBewaren

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.