Adorable Bookclub,  Young adult

Ginny Moon heeft gelijk – Benjamin Ludwig

Sanne van de Adorable Bookclub las Ginny Moon heeft gelijk van Benjamin Ludwig. Een boek over de 14-jarige Ginny met een eigen logica, op zoek naar haar biologische moeder.

Ginny Moon is veertien jaar oud. Ze is gek op Michael Jackson. Als ze niet ’s ochtends exact negen druiven eet, kan ze de dag verder wel afschrijven. Bij haar derde pleeggezin heeft ze eindelijk een thuis gevonden – iets waar een ander gelukkig mee zou zijn. Maar Ginny bekijkt de wereld nou eenmaal met een heel eigen logica. Dus of haar biologische moeder gevaarlijk is of niet, Ginny móét haar vinden. En daarvoor wil ze alles opgeven, zelfs het enige thuis dat ze ooit heeft gekend.

Als de flaptekst van een boek ook maar hint naar personages met een trauma, wil ik het lezen. En de hoofdpersoon uit dit boek voldoet met vlag en wimpel aan mijn criteria. Ginny Moon is geadopteerd door lieve ouders die weten wat zij nodig heeft, maar ze blijft plannen verzinnen om haar biologische moeder terug te vinden. Met een héle goede reden.

Ook al doet ze soms dingen die ontzettend moeilijk te begrijpen zijn, Ginny Moon is al vanaf de eerste pagina een personage waar je achter staat. Je kiest volledig haar kant en door de meeslepende schrijfstijl krijg je werkelijk een kijkje in haar hoofd. En dat is een chaos die geordend wordt door regels, waar ze zich aan moet houden. Elk gesprek dat Ginny heeft met de andere personages, de dingen die ze doet en vooral de dingen die ze denkt; tezamen zorgt dit ervoor dat ik dit boek een pageturner noem (en dat doe ik niet vaak). Ik wilde constant verder lezen en was ontzettend teleurgesteld toen het boek uit was. Ik had nog veel langer door Ginny’s hoofd willen ronddwalen. Fun fact: de auteur heeft zelf een autistische tiener geadopteerd en heeft deels inspiratie uit die ervaring gehaald.

Voor degenen die het boek al hebben gelezen… dat moment dat je erachter komt waarom het zo belangrijk is om bij Crystal te verduidelijken dat je haar naam met een C schrijft… SCHOK. Ik bedoel, ik zag het aankomen, maar die scène. “Als ik vraag waarom niet, zegt ze dat ik niet veilig ben bij Gloria en dat de tekening betekent dat ik met haar mee wil gaan. Dat snap ik. Het is dus niet de bedoeling dat ik teken wat ik heel graag wil, want dan komen mensen erachter wat ik van plan ben. Het verbaast me dat Mrs. Lomos me dat uitlegt, maar ik ben er wel blij om, omdat ik mijn plannen nu beter geheim kan houden.”

Mijn excuses voor de vele teasers in deze recensie, ik realiseer me dat je daar koopdrang van krijgt. Maar aangezien dit boek een echte mustread is, is dat ook precies de bedoeling. Hoewel Ginny altijd liever negen heeft, krijg dit boek vijf enorme sterren!

Ginny Moon

Titel: Ginny Moon heeft gelijk
Auteur: Benjamin Ludwig
Verschenen: 20 juni 2017
Pagina’s: 382
Uitgever: HarperCollins
Originele titel: Ginny Moon

bol-button

Rating: 5/5

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.