Gesprekken met vrienden
Boekrecensies

Gesprekken met vrienden – Sally Rooney

Gesprekken met vrienden is de debuutroman van Sally Rooney. Na het lezen van Normale mensen was ik erg benieuwd naar dit boek – zeker door de lovende recensies.

Waar gaat Gesprekken met vrienden over?

Frances is 21 jaar oud, koel en observerend. Ze studeert en doet samen met haar beste vriendin Bobbi aan poetryslams in Dublin, waar ze gespot worden door journalist Melissa. Frances raakt tegen wil en dank onder de indruk van haar en haar echtgenoot Nick, die nooit echt is doorgebroken als acteur. Wat aan het begin een onschuldige flirt lijkt, groeit al snel uit tot een vreemd soort intimiteit. Frances probeert haar leven geordend te houden, maar haar relaties ontsnappen steeds meer aan haar greep. Dan probeert ze iets radicaals: van moment tot moment leven.

Gesprekken met vrienden draait om de 21-jarige studente Frances, die Engelse literatuur aan het Trinity College Dublin studeert. Samen met haar beste vriendin (en ex-vriendin) Bobbi treedt ze op op dichtersfestivals en ze ontmoeten een echtpaar – Melissa en Nick – wat alles voor Frances anders maakt. Bobbi heeft een vreemde obsessie voor Melissa en Frances en Nick voelen zich intens tot elkaar aangetrokken. Het is lichamelijke aantrekkingskracht, maar ook op intellectueel niveau is er een aantrekkingskracht. De gesprekken komen veelzijdig aan bod: ze worden overal gevoerd, in bed, in de auto, via e-mail, SMS. En dat is ook wel toepasselijk want dit boek heet niet voor niks Gesprekken met vrienden: het komt veelzijdig aan bod. Het zijn veel dialogen, waarin gevoelens niet echt aan bod komen.

Je krijgt in het begin van het verhaal weinig hoogte van Frances. Ze is koel, laat geen enkele vorm van emotie zien en is vaak ironisch in haar communicatie. Ze wil zich niet kwetsbaar opstellen maar gedurende het verhaal volgt, kom je er achter dat Frances wel degelijk gevoelens heeft. Ze heeft het steeds meer moeite haar gevoelens te onderdrukken.

‘Ik kon niet stoppen met het lezen van Gesprekken met vrienden

In het verhaal staat de vriendschap tussen Frances en Bobbi centraal. Het is een ingewikkelde vriendschap: ze hebben een relatie gehad, wonen samen en kunnen niet zonder elkaar. Maar ze zijn echt vrienden hoor. De verhouding die Nick en Frances krijgen, zorgt ervoor dat Frances helemaal anders wordt. De relatie tussen Bobbi en Frances veranderd, ze stelt zich anders op naar Nick en ook de relatie met haar familie is vrij afstandelijk. En dat blijkt een reden te hebben: haar vader is alcoholist en haar moeder is altijd afstandelijk geweest.

Niet alleen de vriendschap tussen Bobbi en Frances of de affaire tussen Nick en Frances komen aan bod, Frances ontwikkelt een rare ziekte waardoor ze flauwvalt, ze komt in geldproblemen doordat haar vader stopt met de toelage en dan heeft Frances ook nog zelf een inwendige crisis.

Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat Gesprekken met vrienden als een speer doorleest. Sally Rooney heeft een aparte schrijfstijl die me weet te boeien. Ik wil doorlezen en kan niet stoppen. Dat had ik ook bij Normale mensen. Ik ben erg benieuwd naar de boeken die Rooney nog meer zal schrijven.

Klik hier voor meer recensies van Sally Rooney.

Gesprekken met vrienden

Titel: Gesprekken met vrienden
Auteur: Sally Rooney
Verschenen: februari 2019
Pagina’s: 304
Uitgever: Ambo|Anthos

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *