Geheimen van het tuinhuis
Boekrecensies,  Young adult

Geheimen van het tuinhuis – Rihana Jamaludin

Fictie over het Koloniaal Suriname bestaat vrijwel niet. Myrthe (eigenaar van Blossom Books) vertelt het al mooi op de eerste pagina. Toen ik haar voorwoord las, kreeg ik direct het gevoel dat ik dit boek wel móest lezen. Niet alleen omdat het onderwerp interessant is, maar vooral omdat het gewoon zó belangrijk is. En dat Rihana Jamaludin er dan nog een young adult van maakt, zodat het goed toegankelijk is voor jongeren, is helemaal geweldig.

Waar gaat Geheimen van het tuinhuis over?

De zestienjarige Alexandra Belgrave groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in slavernij is haar familie door hun witte voorouder bespaard gebleven, maar toch is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Als meisje zal ze nooit kunnen studeren, hoe intelligent ze ook is. Tijdens de vakantie die ze samen met haar beste vriendin Jo op plantage Het Schoone Land doorbrengt, ontmoet ze Ernst Martzil, die in het geheim een machine aan het bouwen is. Hij zit niet direct te springen om een meisje dat hem daarmee wil helpen, maar dan merkt hij hoe slim en vindingrijk Alex is. Zouden Ernst en Alex met de nieuwe uitvinding hun eigen toekomst kunnen veranderen?

Op school heb ik vrij weinig meegekregen over het Koloniaal Suriname. De lessen die eraan werden besteed waren kort en het ging veelal over Nederland zelf. De kant van Suriname was onderbelicht en het is daarom ook niet gek dat ik hier vrij weinig over wist. Geheimen van het tuinhuis gaat over de 16-jarige Alexandra. Zij groeit op in de kleurlingenelite, een elite waarvan ik amper het bestaan afwist. Doordat zij een witte voorouder had, heeft haar familie nooit als slaaf hoeven te werken. Het boek speelt zich af in 1870 (de slavernij werd op 1 juli 1863 afgeschaft). Jamaludin start het boek met veel uitleg: hoe leefde Alexandra? Hoe zat het met de afschaffing van de slavernij? Waren ze écht vrij? Hoe was het leven nu voor deze mensen? En nog veel meer. Informatie die je ook echt nodig hebt om het verhaal goed te begrijpen. Te begrijpen waarom bepaalde woorden worden gebruikt, waarom mensen op een bepaalde manier werden behandeld en hoe mensen in die tijd nog dachten.

‘Een boek dat veel jongeren zouden moeten lezen’

Je verplaatst je echt even in het jaar 1870, maar door de luchtige manier van schrijven leest het erg makkelijk weg. Rihana Jamaludin weet een vrij zwaar onderwerp op een ontzettend toegankelijke manier neer te zetten. Een échte young adult waar je spanning, liefde en grapjes in zult vinden. En dat allemaal terwijl het zich afspeelt in een stukje geschiedenis waar veel mensen niks (of niet genoeg) over weten. 
Een boek dat veel jongeren zouden moeten lezen, juist nu de feestdag Ketikoti steeds meer ter sprake komt in ons land. Een verhaal dat lekker wegleest, waar spanning in voorkomt, een boek dat je zeker niet snel weg zult leggen.

Bestel het boek hier.

geheimen van het tuinhuis

Titel: Geheimen van het tuinhuis
Auteur: Rihana Jamaludin
Verschenen: 15 juli 2021
Pagina’s: 352
Uitgever: Blossom Books
bol-button

Rating: 4/5

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *