Geestesoog
Adorable Bookclub,  Boekrecensies,  Young adult

Geestesoog (The Mortality Doctrine 1) – James Dashner

Sanne, van de Adorable Bookclub las het boek Geestesoog. Van de auteur van De labyrintrenner kwam enkele jaren geleden een nieuwe serie, en die begon met dit boek. Opnieuw beleeft de hoofdpersoon avonturen in een setting anders dan onze echte wereld, waarbij alles op het spel komt te staan.

Waar gaat Geestesoog over?

Voor Michael en zijn medegamers kan het VirtNet je stoutste dromen doen uitkomen. Hoe beter je kunt hacken, hoe leuker het wordt. Waarom zou je de regels volgen als je door te hacken alles wat je wilt binnen handbereik hebt?
Sommige regels blijken er echter niet voor niks te zijn: iemand houdt gamers in het VirtNet gegijzeld, met afgrijselijke gevolgen. De overheid vraagt Michael de losgeslagen gamer op te sporen. Dat blijkt een levensgevaarlijke opdracht. De grens tussen spel en realiteit zou wel eens voorgoed kunnen verdwijnen…

Het boek begon erg veelbelovend. Er werd in het begin wel met veel termen gegooid, die later niet meer terugkwamen, maar het was interessant om deze nieuwe wereld te verkennen. Alles speelt af in een game, wat voor een schrijver de ideale omgeving moet zijn. Alles kan en alles mag.
Na de eerste paar hoofdstukken – die ik overigens een beetje vreemd ingedeeld vond – merkte ik al snel dat ik misschien niet de bedoelde lezer was voor dit boek. Het verhaal had een grote focus op de actie en op de handelingen, maar stond weinig stil bij emoties en onderlinge relaties tussen personages. En laat dat nu iets zijn wat ik onmisbaar vind in een goed verhaal.

Geestesoog is een mooie start voor een tweede deel’

Ik vond het een moeilijk boek om doorheen te komen, wat veelal te maken had met onrealistische gedachtegangen – waarbij grote besluiten soms heel snel genomen werden en gevoelens binnen een minuut verwerkt – maar ook door het taalgebruik. Grammaticaal is alles correct, maar veel dialogen bestonden uit zinnen die wij in de echte wereld nooit zouden zeggen. Ik ben van mening dat de dialogen in boeken natuurlijk moeten zijn en dat miste ik hier een beetje. Ik vraag me af of mijn ervaring anders zou zijn geweest als ik het boek in het Engels had gelezen.

Het einde bracht onverwachte twists en smaakte zeker naar meer. Het is een mooie start voor een tweede deel. Al met al vond ik dat het boek een heel leuk plot had met vele mogelijkheden, die wat mij betreft wel iets meer benut hadden mogen worden.

Klik hier voor meer recensies van de boeken van James Dashner.

Geestesoog

Titel: Geestesoog
Auteur: James Dashner
Verschenen: oktober 2015
Pagina’s: 286
Uitgever: Uitgeverij Q

bol-button

Rating: 3/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *