Boekrecensies,  Young adult

Brief aan mijn ontvoerder – Lucy Christopher

Brief aan mijn ontvoerder Titel: Brief aan mijn ontvoerder
Auteur: Lucy Christopher
Verschenen: mei 2010
Pagina’s: 320
Uitgever:  House of Books
Originele titel: Stolen

De zestienjarige Gemma wordt tijdens een vakantie met haar ouders ontvoerd. Haar kidnapper neemt haar mee naar de outback van Australië, het ruige binnenland. Gemma, een echt stadskind, vindt het landschap om haar heen woest en wreed. Er is in de wijde omtrek geen mens te bekennen en ontsnappen lijkt onmogelijk. Gemma heeft geen andere keus dan proberen er het beste van te maken. Maar regelmatig wordt ze bevangen door een beangstigende gedachte: zal ze ooit haar ouders nog zien?

Mening over Brief aan mijn ontvoerder

In dit boek schrijft Gemma een brief aan haar ontvoerder Ty, als een soort therapie. Ty ontvoert haar naar een outback in Australië in het ruige binnenland. Zonder mensen of dieren om hen heen. Het begin van dit boek is meteen al spannend: Gemma is op het vliegveld met haar ouders en gaat even koffie halen, waar ze een mysterieuze man leert kennen. Deze mysterieuze man ontvoert haar midden op het vliegveld. Je leest ook hoe hij haar meeneemt naar Australië. Gemma probeert op verschillende manieren te ontsnappen maar dat lijkt onmogelijk in deze wildernis. Ty geeft haar ook verschillende ontsnappingsmogelijkheden maar elke keer mislukken deze.

Je leest hoe Gemma overleeft in Australië en hoe ze schrijft over Ty zijn gekte, angsten, zijn slechte maar ook goede kanten. Ze beschrijft haar boosheid: waarom kon hij dit doen? En waarom alleen bij haar? Waarom kent Ty haar zo goed? Je leest dat langzamerhand Gemma het accepteert dat ze in de wildernis woont en een band krijgt met Ty. Maar toch wil ze zo graag weer naar huis. Steeds vaker krijgt ze angsten over haar ouders, Anne en Ben. Zal ze die ooit nog eens terug zien?

Gemma probeert te ontsnappen en Ty terug te pakken. Maar dat gaat moeilijker dan ze zelf dacht. Langzamerhand ontstaat er een band tussen Ty en haar, aangezien zij en Ty alleen in deze wildernis wonen. Je leest hoe ze een dromedaris vangen en wat voor gevaren er zijn in een woestijn.  Het boek wordt prachtig omgeschreven met rotsen, eucalyptusbomen en een lange woestijn. Eerlijk gezegd lees je over het landschap heen omdat je wilt weten wat er gaat gebeuren tussen Gemma en Ty. Het is een echte thriller met een dramatische kant. Zal Gemma ooit haar ouders weer zien?

Zelf wil ik niet te veel verklappen over dit boek. Dit boek houdt je van begin tot eind in spanning. Soms had ik moeite om het boek weg te leggen. Je wil weten hoe het eindigt tussen Gemma en Ty.

Ik vond het eerder een Young Adult boek vanaf 15 jaar, omdat er soms toch wel heftige dingen in staan. Het zou zomaar waargebeurd kunnen zijn. Soms zit je met tranen in je ogen omdat het eigenlijk een hele wrede kwelling is wat er gebeurt. Het enige nadeel wat ik vond aan dit boek is dat het een half open / half gesloten einde heeft. Maar ik vind het een absolute aanrader!

Rating: 4/5

– Door Susan van der Staaij

bol-button

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *