Boekrecensies,  Roman

De Hartsvriendin – Heleen van Royen

De Hartsvriendin - Heleen van Royen Titel: De Hartsvriendin
Auteur: Heleen van Royen
Verschenen: mei 2013
Pagina’s: 256
Uitgever: Lebowski

Yvonne de Graaf is gelukkig getrouwd met haar jeugdliefde Maarten, heeft twee tienerkinderen en een vrijwilligersbaan bij de Vogelopvang. Op Facebook heeft ze 34 vrienden, maar in werkelijkheid beschouwt ze Mona als haar enige en beste vriendin. Wanneer Mona het op Yvonne’s veertigste verjaardag laat afweten én ze een wel heel opmerkelijk cadeau krijgt van haar kinderen, verandert de zachtaardige Yvonne in een daadkrachtige vrouw die niet langer met zich laat sollen.

Mening over De Hartsvriendin

Yvonne de Graaf is een zachte, iets te dikke vrouw die het goed met iedereen voorheeft en zichzelf liever wegcijfert dan op de voorgrond plaatst. Dit verandert compleet na haar veertigste verjaardag. Yvonne’s beste vriendin Mona komt niet opdagen, haar kinderen geven haar een soort van ‘voedings- guru’ cadeau én als klap op de vuurpijl heeft haar gierige man Maarten geen zin meer in seks. Yvonne besluit dat dit zo niet langer door kan gaan en neemt het heft in eigen hand.

De hartsvriendin is een roman over vrouwenvriendschap en zelfliefde, geschreven in de typische Van Royen-stijl: monter, weinig omfloerst en vol humor. Het zo’n roman die je niet weg kunt leggen voordat je hem uit hebt. Ik begon zaterdagmiddag met lezen en zondagavond was ik al bij de laatste bladzijde beland. Liefhebbers van Vijftig Tinten zullen dit boek ook kunnen waarderen, want de hoofdpersoon lust er bij wijze van spreken wel pap van.

Een minpunt van het boek is de scène waarin Yvonne twijfelt of ze wel of geen hapje van haar zelfgebakken appeltaart neemt. Ze is tenslotte op dieet. Deze scene neemt bijna twintig bladzijdes in beslag, wat ik erg onnodig vind. Sowieso worden alle acties, gesprekken en andere gebeurtenissen van de hoofdpersoon uitgebreid beschreven in het boek. Dat is iets waar je van moet houden.

De hartsvriendin is het eerste deel van een tweeluik, ik kijk nu al vol verwachting uit naar het tweede deel, al is het maar om te weten hoe het verhaal afloopt!

Rating: 4/5

– Door Melanie Koning

bol-button

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *