Boekrecensies,  Thriller

Het meisje in de trein – Paula Hawkins

Het meisje in de trein Titel: Het meisje in de trein
Auteur: Paula Hawkins
Verschenen: mei 2015
Pagina’s: 360
Uitgever: AW Bruna
Originele titel: The Girl on the Train

Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

Mening over Het meisje in de trein

Het zou dé must read van deze zomer worden las ik onlangs in de krant, “Het meisje in de trein” van Paula Hawkins. Hoewel ik altijd wat sceptisch ben wanneer een boek erg gehypet wordt, wist ik aan het eind van het artikel, dit moet ik lezen! Het originele en intrigerende uitgangspunt van het verhaal maakten me direct razend nieuwsgierig.

Rachel Watson is de vrouw uit de titel, ze reist dagelijks met de trein van haar woonplaats in een buitenwijk van Londen naar het centrum. Onderweg passeert ze een huizenblok nabij het spoor wat haar een inkijkje geeft in het leven van een jong stel. Ze ontwikkelt een bijzondere fascinatie voor hen, geeft ze een naam en fantaseert over hun ogenschijnlijk perfecte leven. Tot dusver best herkenbaar toch, mensen die je bijna dagelijks tegenkomt op dezelfde route naar werk of school, niet kent maar na een tijdje toch vertrouwd lijken? Maar wat als diegene die jij op afstand denkt te kennen plotseling verdwijnt en jij iets gezien denkt te hebben dat met die vermissing in verband kan worden gebracht. Rachel stort zich op alles wat er in de media over de zaak bekend wordt en leert de hoofdpersonen in het vermissingsdrama opeens op een heel andere manier kennen. De werkelijkheid strookt totaal niet met het plaatje in haar hoofd. Toch blijft ze geïntrigeerd door de zaak en denkt ze een belangrijke bijdrage te kunnen leveren in de zoektocht naar het slachtoffer en de dader. Maar Rachel worstelt zelf ook met de nodige problemen. Zo kampt ze met een serieuze alcoholverslaving die te maken heeft met haar stukgelopen huwelijk en veel onverwerkt verdriet. In hoeverre zijn haar observaties en bevindingen te vertrouwen en waarom blijft ze haar ex en diens nieuwe vrouw lastigvallen?

Het meisje in de trein wordt vanuit drie verschillende personen verteld. In de verschillende hoofdstukken wordt het perspectief steeds afgewisseld waardoor je sympathie voortdurend bij een ander persoon komt te liggen. Het is tijden geleden dat ik bij het lezen van een boek zo vaak op het verkeerde been ben gezet. Tegen het einde van het boek kreeg ik pas echt door hoe het verhaal in elkaar stak.

Ik las het boek in het Engels op mijn ereader. Wanneer je vaker in het Engels leest dan is het boek door de pakkende schrijfstijl heel goed te volgen en anders is er natuurlijk de Nederlandse vertaling. Als je op zoek bent naar een spannende en originele thriller dan mag je dit boek niet missen!

Klik hier voor alle recensies van de boeken van Paula Hawkins.

Rating: 5/5

– Door Wendy van der Laan

bol-button

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *